Hlavní obsah

Hospůdka v Maďarsku nabízí kromě alkoholu také knižní dobrodružství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nagykovacsi

Hospody v Čechách jsou po většinu stejné. Sejde se parta kamarádů, nebo kolegů z práce, koupí si pár piv a řeší různé problémy. Malebná hospůdka v Maďarsku to dělá jinak. Zkombinovala pití oblíbeného piva se čtením knížek. Napsala o tom agentura Reuters.

Foto: Stringer/Bernadett Szabo, Reuters

Pravidla jsou jednoduchá. Není tu žádná registrace ani poplatky za zapůjčení, knihovna jede podle systému "jednu přineseš, druhou si odneseš".

Článek

"Přijdu, sáhnu po knize a prostě hodinku nebo dvě čtu, podle toho, kolik mám času. Dám si studené pití, uvidím skupinu kolegů, tak jdu k jejich stolu a trochu si čtu. Je to dobré," řekl Nagy.

Už je to víc než tři roky, co vedoucí podniku Peter Maurer přišel na nápad zřídit tento unikátní obecní hybrid - veřejnou knihovnu ve zdech hospody. A soudě podle spokojenosti zákazníků byl tento projekt úspěšný.

Foto: Stringer/Bernadett Szabo, Reuters

Chodí sem lidi, kteří by pravděpodobně nešli do knihovny, ale sem jdou.

"Měli jsme prostě spoustu zahálejících knížek, tak jsme s majitelem mluvili o tom, že bychom je neměli nechat odvézt do odpadu a že by bylo dobré udělat někde knihovnu," řekl Maurer, sám bývalý knihkupec.

Po rychlém telefonátu dalšímu podnikateli, který dodal poličky, byla knihovna hotova během jednoho víkendu. Její obsah tvoří asi tisíc titulů od životopisů z pera starých Řeků až po moderní sportovní encyklopedie.

Foto: Stringer/Bernadett Szabo, Reuters

Chodí sem lidi, kteří by pravděpodobně nešli do knihovny, ale sem jdou.

"Nedávno jsme tu v době mistrovství světa měli debatu, kdo vyhrál první šampionát, a odpověď jsme našli ve dvou knihách, takže spor byl rozhodnut," řekl Maurer.

Pravidla jsou jednoduchá. Není tu žádná registrace ani poplatky za zapůjčení, knihovna jede podle systému "jednu přineseš, druhou si odneseš". Podle Maurera se to ukázalo jako překvapivě funkční.

"Chodí sem lidi, kteří by pravděpodobně nešli do knihovny, ale sem jdou. Dají si jeden nebo dva vinné střiky a čtou si v knížkách, jako se to za starých časů dělalo v kavárnách," řekl Maurer.

Foto: Stringer/Bernadett Szabo, Reuters

V Nagykovacsi mají malou hospůdku z komunistické éry. Zákazníci si mohou nejen dát pivo a pálenku, ale dopřát si i určité intelektuální osvěžení.

Nagy, který sem přinesl asi třicet knížek ze své vlastní knihovny, je jeden z nejskalnějších příznivců této instituce.

"V prvních dnech jsme měli trochu obavy, jak se celá ta věc vyvine, protože ve vesnici je jiná knihovna," řekl. "Oni měli strach, že toto přiláká víc lidí, a ukázalo se, že to tak skutečně je."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám