Hlavní obsah

Finský mobilní hotel se přesouvá na místa s vyšším výskytem polární záře

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do severských zemí jezdí turisté v zimě kromě jiného proto, aby spatřili polární záři. Ve Finsku se na to rozhodli jít od lesa a spustili mobilní hotel na saních, který stojí vždy tam, kde je výskyt okouzlujícího jevu nejpravděpodobnější. Ač na první pohled působí tyto malé částečně prosklené boudičky bizarně, hostům poskytují veškerý komfort, který na noc potřebují, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Malé domky na saních jsou rozmístěny za polárním kruhem a pravidelně se pomocí sněžných skútrů přesouvají na místa, kde je polární záře zrovna nejsilnější. Přestože jsou kabiny jen necelých 2,5 metru široké a 4,5 metru dlouhé, hosté v nich naleznou vše, co na noc potřebují. Částečně prosklená střecha jim poskytne výhled na oblohu, kterou mohou pozorovat přímo z postele. Součástí je také malý stolek, plynové topení nebo suchý záchod.

V kabině ale hosté zůstávat nemusejí. Součástí výbavy jsou i sněžnice, na kterých mohou vyrazit na průzkum polární krajiny. V okolí vesnice Kilpisjärvi aktuálně operují tři mobilní hotely, z nichž každý pojme dva nocležníky.

Podle Jonnyho Coopera z organizace Off the Map Travel, která hotely provozuje, se jedná o zcela unikátní zážitek. „Zdejší krajina je známá svou odlehlostí a nedotčenou arktickou tundrou. Daleko od veškerého světelného znečištění mají hosté tu nejlepší možnost spatřit polární záři a užít si ticho zasněžených plání,“ tvrdí.

Celý zážitek začíná v šest hodin večer, kdy jsou hosté do hotelu transportováni na sněžných skútrech. Jejich průvodce je před odjezdem naučí, jak rozdělat oheň a jak si nad ním opéci lokální klobásy. Pak už jsou na vše sami.

U vesnice Kilpisjärvi je údajně nejčistší obloha a největší aktivita polární záře v celém Finsku. Experti podle Daily Mailu odhadují, že v případě jasného nebe mají návštěvníci více než 70procentní šanci auroru borealis spatřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám