Hlavní obsah

Kde si máme odskočit? New York tíží nedostatek veřejných toalet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York fascinuje turisty ikonickými výškovými budovami, sochou Svobody i rozlehlým Central Parkem. Po dlouhých procházkách se však do mysli návštěvníků vloudí myšlenky na mnohem prozaičtější místa — toalety. Jejich značný nedostatek vzbuzuje už nějakou dobu vášnivé diskuze.

Foto: Profimedia.cz

New York řeší palčivé téma (ilustrační foto).

Článek

Absence veřejných záchodů není podle agentury EFE tíživým problémem pouze pro zahraniční návštěvníky, ale i pro samotné obyvatele nejlidnatějšího amerického města. Nedostatkem toalet totiž netrpí pouze nejfrekventovanější Manhattan, ale i další obvody, kde lidé kvůli záchodům často stojí dlouhé fronty.

Nedostatek toalet se v posledních letech stává čím dál palčivější otázkou, kterou se ve větší míře zabývají také politici. Dva radní z Manhattanu na konci dubna předložili návrh, podle něhož by se měla najít vhodná místa na výstavbu záchodů, a to ve všech čtvrtích.

Nejstarší čajová plantáž v Evropě je ukrytá uprostřed Atlantiku

Cestování

„Nedostatek toalet ve městě je otázkou veřejného zdraví, hygieny i základních lidských práv,“ okomentoval návrh jeden z jeho předkladatelů Mark Levine. „Je načase, abychom konečně dohnali další moderní města a podnikli náležité kroky, které zajistí, že si mají Newyorčané a turisti kam odskočit, když zavolá příroda,“ doplnil pro server Spectrum News NY1.

Ačkoli má veřejné toalety každá z newyorských čtvrtí, řada z nich je na neurčito zavřená, nepřístupná nebo prostě nefunkční. New York přitom nezaostává jen před zahraničními metropolemi, ale i doma, protože aktuálně má 92 ze 100 největších amerických měst více veřejných toalet na počet obyvatel, než má pět newyorských obvodů.

„Nedostatek toalet znevýhodňuje handicapované, postarší, těhotné či menstruující Newyorčany. Navíc značně přispívá k šíření nakažlivých chorob, jako jsou covid-19 nebo žloutenka typu A,“ doplnili politici v prohlášení.

Nejkvalitnější koupací destinace Evropy? Na Chorvatsko zapomeňte

Cestování

Absencí záchodů se zabývá také server Gothamist, který na toto téma vyzpovídal novináře Aarona Elsteina. Ten vysvětlil, že v minulosti byla situace v New Yorku pro návštěvníky i obyvatele příznivější. „Město se v 70. letech dostalo do finančních potíží a veřejné toalety na to doplatily. Od té doby se nikomu nepodařilo se s tímhle problémem popasovat,“ uvedl Elstein.

Podle něj není řešení navíc jednoduché. Panují mimo jiné obavy, že se toalety stanou místem, kde se shromažďují bezdomovci a drogově závislí. „Jedním z problémů je i zajistit, že záchody zůstanou čisté, protože pokud ne, lidé se jim vyhnou,“ doplnil.

Stejný problém i v Evropě

New York není nicméně jedinou světovou metropolí, která s nedostatkem toalet bojuje, ať už kvůli místním či turistům. Pro příklady není třeba chodit daleko. Veřejné záchody jsou palčivou otázkou i v Praze a dalších evropských městech. Se značně nevšedními řešeními přišly Brusel či Paříž.

V belgickém hlavním městě vznikly pisoáry pro pány například hned u zdi jednoho z kostelů. V Paříži zase před dvěma lety začaly testovat toalety, které se objevují na ulici jen v noci a nad ránem opět sjedou pod zem.

V Amsterdamu před dvěma lety nainstalovali „toaletní květináče“, kde se moč využije jako hnojivo pro rostliny. V případě nizozemského a francouzského hlavního města jde nicméně hlavně o to, aby zejména pánové po bujarém nočním tahu nemočili na fasády domů.

V Amsterdamu nainstalovali toaletní květináče, aby turisté nemočili na domy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám