Hlavní obsah

Do Korutan na kolo, raft, nebo jen na vandr

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Korutanech se tvrdí, že jsou největší přírodní arénou v Rakousku. Potkat tu Čecha nebo Slováky není vůbec nic neobvyklého. Je to výborné v tom, že si můžete sdělit zážitky, poradit nebo si poradit nechat.

Foto: Kaertner Werbung Franz Gerdl
Článek

Někdy je lepší mlčet

Občas se stane, že v domnění, že rozebíráte nešvary domácích, narazíte na soukmenovce a dostanete pravou českou "držkovou".  

Nejvíce si tu užijí kolaři, turistická oblast kolem Klopeinerského jezera v jižních Tyrolích má asi 1250 kilometrů cyklostezek. Mám rád příjemné kola šlapání, žádnou divočinu, takže místní stezky jsou naprosto ideální. Ale pohybu si užijete dostatek, a o to jde.

Velmi oblíbenou trasou je několikadenní, 366 kilometrů dlouhá cesta podle řeky Drávy (Drauradweg). Vyjedete z jihotyrolského Toblachu až do slovinského Mariboru. Dráva je opravdu dravá, takže po sesednutí z kola je možné nechat žaludek potrápit v divokých peřejích. Není ale radno se předtím posilnit například v některém z hostinců označených Drauradweg-Wirte, kde je strava opravdu vydatná. Kolo ještě je schopno vézt přikrmený žaludek, loď už méně, to přikrmujete zdejší pstruhy a lipany.

Ze sedel do peřejí

Raftaři i kanoisté si užijí na říčce Möll. Začátečníky učí jízdu na plavidlech zkušení instruktoři na tiché vodě. Zkušení ale vychutnají extrémní rodeo v peřejích a válcích, v outdoorparku Horní Dráva.

Východiskem může být kemp v Dellachu, na 66. kilometrech mezi Oberdrauburgem a  Sachsenburgem si vodáci přijdou na své. Pokud si myslíte, že šlapání už pro vás není tou pravou zábavou, nožičky potřebují odpočinout a vy se chcete kochat okolní krajinou, pak si zajeďte k Bad Kleinkirchheimu půjčit si elektrokolo. 

Na kole jako krtek

Specialitkou je Stollenbiken čili důlní jízda u Klopeierského jezera. Opuštěný důl měří téměř 8 kilometrů a vede na hranici se Slovinskem.

S čelovkou na hlavě si připadáte jako krtek v písničce skupiny Buty. Vjel jsem jen na začátek, moc mě to nelákalo, ale ostatní nabuzenci se těšili, jak si v dole zagrilují. Zřejmě pracovníci metra nebo horníci, mne ta představa moc nelákala. Ale pozor, dovnitř mohou děti nad 10 let. Pokud máte klaustrofobii, jděte si raději zaplavat.  

Jen tak s báglem

Je to sice nejpomalejší, ale uvidíte toho hodně. Vysokohorské túry, nebo procházky podél jezer a řek jsou dokonalým relaxem.

Bydlet se dá v penzionech nebo na statcích, na hřebenech se pronajímají chaty, od luxusních po téměř partyzánské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám