Hlavní obsah

Čechům v Chorvatsku budou znovu pomáhat mimořádné konzuláty i čeští policisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijeka

Českým turistům v Chorvatsku budou stejně jako v minulých letech i v letošní sezoně pomáhat dvě konzulární jednatelství přímo u moře. Působit budou v zemi na Jadranu po loňské pauze opět i čeští policisté. Novinářům to dnes v Rijece řekl český chargé d'affaires Slavomír Goga.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V Chorvatsku budou v letošní letní turistické sezoně fungovat dvě konzulární jednatelství ve Splitu a Rijece, plus standardně konzulární úsek velvyslanectví v Záhřebu," řekl Goga.

Konzulární jednatelství v Rijece bude v provozu v červenci a srpnu. Ve Splitu, kde je sezona delší a jezdí tam i více českých turistů, otevře už v půli června a zavře v polovině září. Jejich pracovníci budou českým občanům k dispozici osobně v úředních hodinách v kancelářích umístěných v centrech obou měst, na telefonu pak budou 24 hodin denně.

„Na ně se budou moci čeští občané obracet, pokud budou potřebovat náhradní cestovní doklady nebo poradit s těžkou životní situací," řekl Goga. Za složitou situaci se podle něj považuje i nákaza covidem-19.

Vyrazit do Chorvatska bude od příštího týdne snazší

Evropa

Podle českého konzula v Chorvatsku Pavla Duchoně je nejčastější náplní práce jeho oddělení vydávání náhradních cestovních dokladů. Často ale pomáhají v případě hospitalizace českých občanů. "Náš největší benefit je, že čeští turisté vidí, že v tom nejsou sami," uvedl Duchoň.

Čeští policisté působící v Chorvatsku podle něj odvádějí velký kus práce a konzulátu v mnohém usnadňují práci. Rychle řeší situace typu lehké dopravní nehody a efektivněji než konzulát zvládají například pátrání po ztracených českých občanech.

Kytara, zpěv i pasové kontroly ve čtyři ráno. Do Chorvatska dorazil z Česka první letošní vlak

Cestování

„Právě v takovýchto případech, kdy jde o efektivitu a rychlost, jsou policisté velkým přínosem," řekl. Dodal, že tento přínos umocňuje také skutečnost, že jsou vysílaní příslušníci často bilingvní, tedy že aktivně hovoří dvěma jazyky.

Reklama

Výběr článků

Načítám