Hlavní obsah

Co si můžete užít na ostrovech u Zadaru

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kamenné věže, která se vypíná nad troskami pevnosti svatého Michala na chorvatském ostrově Ugljan, je krásný výhled do okolí. Na Zadar a okolní ostrovy. Tři z nich jsme navštívili, abychom zjistili, co tu turisté mohou vidět a zažít.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Ugljan má poklidnou atmosféru.

Článek

Hlavní město, nebo spíš městečko, ostrova Ugljan se jmenuje Preko a leží přímo proti Zadaru. Přes pět kilometrů široký průliv jezdí v pravidelných intervalech přívoz. Z Preka jsou to k pevnosti asi čtyři kilometry, tedy necelá hodinka chůze. Řada turistů sem vyjede i na kole, které si půjčí v Preku, nebo autem po úzké, ale dobře udržované asfaltce.

Pevnost svatého Michala postavili Benátčané v roce 1203. Vojáci Benátské republiky odsud měli výborný přehled o tom, co se děje na moři i na pevnině. Válčilo se tu ale ještě v 90. letech minulého století. Při bojích mezi Srby a Chorvaty zasáhla jednu ze zdí raketa. Srbové se snažili zlikvidovat zdejší vysílač a pozorovatelnu.

Foto: Petr Veselý, Právo

U Preka najdete další drobné ostrůvky.

Celý objekt chtějí v nejbližších letech obnovit. Bude tu fungovat turistické informační centrum, muzeum, restaurace a jednoduché ubytování. Pohled z věže je skutečně nádherný, za hezkého počasí vidíte až do italské Ancony.

Poklidná a rodinná atmosféra

Ugljan protíná ze severu na jih pěkná asfaltka, ale také spousta dalších cest, které lze využít pro pěší túry i jako cyklostezky. Většina obcí leží ve východní, rovinatější části ostrova. Najdete tu řadu kamenných, oblázkových i písčitých pláží. Turisté tady většinou bydlí v soukromí nebo v kempech.

Zvláštní je kemp vedle hezky zrekonstruovaného kláštera svatého Jeronýma. Stojí hned u písečné pláže Mostir u vesnice Ugljan. Provozují ho klášterní sestry. Stan si tu postavíte v borovicovém háji, je tu pěkné sociální vybavení a obvykle i velký klid. I proto sem rádi jezdí duchovně zaměření lidé.

Foto: Petr Veselý, Právo

U městečka Preko vás čekají prakticky vylidněné pláže.

To, co mi připadne na Ugljanu nejpodstatnější, je, že tu nenarazíte na davy turistů. Na méně dostupných plážích můžete být i úplně sami. Na ostrově panuje poklidná, přátelská a skoro až rodinná atmosféra. Je to ideální místo pro individuální turistiku.

Když se na vesničku Kali podíváte shora ze silnice, vidíte ve zdejším přístavu kotvit spoustu rybářských lodí. Kali je jedním z nejdůležitějších center rybolovu v Chorvatsku.

Turisté sem mohou zajet do některé z místních firem, které se zabývají zpracováním ryb pomocí tradičních, a skoro by se dalo říct domáckých postupů. Tak dobré nakládané chobotničky, krevety nebo sardele hned tak někde neochutnáte. Vyhlášenými podniky jsou například Šišmar nebo Moćun, ale v turistickém centru vám doporučí i další, včetně výborných rybích restaurací.

Foto: Petr Veselý, Právo

Věž v bývalé pevnosti sv. Michala

Foto: Petr Veselý, Právo

A takový výhled se vám z pevnosti naskytne.

Ugljan je proslavený také svým olivovým olejem. Spíš než v obchodě ho seženete u místních producentů.

Procesí na rybářských loďkách

V kostele svatého Pavla v Kukljici sedí na trůnu před barokním obrazem žena v bílých nabíraných šatech, na hlavě má dlouhý závoj a korunku. Je to Panna Marie Sněžná. Místní vyvážejí sochu každý rok uprostřed léta na moře do nedalekého zálivu se starou kaplí. Originální procesí vytvářejí lodě a loďky plující za sebou. Slavnost je jednou z barvitých událostí, kterou si vedle místních lidí užívají i turisté.

Z Ugljanu přejedete po vysokém mostě na vedlejší ostrov Pašman. Je ještě méně obydlený než Ugljan. I tady naleznete malé kempy, hezké zátoky a pěkná místa na koupání. Na jihu, asi 2 kilometry jižně od hlavního městečka Tkon, mají i nudistickou pláž. Z Tkonu jezdí přívoz na pevninu, do Biogradu.

Nejlepší způsob, jak projet oba ostrovy a dostat se i na méně přístupné pláže, je na kole, které si můžete půjčit v Preku nebo Tkonu. Případně na motorce. Kde jsou různé zajímavosti a jak se k nim dostat, to vám poradí v turistických centrech. Najdete je ve většině obcí. Dají vám v nich i mapu.

Foto: Petr Veselý, Právo

S pevninou spojuje ostrov Pag most.

Na ostrov Pag, který leží na sever od Zadaru, se dostanete z jihu po mostě. K hlavnímu městu Pag přijedete kolem salin, ve kterých se po staletí vyrábí kvalitní mořská sůl. V muzeu soli si ji můžete i koupit. Město Pag proslavila stejně jako krajky. Dívky se je tu kdysi učily dělat už od 4 roků. Tradice háčkování tady úplně nevymřela ani dnes. Paní ve zdejším muzeu krajek, která dohlížela na krásné exponáty, si jednu vyšívala, aby neztrácela čas.

Foto: Petr Veselý, Právo

Ochutnejte místní ovčí sýr. Je hodně výrazný.

Foto: Petr Veselý, Právo

Místní krajka má dlouhou tradici.

Ostrov se proslavil také tvrdým, pikantním ovčím sýrem. Připomíná něco mezi čedarem a parmezánem. Originální chuť mu dodávají aromatické byliny, které ovce na kamenitém Pagu spásají, zejména pak šalvěj a tymián. Typickým místním vínem není červené, ale bílé, Pažská žutica, cuvée žlutavé barvy, ve kterém dominují dvě místní odrůdy: Gegič a Torbijan.

Nekonečný mejdan v Zrće

Pag si oblíbili mladí lidé kvůli pláži, na kterou se dostanete cestou do města Novalja. Říkají jí tady Zrće. V létě tam stojí dlouhá řada barů s reprodukovanou hudbou nebo diskžokejem. Promění pláž v jednu velkou tančírnu a mejdan, kde to žije až dlouho do rána. Vedle tanečních diskoték se tu pořádají také koncerty.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrově Pag si užijí zejména ti, kteří prahnou po protančené dovolené.

Lidé, kteří mají rádi klid a kterým jdou diskotéky na nervy, si to užijí v jiných částech ostrova. Třeba na plážích, ke kterým je potřeba dojet autem a kus dojít pěšky. Obvykle se na nich ocitnou sami. Moře kolem bude průzračně čisté, plné ryb a mořských živočichů, včetně mořských koníků. Báječně se tu šnorchluje a potápí.

Praktické rady

Většina Čechů jezdí na zmíněné ostrovy v létě autem. Je to sem zhruba 1000 kilometrů, tedy minimálně den cesty. Spěch se nevyplatí. Chorvatská policie letos zvedla pokuty.

Pokud chcete ušetřit čas, vyzkoušejte letadlo. Z Prahy se dostanete do Zadaru za hodinu a půl, od letoška sem začaly létat nízkonákladové aerolinky Ryanair.

Na letišti si můžete půjčit auto nebo motorku. Na ostrovech je dobré si hlídat stav benzínu, protože síť benzínek není tak hustá jako na pevnině, zejména na protáhlém Pagu.

Moc hezké posezení je ve vesnici Mandre, v restauracích hned u čisťounkého moře. Můžete tu ochutnat některé z místních vín nebo si dát kávu. Na ostrově navíc není velký problém najít restauraci, kde dobře vaří za rozumné ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám