Hlavní obsah

Balonem do vesmíru už za tři roky. Rezervace jsou otevřené

Už v roce 2024 by měl turisty do vesmíru vynést speciální balon. Stroj společnosti Space Perspective podnikl minulý pátek inaugurační let bez posádky, firma proto otevřela rezervace. Lístek na vyhlídkovou cestu na hranici kosmu vyjde na astronomických 125 tisíc dolarů (2,6 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Výlety balonem nevyjdou nijak levně.

Článek

Podle společnosti je inaugurační let významným milníkem na cestě ke zpřístupnění kosmu turistům. „Jednak kvůli potřebnému výzkumu, ze kterého můžeme těžit na Zemi, ale i vzhledem ke vztahu, jaký k naší planetě máme,“ uvedla již v loňském roce spoluzakladatelka firmy Jane Poynterová.

Speciální balon, který bude řídit pilot, by měl začít létat zkraje roku 2024, uvádí CNN. Vzlétat se bude z Floridy, kde má firma své sídlo, v plánu je nicméně přidat i další startovací místa.

Při zhruba šestihodinovém letu vystoupají pasažéři třicet kilometrů nad zemský povrch do stratosféry. V ní pak stráví dvě hodiny, během nichž si budou moci užít panoramatické výhledy na planetu. Balon následně přistane v moři, kde posádku vyzvedne loď.

Chtějí dbát na pohodlí

Netradiční vesmírný balon byl navržen ve spolupráci s britským designérským studiem PriestmanGoode. „Zohlednili jsme všechny aspekty, které zážitek udělají nejen pamětihodným, ale i skutečně pohodlným,“ vysvětlil spoluzakladatel studia Nigel Goode. „Chtěli jsme se ujistit, že budou mít pasažéři 360stupňové výhledy, a že vytvoříme prostor, v němž se budou moci během cesty pohybovat,“ doplnil.

Společnost Space Perspective tvrdí, že zážitek bude velmi podobný jako cesta letadlem. Balon pojme osm cestujících a láká navíc na toalety s nejlepším výhledem v celém známém vesmíru.

O zpřístupnění kosmu se v posledních letech snaží více společností. Nejviditelnější jsou SpaceX Elona Muska, Blue Origin Jeffa Bezose či Virgin Galactic Richarda Bransona. Hovoří se i o tom, že by se kosmičtí turisté mohli podívat také na Mezinárodní vesmírnou stanici. Ani v jednom případě samozřejmě nepůjde o levnou záležitost.

První vesmírný hotel plánuje otevřít už v roce 2027. Levný nebude

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám