Hlavní obsah

Gruzínská Mestia: Stověžatá v horách Kavkazu

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Podhorské údolí říčky Mestiachala, která se v gruzínském městečku Mestia vlévá do řeky Mulkhra, obývají Svanové – národ horalů, kteří žili a žijí ne nepodobným způsobem jako skotští Highlanders. Pod ochranou hor a kamenných věží přežili dvě tisíciletí a jejich domovy odolaly Mongolům, Turkům i Peršanům.

Foto: A. Muhranoff, Wikimedia Commons

Obranné věže připomínají šelmičky surikaty strážící své teritorium

Článek

Dnes pod zasněžené vrcholy Kavkazu v severní Gruzii vede slušná silnice a Letiště královny Tamary dokáže odbavit malá letadla z Tbilisi. Takže i Turek má dnes dveře otevřené. Netradiční budova letiště je jednou z několika ultramoderních staveb Jürgena Mayera, které zde – ve městě Mestia – vytvořil.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ultramoderní odbavovací hala letiště

Středověké kamenné věže spojené s domem jsou dominantou nejen Mestie, ale i blízkého Ushguli a vlastně každé větší vesnice. Díky nim se zde zachovalo mnoho vzácných středověkých artefaktů, z nichž mnohé jsou vystaveny v místním muzeu etnografie a historie. Kromě knih, ikon a křížů je zajímavý pohled na město na fotografiích přes sto let starých.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Přes tisíc let tu stojí na stráži

Jinak je zde ráj především pro horské turisty a horolezce. Místní hory ochránily nejen historii národa, ale i přírodu. Koho neodradí náročnost terénu, může se kochat pohledem na místa syrově krásné přírody, jejíž tvář se po tisíciletí nemění. Snad jen ledovce – těm se tvář poslední dobou trochu protahuje.

Foto: Jiří Maděra

Z této díry vytéká řeka...

Třeba ten, z něhož vytéká říčka Chalaadi. Je to taková tyrkysově modrá díra v ledovcovém jazyku. Cesta k ní je dlouhá asi šest kilometrů, je vyšperkovaná visutým mostem a z části vede po kamenitém svahu. Nicméně v létě se dá do části ledovce na několik metrů vlézt. A to za to stojí.

Foto: Jiří Maděra

Kameny a zase kameny - kdyby z nich aspoň někdo postavil pořádný most

Podobně náročný je výšlap k jezírkům Koruldi. Vysoko nad městem je patrný železný kříž tyčící se na jednom z ostrohů. Pokud se dostanete sem, máte způli vyhráno. Sice máte za sebou teprve třetinu cesty, ale převýšení už není tak dramatické.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Jedno z jezírek Koruldi a za ním Rusko

Zato zelené pastviny s polodivokými koňmi a kravami a rozkvetlé louky vás budou provázet celou cestu do hor. Samotná jezírka se nemohou měřit s krásou horských jezer v Kyrgyzstánu – proti nim jsou to jen louže – ale výhledy, které vás čekají, jsou nezapomenutelné.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Na horských loukách potkáte kromě ocúnů rododendrony a orchideje

Samozřejmě že pro náročnější trekaře tu jsou k dispozici několikadenní výšlapy z Mestie do Ushguli nebo Maami, případně na vzdálenější ledovce. Je potřeba si uvědomit, že celý prostor hor je pohraničním pásmem, takže potkat na cestách pohraničníky není nemožné – spíš tutovka. Ale k turistům jsou ohleduplní…

Inzertní sdělení: Je pro Vás cena dovolené opravdu důležitější než kvalita Vaší dovolené? Víme, že není! A proto Vám nabízíme kvalitní dovolenou podle Vašich přání a finančních možností. CK Arcadia Air – tady si cenu i kvalitu diktujete Vy.

již od 29 980 Kč

Krásná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, Angkor Wat, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na tropickém ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Poznávací zájezdy do pohádkové země tisíce a jedné noci. Poznáte pestrost života v Maskatu, užijete si písečné pláže, zažijete atmosféru jedinečné aukce živého dobytka v Nizwě a užijete si noc v poušti Wahiba. Během tohoto okruhu navštívíte také nejzajímavější památky a vykoupete se v oázách Ománu.

Pojeďte s námi objevit neodhalená tajemství dávných civilizací, a to nejen Mayů, ale také Aztéků a Olmeků, kteří zde vytvořili tajemné a mohutné stavby. Neskutečné kulturní bohatství, ale také nádherná pobřeží Karibského moře, výtečná mexická kuchyně a temperamentní Mexičané ...to vše na Vás čeká v této kouzelné zemi!

Zavítejte s námi do tajuplné země starých Inků. Při své cestě navštívíte mystické město Machu Picchu, bývalé centrum incké říše Cuzco a zavítáte k nejvýše položenému splavnému jezeru světa, jezeru Titicaca. Své dobrodružství zakončíte v hory obehnaném La Pazu, ležícím ve výšce 3632 m.

Navštivte jeden z nejkrásnějších divokých parků v Africe, který vás jistě okouzlí svou věčně zelenou a neproniknutelnou přírodou s více než 147 druhy divoké zvěře. Ubytováni budete v jedinečných chatkách v korunách stromů, které tak umocní váš zážitek ze safari. Splňte si svůj dětský sen!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,2 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,8 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Mestia

Foto: archiv CK Arcadia Air

Historicky a etnograficky byla Mestia vždy považována metropoli Horní Svanetie. Navzdory své malé rozloze bylo městečko významným centrem gruzínské kultury po celá staletí. Najdeme zde řadu středověkých památek (kostely a tvrze) a Mestia je zahrnuta do seznamu světového dědictví UNESCO.

Související články

Osm nej Tibetu – kolébky lásky k bližnímu

První králové Tibetu prý přišli z nebe. (Aby ne, z nebe je to do Tibetu kousek.) První z nich – Ňathi Cänpo – nechal postavit 200 let před naším letopočtem...

Sigiryia – skalní pevnost krále Otcovraha

Už ze silnice vypadá ten skalní masiv, jako by ho tam pohodil nějaký obr. Kolkolem samá srílanská rovina (kromě jednoho kopce kousek od skály) a najednou...

Nagarkot aneb Jak se probouzejí velikáni

Je pět hodin ráno. V čase, kdy všichni normální lidé spí, balkóny hotelu v nepálské vesnici Nagarkot se plní turisty. Mžourající oči se spojují s kamerami nebo...

Výběr článků

Načítám