Hlavní obsah

Čínské letiště ve tvaru mořské hvězdice má být největším na světě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking je připraven otevřít údajně největší letiště světa. Kvůli tvaru budovy se pro něj vžila přezdívka hvězdice, autorem návrhu je společnost Zaha Hadid Architects. Podle úřadů nejde jen o letiště, ale o skutečnou vstupní bránu do země, ze které se příchozí dostanou do centra města za méně než 20 minut, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Letiště se rozprostírá na ploše 1,4 milionu metrů čtverečních.

Článek

Čínská metropole postavila nové letiště Ta-sing z důvodu nedostačujících kapacit toho předešlého. Jeho velká vytíženost vedla k tomu, že aerolinky už neměly možnost přidávat v některých frekventovaných časech další lety. V roce 2018 jím prošlo více než 100 milionů pasažérů, a překonat takový milník se povedlo už jen nejvytíženějšímu letišti světa Hartsfield-Jackson v americké Atlantě.

Ta-sing má být podle serverů Wired i Business Insider největším jednoterminálovým letištěm na světě — rozprostírá se na ploše přes 1,4 milionů čtverečních metrů, což je například více než dvojnásobek rozlohy čtyř terminálů londýnského Heathrow. Díky čtyřem ranvejím dokáže v budoucnu obsloužit více než 100 milionů pasažérů a mělo by co do vytíženosti šlapat na paty letišti v Atlantě, nebo ho i předčít.

Vzhledem k velikosti letiště úřady slíbily, že pasažéři toho mnoho nenachodí, i tak by cesta k nejodlehlejším branám na konci ramen „hvězdice“ měla zabrat kolem osmi minut. Obavy pak panují zejména kvůli lokaci letiště — nachází se v oblasti, kde jsou silné dopravní zácpy. V tomto ohledu ale orgány uvedly, že přímo pod terminálem budou stavět vysokorychlostní vlaky, které pasažéry do centra Pekingu dopraví do dvaceti minut.

Podle kritiků nový gigant pouze zhorší celou situaci se zpožděními v Pekingu, který má podle serveru CNN už tak jedno z nejhorších hodnocení, když dojde na dochvilnost letů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám