Hlavní obsah

Lipensko zažilo rekordní sezonu

Právo, Pavel Orholz
Lipno

Podnikatelé na Lipensku mají za sebou rekordní prázdninovou sezonu. Na rozdíl od minulých let dominovali mezi turisty výhradně Češi a řada provozovatelů si vynahradila ztráty z koronakrize.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Přívoz v Horní Plané jezdil i 50krát denně.

Článek

Léto na Lipně si pochvalovali především lipenští kempaři. „Měli jsme opravdu nabito. Většina hostů byla z tuzemska. Na druhou stranu k nám jezdí někteří cizinci dlouhé roky a tito skalní nevynechali ani letos,“ chválil si Václav Mareš z kempu U Kukačků v Pihlově. Podle něj letos do kempu přijela řada nových hostů, leckdy úplných začátečníků.

Letošní sezona dopadla dobře, i přestože jsme mohli otevřít až koncem května. Kemp byl od července plný.
Tereza Wilzingová

„Často jsem musel pomáhat parkovat karavan. Viděl jsem řadu klientů, kteří dlouho řešili problémy související se stavbou stanu. V ruce měli návod a zkoumali, jak dál. Zkrátka letos byla návštěva kempu trendem,“ konstatoval Mareš.

Návštěvnost byla dobrá i v Camping resortu Frymburk, který patří mezi nejluxusnější na Lipensku. „Letošní sezona dopadla dobře, i přestože jsme mohli otevřít až koncem května. Kemp byl od července plný až do konce prázdnin. Proti jiným rokům byly pobyty celkově kratší, změnilo se složení hostů – přijelo k nám asi 60 procent Čechů a 40 procent Němců, Rakušanů a Holanďanů,“ upozornila Tereza Wilzingová z Camping resortu Frymburk.

Vedro zkazilo vodu v Máchově jezeře i na Lipně, v Podolsku na Orlíku dokonce zakázali koupání

Domácí

Rekordní sezonu zažili i na Vítkově Hrádku, podle Miroslava Kovačičína sem přišlo nejvíce lidí za více než 20 let, kdy se stará o obnovu této nejvýše položené hradní zříceniny u nás. „Začátek byl kvůli koronaviru katastrofický. Museli jsme sáhnout do finančních rezerv z minulého roku. Po vládním rozvolnění ale bylo vidět, že lidé zůstali v tuzemsku. Takové návštěvy jsme na hrádku nezažili,“ zdůraznil Miroslav Kovačičín.

Návaly turistů čekaly i provozovatele lipenských přívozů. Karel Kukačka dělá kapitána lipenského přívozu v Horní Plané už 24. sezonu, ale tolik lidí nepamatuje. Podle jízdního řádu měl pasažéry vozit do Bližší Lhoty celkem 18krát denně. V těch nejteplejších dnech ale jezdil i 50krát.

„Denně jsme převezli zhruba 1200 lidí. Pokračujeme dál, dokud nezamrzne Lipno, loni jsme místní i turisty vozili do 9. března,“ shrnul Kukačka.

Retro kempy zažívají sezonu půlstoletí

Česko

Podle dalšího kapitána, Antonína Labaje, se určitě jednalo o jeho nejlepší sezonu. Frymburský přívoz, se kterým jezdí na Frýdavu, provozuje tři roky.

„Celé léto jsme se nezastavili. Stále jsme byli na trase vedoucí tam a zpět. Na Lipensko letos přijeli hlavně lidé z tuzemska, kteří jsou zvyklí trávit dovolenou aktivně. Neustále jezdili na výlety, nejsou na jednom místě, ale dobu, kterou na dovolené tráví, využijí na maximum za účelem poznání,“ podotkl Labaj. Předsedu Turistického spolku Lipensko Jiřího Mánka těší, že za rekordní sezonou jsou tuzemští turisté.

„Co mě osobně těší, je skutečnost, že se podařilo prosadit celou oblast Lipenska. Přestože byly červenec a srpen nadprůměrné, tak z pohledu celoročních tržeb se stále nepodařilo zacelit ztráty způsobené koronavirovými restrikcemi,“ doplnil Mánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám