Hlavní obsah

Lidé mohli poprvé na zámek Poláky

Aleš Pelikán, Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kadaň

Vůbec poprvé v historii si lidé mohli prohlédnout zámek Poláky u Nechranické přehrady na Chomutovsku. Na sobotní otevření a zároveň symbolické zahájení rekonstrukce hlavní budovy zámku přišly stovky návštěvníků. Jednu z nejohroženějších památek v Česku se rozhodl zachránit nový majitel Miloš Dempír.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

„Bude skvělé, když se tak krásný zámek podaří zachránit,“ doufá jeden z návštěvníků.

Článek

Posledních 30 let neměl zámek žádné využití, vystřídal několik majitelů a zchátral. První úpravy zámku začaly loni, kdy se zámek doslova vyloupl z džungle. Byla renovována secesní vila v zámeckém areálu, která nyní slouží jako zázemí.

Byl to můj celoživotní sen, zachránit vlastní silou jednu památku
Miloš Dempír

Na všech budovách byly provedeny základní zabezpečovací práce a celý areál včetně anglického parku byl zbaven tun odpadů, stavební suti a náletových křovin. „Zámek sice není v takové kondici, aby zůstal přístupný, nicméně počítáme s tím, že do pěti let bude jeho část zpřístupněna formou prohlídkového okruhu,“ řekl Právu Dempír.

Jeden ze zajímavých objevů na zámku byl učiněn při opravě střechy. „Při odstranění novodobých stropů se teprve před týdnem ve dvou pokojích objevily unikátní barokní záklopové stropy,“ uvedl Dempír.

Na zámku Chyše najdete unikátní Brandlovu fresku, jako vychovatel zde působil Karel Čapek

Tipy na výlety

Ten se památkám věnuje profesionálně. Prodal svoji nemovitost a s dalšími prostředky se rozhodl zámek koupit a zachránit. „Byl to můj celoživotní sen, zachránit vlastní silou jednu památku,“ sdělil Dempír.

Obnova hlavní budovy začne rekonstrukcí krovů, střechy a stropů v prvním patře. „Do roku 2025 bych rád, aby bylo čelní křídlo obnovené a mohlo se zpřístupnit jako ukázka bydlení drobné šlechty za první republiky. Návštěvníci by mohli vidět polovinu opravenou a polovinu před rekonstrukcí a porovnat, co se povedlo,“ doplnil.

Návštěvníci i z blízkého okolí byli překvapeni podobou zámku. „Bydlím celý život nedaleko odtud a jsem tu poprvé. Bude skvělé, když se tak krásný zámek podaří zachránit,“ řekl jeden z návštěvníků.

Přijela i Arabela

Zámek v sobotu navštívila také slovenská herečka Jana Nagyová, známá i jako představitelka princezny Arabely. Ta se stala tváří tipů na výlety celostátního projektu Objevuj památky podporujícího nestátní kulturní a technické památkové objekty.

Skvostem Plzeňska je památkáři zachráněný zámek Nebílovy

Tipy na výlety

Zámek Poláky je pozdně barokní stavbou z let 1765 až 1811 stojící v místech gotické tvrze, poprvé připomínané již roku 1318. V roce 1928 byl zámek upraven do nynější podoby v novobarokním stylu. Od roku 1948 sloužil státnímu statku, po roce 1992 byl zcela opuštěný.

Reklama

Výběr článků

Načítám