Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Zazpívejte si s Jaroslavem Uhlířem, přivítejte Velikonoce

Novinky, sir, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející Velikonoce s sebou přinášejí nespočet jarně laděných akcí. Vypravte se na nejrůznější jarmarky, které se konají například v historických kulisách českých hradů a zámků. V Praze můžete s dětmi vyrazit na písničkovou show Jaroslava Uhlíře.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi na velikonočně laděné dílničky. Ilustrační foto

Článek
Praha

Velikonoční generálka

Víkend před Velikonocemi na Ořechovce patří již tradičně spolku Střešovický Oříšek. Na Macharově náměstí pořádá v sobotu akci, při které se děti mohou připravit na nadcházející svátky. Naučí se plést pomlázky, vymalují si kraslice a připravena je i řada doprovodných akcí včetně loutkového divadla. Všechny je najdete zde.

Masopust s Jaroslavem Uhlířem

Obchodní centrum Šestka si na tuto sobotu připravilo masopustní odpoledne s velikonoční tématikou. Součástí bohatého moderovaného programu jsou soutěže na pódiu, malování na obličej nebo vystoupení dětského folklorního sboru. Hlavním lákadlem je písničková show Jaroslava Uhlíře. Nezapomeňte přijít v maskách.

Neděle v Muzeu Kampa

Proč se říká, že je Karlův most postaven z vajíček? A může z křehkého vejce vzniknout skákající hopík? Z muzejní akce nazvané Tajemství pod skořápkou si děti odnesou nejen odpovědi na tyto a podobné otázky, ale i krásné vlastnoruční výrobky nebo zážitek z divadelního představení u Werichovy vily, které je připraveno na závěr programu. Stránky akce najdete zde.

Středočeský kraj

Pochod do Máslovic

Máslovice jsou malebná vesnička vzdálená 18 kilometrů na sever od Prahy. Obec každoročně pořádá oblíbenou akci Máslovická šlápota spojenou s pochodem Praha — Máslovice. Přidat se k němu můžete z několika měst, kterými bude procházet. Odpoledne je připraven program na máslovické návsi, při kterém si zkusíte i stloukat máslo. Jednotlivé starty trasy a další informace najdete zde.

Kaňkovská kuličkiáda

Taky jste jako malí rádi cvrnkali kuličky? Možná máte doma talentovaného hráče nebo hráčku. Vezměte svoje děti na pátý ročník sobotní kuličkiády a zjistěte, co v nich dřímá. Sportovní akce se koná na kaňkovském hřišti v Kutné Hoře. Více informací hledejte zde.

Jihočeský kraj

Velikonoční jarmark

Město Tábor pořádá velikonoční trh, kde můžete strávit příjemné sobotní odpoledne s celou rodinou. Čeká vás nabitý kulturní program spojený s ukázkami tradičních zvyků a prodejem řemeslných výrobků. Příjemně vás naladí živá folklorní vystoupení, připravena jsou také divadelní představení pro malé i velké. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Velikonoce na statku

Přijďte s dětmi zahájit velikonoční oslavy na statek Selský dvůr v Plzni. Prohlídky budou probíhat po celý víkend. Návštěvníci ochutnají tradiční velikonoční dobroty a poslechnou si živou muziku. Více zde.

Karlovarský kraj

Den sokolnictví a lovectví

Celou řadu dravců a sov si můžete prohlédnout zblízka v sobotu na historickém Horním Hradě v Ostrově. Připravena je i velká hra pro malé i starší děti s mnoha zastávkami a úkoly. Dravci budou rozmístěni po celém hradě, s jehož prohlídkou můžete výlet spojit. Veškeré informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Pipi dlouhá punčocha

V sobotu dopoledne hrají v mosteckém Divadle rozmanitosti inscenaci Pipi dlouhá punčocha podle známé knihy švédské autorky Astrid Lindgrenové. Pipi žije ve vile Vilekule a spolu se svými kamarády zažívá velká dobrodružství. Lístky na představení koupíte zde.

Liberecký kraj

Trhy na Sychrově

Prodej tradičního zboží, živá hudba, žonglérská show i loutkové divadlo. To všechno nabízí letošní velikonoční trhy na státním zámku Sychrov v Českém ráji. Vyrazte s rodinou za kulturou a nezapomeňte navštívit prostory novogotického zámku, ve kterých se natáčely pohádky Zlatovláska a Nesmrtelná teta. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zámecké Velikonoce

Od soboty až do 17. dubna se budou na zámku Hrádek u Nechanic slavit Velikonoce. Slavnostně vyzdobené interiéry budou kromě tradičních prohlídek hostit i tematický program. Dozvíte se, jaké zvyky a tradice se s Velikonocemi pojí, jak se vypočítává jejich datum a spoustu dalších zajímavostí o jednom z nejstarších křesťanských svátků. Více informací zde.

Pardubický kraj

Loučení se zimou

Zima je kalendářně už pryč, ale dokud se nevynese Morana, nepočítá se to. V sobotu se tento zvyk uskuteční v Litomyšli, kde se následně můžete těšit na workshopy pro rodiny s dětmi, které budou zaměřeny na velikonoční obyčeje a tradice. Společně budete tvořit figurky Moran, ale i další drobnosti pro radost. Více najdete zde.

Vysočina

Jarní dílna

Načerpat jarní energii a inspiraci na Velikonoce můžete na sobotní tvořivé dílničce, která se uskuteční v Želivu. Vyrábět se budou nejrůznější dekorace z přírodních materiálů, papíru či korálků. Nutností je samozřejmě i pletení pomlázky, ale chybět nebude ani malování na textil či zdobení perníčků. Na děti pak čekají také soutěže. Vstup je zdarma. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Velikonoční tradice

Už jen málokde u nás se drží skutečné tradice z období Velikonoc. Pokud si je s dětmi chcete připomenout, vyrazte o víkendu do skanzenu ve Strážnici. Vynášení smrtky, nošení létečka, ale kromě toho i pletení pomlázek či malování kraslic - to vše vás v sobotu a v neděli čeká. Akci doprovodí také Velikonoční jarmark. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Dílničky na zámku

Malí šikulové jsou zváni na velikonoční dílničky, které se uskuteční v sobotu na zámku Velké Losiny. Čeká je pletení pomlázek, malování vajíček nebo výroba velikonočních ozdob. Akce začíná v 10:00 hodin a vstupné na ní je dobrovolné. Více zde.

Zlínský kraj

Dětský archeolog

Vypravte se s dětmi do Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V neděli se totiž dozvíte zajímavosti o tom, co vše musí umět a znát archeolog. Jak vypadá jeho pracoviště nebo co má v deníku vašim ratolestem prozradí skřítek Zvídálek. Ten vás provede kolem hrobu německého vojáka nebo společně objevíte rituální jámu z doby bronzové. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Velikonoce na hradě

Slezkoostravský hrad ožije o víkendu velikonočním veselím. Můžete se těšit lidový jarmark s jarními dekoracemi, ale také na ukázky řemesel. Do některých se budou moci zapojit i sami návštěvníci s dětmi — upleťte si pomlázku, namalujte si vajíčko nebo si vymodelujte hrneček. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám