Hlavní obsah

Bruggy už mají turistů dost. Chystají opatření

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgické Bruggy jsou dalším městem, které se potýká s davy turistů. Chystají proto opatření, která příliv návštěvníků omezí. Nadále se nebudou propagovat jednodenní výlety do města, omezí se také počet výletních lodí, které budou moci zakotvit v přístavu, napsal s odvoláním na lokální list Het Nieuwsblad server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Bruggy jsou pro svou architekturu zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Článek

Podle starosty Brugg Dirka De fauwa je na čase přijít s opatřeními, která zamezí tomu, aby ve městě vznikaly davy. Omezí se zejména počet výletních lodí, které mohou zakotvit v přístavu Zeebrugge. Aktuálně jich tam může být pět naráz, nově by to však měly být pouze dvě. Plavební společnosti budou rovněž požádány, aby v Bruggách kotvily spíše ve všední dny, a nikoli o víkendu, čímž by se mohly počty turistů alespoň částečně rozmělnit.

Turistická centrála také přestane Bruggy inzerovat v okolních větších městech, jako například v Bruselu či Paříži, aby se omezily návštěvy jednodenních výletníků. Kvůli nim totiž město přichází o množství peněz z ubytování. „Musíme příliv turistů korigovat, pokud nechceme, aby se z města stal totální Disneyland,“ doplnil De fauw.

Aktuálně návštěvníci převyšují obyvatele Brugg v poměru tři na jednoho. Takové množství turistů by městu, jenž je od roku 2000 zapsáno na seznamu UNESCO, mohlo uškodit.

Regulují i další města

V Evropě se v posledních letech vzedmula vlna protituristických opatření, jejichž cílem je zmírnit dopady masového turismu a také snížit počty návštěvníků. Nejvíce je to vidět například v Amsterdamu, který s regulacemi přichází prakticky neustále. Městská rada nechala koncem loňského roku odstranit slavný nápis I amsterdam, protože se v jeho blízkosti shromažďovalo množství lidí. Zakázala také organizované prohlídky čtvrtí červených luceren.

Stejně tak Řím bojuje s množstvím turistů. Jde na to zejména cestou zákazů, přičemž návštěvníci mohou být pokutováni za svačení v blízkosti památkových objektů, pánové pak za svlékání triček v letním parnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám