Hlavní obsah

Vedro zkazilo vodu v Máchově jezeře i na Lipně, v Podolsku na Orlíku dokonce zakázali koupání

Novinky, khl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké teploty vyhnaly lidi na koupaliště, u těch přírodních by si ale návštěvníci měli dát pozor na kvalitu vody. Ta se mnohde v poslední době zhoršila a může být i zdraví nebezpečná. Hygienici tak u některých koupališť vydali zákaz koupání.

Foto: David Taneček, ČTK

Stříbrný rybník v Hradci Králové

Článek

Zákaz platí například ve vodní nádrži Orlík v blízkosti veřejného tábořiště Podolsko, kde minulý týden naměřili zvýšený výskyt sinic, které mohou lidem způsobit zdravotní potíže.

Zhoršená kvalita vody je i v Máchově jezeře, na Lipně v Horní Plané nebo v Sečské přehradě na Pardubicku. Tam by se lidé měli po koupání osprchovat a počítat s tím, že mohou mít po koupání zdravotní potíže.

V českokrumlovském rybníku se objevil nebezpečný parazit, zavrtává se do kůže

Domácí

Zakázané je i koupání na některých koupalištích v Moravskoslezském kraji, a to v rybníku Pod hradem, v nádrži Brušperk či na všech místech Těrlické přehrady na Karvinsku. Voda nevhodná pro koupání je i na Horní Bečvě na Vsetínsku.

Hygienickým požadavkům pak nevyhovují ani dvě přírodní koupaliště na Vysočině. Masový výskyt sinic a chlorofylu-a hygienici zaznamenali v rybníce Kachlička na Havlíčkobrodsku a v Pilské nádrži u Žďáru nad Sázavou. Zákaz koupání platí i v koupališti Bakov u Mladé Boleslavi, ve Velkém Rybníce na Karlovarsku či v kempu Poodří u Chebu. V Ústeckém kraji se pak lidé nesmějí koupat v Chabařovicích a Nechranické přehradě.

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování

„Podle aktuálního rozboru je zde zhoršená jakost vody, kterou dle platné metodiky hodnotíme stupněm 3. Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže,“ uvedla k Lipnu ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální jihočeské Krajské hygienické stanice Jitka Pillerová.

Zhoršená jakost vody 3. stupně platí i ve všech lokalitách středočeské části přehrady Orlík a Županovicích u Slapské přehrady. „Pro návštěvníky lokalit, hodnocených stupněm 3, to sice neznamená žádné omezení v koupacích aktivitách, nicméně lidem se sníženou imunitou, případně alergikům, malým dětem či těhotným ženám však jednoznačně doporučujeme, aby se po vykoupání vždy osprchovali,“ vysvětlil vedoucí středočeského oddělení Hygieny obecné a komunální Luboš Mandík.

Koupaliště v obležení, voda dobrá

Domácí

Příznivé podmínky ke koupání mají naopak přírodní koupaliště v Olomouckém kraji i v okolí Zlína. Tam hygienici zaznamenali zhoršenou kvalitu vody pouze v Luhačovicích a v Napajedlech. Bez jakýkoli zdravotních rizik se mohou lidé vykoupat i v Brněnské přehradě. Vhodná voda je také na všech sledovaných koupalištích v Královohradeckém kraji, kromě koupaliště Trutnov-Dolce.

Voda v koupalištích se ale podle Veroniky Krejčí z královohradecké Krajské hygienické stanice může změnit. „U koupališť ve volné přírodě, nádrží ke koupání a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody ke koupání v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí,“ sdělila s tím, že jakost vody hygienici sledují pouze na vodních plochách uvedených na stránkách Krajských hygienických stanic. „Na ostatních vodních plochách není kvalita vody monitorována a koupání je zde na vlastní nebezpečí,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám