Hlavní obsah

Retro kempy zažívají sezonu půlstoletí

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky nejúspěšnější sezonu za posledních minimálně třicet let zažívají kempy u rybníků Brodský a Špinka u Červeného Kostelce na Náchodsku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na Broďáku si rekreanti musejí vystačit s málem.

Článek

Lidí v letošním létě přijelo na Červenokostelecko o třicet procent víc, než bývá za slunného počasí obvyklé. Tábořiště na rybničních březích přitom nenabízejí žádný přehnaný komfort ani lunaparkové atrakce. Devízou je klid a vstřícný přístup personálu v kulisách objektů ze šedesátých let minulého století.

Rozhodují vlastní nebo zprostředkované zkušenosti.
Milan Hrstka, provozovatel kempu

„Lákáme na retro kemp, ovšem se zázemím, především hygienickým, které odpovídá dnešním standardům. Napohled to ale vypadá, jako by se tady za poslední půlstoletí nic nezměnilo,“ popisuje kemp Brodský jeho dlouholetý provozovatel Milan Hrstka.

Návrat k přírodě

„Kempování je návrat k přírodě. Pokud bychom současné objekty strhli a postavili nové, supermoderní, většinu tradiční klientely bychom odradili. Služby, které lidi potřebují, ale musejí být na úrovni,“ míní Hrstka.

„Návštěvnosti letos pomohl covid. Turistů přijelo mnohem víc,“ doplnil Lukáš Štěpánský, provozovatel tábořiště u větší Špinky, kde název rybníka není synonymem pro kvalitu vody.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Objekty na Špince navozují návrat do padesátých let.

Cestu k červenokosteleckým rybníkům, kde obvykle tráví dovolenou spíše tzv. nižší střední třída, letos našla i movitější klientela. „Řekněme, že zaúřadoval koronavirus, takže se zdá, že přijelo víc bohatších lidí, kteří letos vyměnili šestnáctihektarový Brodský za dovolenou u moře,“ podotkl Hrstka, podle něhož se zhruba šedesát procent rekreantů na Broďák stejně jako na Špinku pravidelně vrací.

„Řeknu to asi takhle. Lidi jezdí za lidma. Nerozhoduje ani tak, co provozujete, ale jak to provozujete. Pokud rekreanti nenarazí na naštvaný personál, který by jim nadával, potom je úplně jedno, jestli kempujete u kačáku nebo u průzračného jezera. Rozhodují vlastní nebo zprostředkované zkušenosti, což je lepší než jakákoli reklama,“ tvrdí Hrstka, jemuž letošní vydařené léto pomůže zmírnit jarní propad z letos zrušených každoročních akcí.

Nadivoko, ale legálně. Místo kempů přespávají Češi na soukromých pozemcích

Cestování

„Červenec a srpen budeme mít historicky nejlepší. Ztrátu za duben a květen se ale dohnat nepodaří,“ tvrdí.

Dvojice rybníků, dnes v majetku Kolowratů-Krakowských, s tradicí kempování možná od první republiky nabízí slušné možnosti rybolovu. Rybářský revír obývají v hojném počtu kapři, amuři, jeseteři, líni, štiky, candáti nebo okouni.

Reklama

Výběr článků

Načítám