Hlavní obsah

Chorvatské pláže jsou zatím skoro prázdné

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brač, Chorvatsko

Přestože letní sezona v Chorvatsku teprve začíná, za běžných okolností by už byly tamní pláže na konci května zaplněné nejen místními obyvateli, ale i turisty z celého světa. Písčitá pobřeží chorvatského Splitu a nedalekého ostrova Brač však zůstávají poloprázdná. Na jedné z nejznámějších pláží regionu, kam se vydala kamera Novinek, relaxovaly i kvůli mírně větrnému počasí jen dvě desítky cizinců.

Anketa na chorvatské plážiVideo: Novinky

 
Článek

Jednou z nejoblíbenějších pláží Splitsko-dalmatského regionu je kamenná pláž Zlatni rat na ostrově Brač, která díky větru i mořským proudům průběžně mění svůj tvar. Ani na té se však o víkendu nápor lidí nekonal. Jako jedna z mála se tam vydala koupat čtyřčlenná německá rodina. „Užíváme si, že tu není příliš turistů a naopak je tu tolik místních lidí,” řekl Novinkám Němec, který v zemi pobývá již druhý týden. S rodinou jezdí do Chorvatska pravidelně.

„Ještě donedávna nebylo z Německa možné jet do Chorvatska bez karantény po návratu, takže si myslím, že je tu méně lidí hlavně kvůli koronaviru a těmto restrikcím,” dodává otec rodiny. On sám se nákazy nebojí. S manželkou jsou již očkovaní, v Chorvatsku se navíc podle svých slov potkává s méně lidmi než doma.

Čekají slabší sezonu, ceny nechají stejné

Podle manažera baru na proslulé pláži bude letošní sezona pravděpodobně slabší než v době před pandemií. „Nejlepší sezona byla 2019, loni tržby klesly na polovinu a také jsme o polovinu snížili počet zaměstnanců. Letos to možná bude trochu lepší, ale určitě ani zdaleka ne tak jako v roce 2019. Ceny za jídlo a pití zůstanou stejné, není to pro nás úplně ideální, ale chceme turisty přilákat," sdělil manažer ČTK.

Kytara, zpěv i pasové kontroly ve čtyři ráno. Do Chorvatska dorazil z Česka první letošní vlak

Cestování

Malý počet turistů registrují i lidé, kteří jezdí na ostrov pracovat sezonně. „Letošní rok je velmi odlišný, nedokážu říct, jak to bude vypadat. Teď tu není skoro nikdo, pár lidí přijíždí na ostrov na jednodenní exkurze, ale nejvíce plno bude podle mě až v červenci a srpnu. To je pro nás ideální doba,” říká Srbka, která jezdí do Chorvatska pracovat v restauraci každé léto na několik měsíců.

Foto: Novinky

Chorvatské pláže jsou zatím skoro prázdné

Američan: Spím na lodi, je to bezpečnější

Turistou z nejvzdálenější země byl na pláži ostrova Brač Američan, který si s přáteli pronajal jachtu a na ostrově se jen na krátko zastavil. „Jsem očkovaný, takže se cítím při cestování o něco bezpečněji, ale určitě je pořád potřeba brát epidemii v potaz. Proto také raději zůstáváme na lodi, než abychom spali na hotelu,” říká Kaliforňan, kterému se letos podařilo vycestovat na dovolenou poprvé.

Čechům v Chorvatsku budou znovu pomáhat mimořádné konzuláty i čeští policisté

Evropa

Pro vycestování do Chorvatska z České republiky je potřeba získat potvrzení o negativním antigenním nebo PCR testu, o prodělání nemoci nebo o očkování. Od příštího týdne bude pro vycestování stačit také 22 dní od obdržení první dávky vakcíny.

Foto: Novinky

Chorvatské pláže jsou zatím skoro prázdné

Elektronické potvrzení zdravotního stavu je následně nutné vyplnit s dalšími osobními údaji na internetové stránce Enter Croatia.

Anketa

Chystáte se letos v létě na dovolenou v zahraničí?
Ano
40,7 %
Ne
59,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9969 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám