Hlavní obsah

Cizinci už nyní ruší pobyty na Lipensku

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak moc se dotkne koronavirová krize turistického ruchu na Lipensku, není zcela jisté. Zahraniční turisté však už nyní hromadně ruší pobyty v tamních penzionech a hotelech nejen na Velikonoce a prázdniny, ale také na září, říjen, listopad a prosinec. Bojí se uzavřených hranic.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice Frymburk u Lipna

Článek

„Těžko se teď zahraničním hostům vysvětluje, že nikdo neví, co bude na podzim. Oni reagovali na to, co četli v novinách, a to jediné, co chtějí, je zrušit pobyty a vracet zálohy. Situace není a nebude lehká a zatím vůbec netušíme, nakolik se podaří cestovní ruch u nás znovu nastartovat, ani kdy to bude a pro jakou klientelu,“ sdělil Právu Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

Negativní dopad zrušených pobytů zahraničních turistů potvrdila řada lipenských ubytovatelů. „Náš kemp s kapacitou 600 lůžek je ze 70 procent obsazený zahraniční klientelou. Kontakty budujeme léta. Nyní jsme za jediný den zaznamenali zhruba sto žádostí o storno jako přímou reakci na prohlášení o uzavření hranic. A to až do konce roku. Nevím, jestli se nám povede nalákat českou klientelu,“ uvedl Hanne Wilzing, provozovatel kempu ve Frymburku.

Značkaře nebrzdí koronavirus, ale kůrovec

Cestování

To samé potvrzuje i Hotel Resort Relax na poloostrově v Dolní Vltavici. „My jsme zaznamenali propad asijské klientely hned po vypuknutí epidemie a nyní nově registrujeme hromadná storna rakouských a německých skupin i v podzimních měsících,“ potvrdil Miroslav Magerstein, ředitel Hotelu Resort Relax.

Domácí turisté záchrana nebudou

Objevují se názory, že cizinci budou nahrazeni tuzemskými turisty. To ale mnozí považují spíše za pozitivně laděnou mediální propagaci než za realitu. „Určitě bychom si přáli, aby o letních prázdninách zněla čeština ze všech lipenských restaurací, hotelů, penzionů a kempů. Objevuje se pár nových individuálních rezervací, ale většina z našich partnerů zatím hromadné rezervace českých turistů na léto nepotvrzuje,“ konstatoval Mánek.

Na cesty se tedy nechystají ani Češi. „U nás rozhodně žádné nové rezervace české klientely nejsou. Všichni vyčkávají, jak dlouho bude trvat karanténa. Teprve pak můžeme čekat první rezervace. Podle našich zkušeností ale bude mít řada klientů i nadále obavy,“ řekl Jan Hanuš, provozovatel hotelu Růže na břehu řeky Vltavy v podhradí hradu Rožmberku.

Na zámku v Manětíně obnovují kdysi zřícenou oranžerii

Cestování

Obavy mají téměř všichni podnikatelé na Lipensku. „Viděl jsem v televizi reportáž z Krkonoš, kde si hoteliér pochvaloval četné rezervace Čechů na léto. To u nás rozhodně potvrdit nemohu,“ řekl Vladimír Šlégr z hotelu Svatý Tomáš v klidném místě na pravém břehu lipenské nádrže. České rezervace nepotvrzuje ani jinak vyhlášený Penzion Inge ve Vyšším Brodě, ani velmi obsazovaný hotel Barborka v Přední Výtoni.

Reklama

Výběr článků

Načítám