Hlavní obsah

Nejkvalitnější koupací destinace Evropy? Na Chorvatsko zapomeňte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani Chorvatsko, ani Španělsko, ani Itálie. Zemí s vůbec nejkvalitnější vodou ke koupání je v Evropě Rakousko. Vyplývá to ze zprávy Evropské agentury pro životní prostředí, v níž bylo 97,7 monitorovaných rakouských jezer ohodnoceno jako excelentní. Česko skončilo zhruba uprostřed.

Foto: Profimedia.cz

Rakousko se může pyšnit nejkvalitnější vodou na koupání.

Článek

Rakousko proslulo mnoha krásnými jezery, ať už je to například tyrolské Achensee, Attersee v Solné komoře, či Neziderské jezero v Burgenlandu. Koupání je pro rekreanty zcela nezávadné. V kategorii excelentní se umístilo na 255 vodních ploch, dobré jsou čtyři a dostačující jedna.

Ani další země s kvalitou vody na koupání nezaostávají. Druhá se umístila Malta s celkovým skóre 96,6 procenta excelentní kvality vody, třetí Řecko má 95,8 procenta. Čtvrtou nejlepší destinací ke koupání je Čechy oblíbené Chorvatsko se ziskem 95,7 procenta a pátý je Kypr s 93,3 procenta.

Přírodní klenoty Rakouska? Svlažte se v jezerech či vodopádech

Cestování

První desítku pak uzavírají Dánsko, Německo, Bulharsko, Litva a Portugalsko. Oblíbené dovolenkové destinace Itálie a Španělsko se umístily až za jedenáctým Finskem.

Nejhůře dopadlo Polsko

Česko je v Evropě zhruba uprostřed, má 81 procent kvalitních vodních ploch. Vedlo si jen o něco hůře než například Švýcarsko, avšak lépe než Irsko, Francie, Nizozemsko, Albánie či Slovensko a Polsko, které skončilo v hodnocení na nejnižší pozici se skóre 44,5 procenta za skvělé a nezávadné vodní plochy.

Česko má jednu vodní plochou hodnocenou jako slabou, zpráva ovšem neuvádí, o jakou se jedná. Plavání v této vodě může vyústit v nemoci či nevolnosti, například v bolesti břicha či průjem, a to v případě, že rekreanti vodu náhodou spolknou.

Celkově se však vodní plochy v Evropě mohou pyšnit kvalitní koupací vodou. Evropská agentura pro životní prostředí jich monitoruje na 22 tisíc a 85 procent z nich má skvělou úroveň. V hodnocení, které najdete zde, nicméně zcela poprvé chybí Velká Británie, která opustila Evropskou unii.

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám