Hlavní obsah

V Mekce spouštějí největší hodiny na světě na vrcholu hotelového komplexu

Právo, DPA, ČTK, Pavel Urban

Saúdská Arábie se chtěla vytáhnout. U příležitosti prvního dne postního měsíce ramadánu otevře v Mekce – svatém městě islámu – komplex s největšími hodinami na světě obrácenými do čtyř světových stran.

Článek

Měsíc ramadánu, kdy se muslimové musejí postit od úsvitu do západu slunce, letos začíná 11. srpna. Je to pro muslimy největší svátek.

Nový komplex je vysoký 577 metrů, má sedm věží a hodiny budou na nejmohutnější z nich. Budou tedy v šestkrát větší výšce než jeden z nejznámějších symbolů Londýna – Big Ben (96,3 metru). Oznámila to v pondělí saúdská tisková agentura SPA.

Ciferníky budou vidět na 17 km

Hodinová věž, projekt německých a švýcarských inženýrů, je součástí hotelu Abraj al-Bait a rezidenčního komplexu. Stavbu přitom realizovala největší stavební firma Arabského poloostrova, kterou vlastní rodina bin Ládinů. Roku 1931 ji založil Muhammad bin Ládin (1908– 1967). Vůdce teroristické sítě alKajdá Usáma je jedním z jeho 53 dětí.

Nejvyšší věž s hodinami má 76 pater, nejnižší měří 240 metrů a je v ní 42 poschodí. Hodiny mají být vidět ze vzdálenosti až 17 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Největší hodiny na světě v saúdské Mekce budou konkurovat londýnskému Big Bennu.

Nepřekvapuje to. Průměr každého z ciferníků činí totiž přes 40 metrů. Obří hodiny muslimům umožní sjednocovat časové údaje napříště nikoli ve světovém čase GMT (greenwichský čas), ale v islámském čase IMT.

V komplexu bude moci bydlet 100 tisíc osob a budou v něm parkovací místa pro tisíc automobilů.

Výhled na svatyni

Z nejvyšší věže se budou muslimové svolávat k denním modlitbám. Bude v ní dále astronomická observatoř a muzeum islámu, rovněž ochoz pod hodinami, z nějž návštěvníci budou moci obdivovat Mekku.

Foto: Profimedia.cz

Největší hodiny na světě v saúdské Mekce

Mohutná budova stojí poblíž hlavní mekské mešity a svatyně Kaaba, k níž se chodí každoročně modlit davy muslimů. Je to mohutný kamenný relikviář, ve kterém je uložen Černý kámen, nejposvátnější islámská relikvie.

Tradiční velká pouť do Mekky (hadždž) je symbolickým napodobením posledního putování proroka Muhammada. Je jedním z pěti pilířů islámu – stejně jako ramadán – a každý muslim ji má, pokud mu to umožňuje finanční situace, vykonat aspoň jednou za život.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám