Hlavní obsah

Cestování pro seniory nabízí nové možnosti

Novinky, Miroslav Bělovský, Asociace cestovních kanceláří ČR

Nabídka zájezdů pro seniory byla každoročně zaměřena na přímořské destinace dotované z fondů EU. V letošním roce je tento trend minulostí. Jednak dochází k minimalizaci dotační politiky, jednak rostou obavy z bezpečnostních rizik v některých oblastech kolem Středozemního moře. Dá se očekávat, že zájem o turistické zájezdy v České republice posílí a seniorská klientela letos oproti zahraničním cestám více upřednostní „lokální“ cestování.

Foto: archiv ACK ČR

Cestování pro seniory nabízí nové možnosti

Článek

Stále více platí známé „všude dobře doma nejlépe“. V poslední době ale také vidíme, jak události, které se teď ve světě dějí, přepisují turistickou mapu a Česká republika se stává čím dál atraktivnější destinací. Infrastruktura v oblasti domácího cestovního ruchu se v České republice za posledních pár let zásadně změnila. Kvalita poskytovaných služeb šla nahoru a celková nabídka možností se výrazně rozšířila. Když k tomu přičtete přirozenou krásu naší země, není divu, že při výběru domácí dovolené nevíte kam dříve vyrazit. Výhodou navíc je, že většina destinací je vzhledem k velikosti naší země snadno dostupná do pár hodin cesty. Škála možností je opravdu veliká, a klienti si tak mohou vybírat ze zájezdů za čerstvým vzduchem, historickými památkami, lázeňskými pobyty, turistikou nebo i odpočinkem u vody.

Častým důvodem pro volbu cestování po České republice oproti výjezdu do zahraničí je pak především právě pro seniory i jistota, že se všude domluví a nemusí se obávat pocitu, že například nemají s sebou dostatek léků. Rychle se dá řešit i situace, když se během dovolené něco přihodí doma. Tyto jistoty a pocit bezpečí domácímu cestovnímu ruchu v dnešní době opravdu nahrávají.

Foto: archiv ACK ČR

Dnešní senior se chová ve vztahu k využití svého volného času jinak, než tomu bylo dříve.

Senioři mládnou a takzvaný důchodový věk už zdaleka není ekvivalentem stárnutí a nemoci. Naopak. Dnes u nás, podobně jako v zahraničí, senioři využívají právě toto období k poznání nových míst, prožití nových zážitků a k aktivnímu životu. Tento volný čas a flexibilita termínů cestování jsou pro aktivní seniory hlavním výhodou pro získávání výhodných cenových nabídek šitých na míru právě jim. Je to vitalita mládnoucích seniorů, která inspiruje tuto generaci k aktivnímu životu a poznávání dosud nepoznaného.

Cestování pro seniory se začaly věnovat stále více specializované cestovní kanceláře, které se zaměřují čistě na pobyty vytvořené na míru seniorům.

V reakci na poptávku se opravdu čím dál více agentur zaměřuje na zajištění zájezdů právě pro tuto klientelu. Kupříkladu v naší asociaci máme zkušenosti, že některé členské cestovní kanceláře, které se již léta zabývají organizováním příjezdové turistiky ze zahraničí, se zaměřují na cestování pro seniory. Vytváří se nabídka podle jejich požadavků a na světě jsou produkty typu „cestování s domácím mazlíčkem“, „cestuj sám bez příplatku“ nebo „na dovolenou s vnoučaty“.

Mezi oblíbené destinace pak patří hlavně místa, kde se kombinuje aktivní dovolená s odpočinkem. Například mezi nejpopulárnější patří lázeňské pobyty, které přes den nabízejí výlety a večer relax v perličkové koupeli. Mezi nejoblíbenější destinace se řadí Janské Lázně, Luhačovice, Františkovy Lázně, ale i nově objevené Karlovy Vary.

Foto: archiv ACK ČR

Jak se nejlépe orientovat v cestovní nabídce pro seniory je cílem poradny ACK ČR.

Hodně lidí se obává věrohodnosti nabídek od početného množství cestovních kanceláří, které kolem sebe vidí. Hlavním problémem je pak pochopit finální cenu. Řada agentur ráda schovává různé poplatky, které se člověk dozví až při uskutečnění rezervace. Doporučujeme tedy zájemcům o zájezdy například přednostně využívat právě agentury spadající do Asociace cestovních kanceláří ČR. Jedním z cílů ACK ČR je právě podpora našich agentur tak, aby zjednodušovaly způsob zobrazování cen a zviditelňování toho, co zákazník opravdu kupuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám