Hlavní obsah

Obujte sandály a vzhůru na Everest

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete pokořit Himálaje, nemusíte být zrovna horolezcem. Můžete si na něj jen zahrát. Nebo si zaplatit okružní let kolem Mount Everestu a v klídku si přes okénko prohlédnout místa, kam ostatní s vypětím sil a s kyslíkovým deficitem šplhají několik dnů.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Annapurna je fotogenická zdálky i z blízka

Článek

Pak je ještě varianta, že se rozhodnete něco udělat pro své tělo a šoupnete si vysokohorský trek směr Everest nebo Annapurna a pěkně po svých překonáte nějakou tu stovku nebo i tisícovku metrů stoupání. Odměnou vám za to bude potykání si s opravdovou přírodou.

Foto: Jiří Maděra

Nepálskou přírodou vás budou provázet barevné modlitby

Nepálský venkov je pro Středoevropana ráj. Čím jste blíž přírodě, tím více se vám bystří smysly. Zatímco v městském parku po vůních pátráte, tady přijdou za vámi. Nebo se napijete z horského potůčku – a zjistíte, že ta voda má chuť!

Foto: Jiří Maděra

Venkovská selanka

Horské vísky a farmy přímo vyzařují atmosféru klidu, i když práce na kamenitých políčkách je každodenním zápřahem. Vůně jsou tam trochu jiné než na lesních cestách, zato potkáte lidi, z kterých pohoda doslova září. Pozor, je to nakažlivé…

Foto: archiv CK Arcadia Air

U nepálských žen se dá věk těžko odhadovat – mají to často těžší než chlapi...

Kdo si místní podmínky rozhodně užívá, jsou děti. Život v čistém prostředí má blahodárný vliv na jejich temperament. Pobíhají kolem vás a vy si říkáte – po nějakém tom kilometru stoupání – kde tu energii pořád berou.

Foto: Jiří Maděra

A pak že na nohou nestačí jen sandály

Podél trekových cest narazíte na podniky zvané Tea House. Jsou to trochu čajovny, trochu restaurace a také trochu hotýlky – či spíš ubytovny. Nečekejte luxus – ten vás obklopuje venku – ale na příjemné zrestaurování sil to bohatě stačí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Krátký odpočinek U šťastného srdce, čajíček a zase dál

Kromě zjištění, že cesta vede stále do kopce, se určitě setkáte s mosty přes řeky nebo hluboká údolí. Vypadají zběsile, ale vy můžete zapomenout na hrůzné představy z dobrodružných filmů a přejít. Rozhodně je to bezpečnější než slézat po srázu do údolí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Mosty se skládají z plotového pletiva a železných rohoží – ideální kombinace

Turisté obvykle podnikají treky, které končí v základním táboře pod horským velikánem. Dají si čaj s jačím máslem a pohledem k vrcholu se s místem rozloučí. Je lepší vrabec v hrsti než holub na Střeše světa.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Střecha světa už čeká na další letadýlko

Ti, kteří raději toho „holuba“, vytáhnou nějaký ten dolárek z kapsy (let se dá pořídit od 150 USD výše), nasednou do malého letadla a vznesou se k bohyni nebe jménem Džomolangma silou turbovrtulí. Také si musejí přivstat, neboť k hoře se létá pěkně po ránu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

A to právě startuje se dvěma desítkami vzdušných horolezců

Letadlo není nikdy plně obsazené. Sedí se pouze u okýnek. Za cvakání fotoaparátů či mobilů a s cucavým bonbónem v puse se pomalu přibližují zasněžené vrcholy včetně toho nejvyššího. Po necelé hodince letu se účastník vrátí s diplomem a pocitem dobytí nejvyšší hory světa.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Nepál s CK Arcadia Air!

NEPÁL s CK Arcadia Air

Poznávací zájezd do Nepálu pro vás bude výjimečnou dovolenou protkanou silnými zážitky z úchvatné přírody a do nebe sahajících hor Nepálu. Stejně jako na dovolené v Indii si z památek Nepálu užijete především úchvatné starobylýé chrámy, které leccos napovídají o jeho dlouhé historii. Na našich zájezdech do Nepálu vám bude neustále k dispozici zkušený průvodce naší CK, a to včetně kombinovaného poznávacího zájezdu do Nepálu s Tibetem. Milovníci túr si jistě vyberou z naší nabídky treků v Nepálu, díky kterým se dostanou ještě o něco blíž pohlcující atmosféře zdejších přírodních krás. Vyhledávaným místem pro treky v Nepálu je městečko Ghandruk, nacházející se blízko Annapurny.

Jedním z největších turistických lákadel jsou bezpochyby Himálaje, ve kterých se nachází 10 ze 14 nejvyšších vrcholů světa, včetně toho nejvyššího – Mount Everestu. Severní panorama města Pokhara tuto četnost jen dokazuje, vidíte odsud tři z desítky nejvyšších hor světa. Nesmíme opomenout ani velké množství středověkých chrámů, které se v tomto městě nacházejí. V této krásné zemi je kromě dalších skvostů situován také národní park Chitwan, který je také nejstarším národním parkem Nepálu.

Poznávací zájezd s turistikou, 9 dní, hotely 3*, snídaně

Trasa: Káthmándú / Changunarayan / Nagarkot / Patan / Káthmándú

Turistika, 16 dní, penziony, plná penze během treku/snídaně

Trasa: Káthmándú / Pokhara / Ghandruk / Sinuwa / Himalaya / základní tábor Annapurny / Bamboo / Tadapani / Ghorepani / kopec Poon Hill / Naya Pool / NP Chitwan / Káthmándú

Turistika se safari, 12 dní, hotely 3* a kempy, plná penze během treku a safari/snídaně

Trasa: Káthmándú / Kalikasthan / Syaglung / Chisapani / Pokhara / NP Chitwan / Káthmándú

Poznávací zájezd se safari, 11 dní, hotely 2-3*, snídaně

Trasa: Káthmándú / Nagarkot / NP Chitwan / Pokhara / Káthmándú

Pohled na Mt. Everest od 51 630 Kč

Turistika, 14 dní, hotely 3* a pensiony, plná penze během treku/snídaně

Trasa: Káthmándú / Lukla / Phakding / Namche Bazar / Tengboche / Khumjung / Káthmándú

Turistika, 18 dní, hotely 2-3* a penziony, snídaně

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

EXOTIKA s CK Arcadia Air - se skutečným expertem na skutečnou exotiku
KAMBODŽA od 29 980 Kč Na kolech k chrámu Angkor Wat s odpočinkem na ostrově Koh Chang v Thajsku Poznávací zájezd, 12 dní, hotely 3*, snídaně
INDIE od 27 560 Kč Krásy Zlatého trojúhelníku Indie Poznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*, snídaně
KĚŇA - SAFARI od 37 460 Kč Jezero Nakuru a Masai Mara Safari Safari, 6 dní, safari kempy, plná penze
SRÍ LANKA od 32 590 Kč Přírodní krásy Srí Lanky Poznávací zájezd, 7 dní, hotely 3*, polopenze
MEXIKO od 49 980 Kč Po stopách dávných civilizací (Mexiko, Honduras, Belize a Guatemala) Poznávací zájezd, 13 dní, hotely 2*-3*, snídaně
BOTSWANA - SAFARI od 61 460 Kč Adventure Safari v Botswaně a Viktoriiny vodopády v Zimbabwe Safari, 12 dní, safari kempy, plná penze
INDONÉSIE - BALI od 29 980 Kč Za komodskými ještěry s pobytem na Bali Poznávací zájezd, 12 dní, hotely 2*, snídaně
KUBA od 38 490 Kč Neobjevené přírodní krásy Kuby Poznávací zájezd, 13 dní, hotel 3*-4*, plná penze
IZRAEL od 23 530 Kč Svatá země - Izrael Poznávací zájezd, 6 dní, hotely 3*, snídaně
KOSTARIKA od 42 230 Kč Za papoušky do netknuté Kostariky Poznávací zájezd, 9 dní, hotely 2*, snídaně
ÍRÁN od 41 510 Kč Izolovaná kolébka Perské říšePoznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*-4*, snídaně
PERU od 64 770 Kč Dědictví Inků - Peru a Bolívie Poznávací zájezd, 10 dní, hotely 2*, snídaně
VIETNAM od 34 120 Kč Perly Asie - Phnom Penh, chrámy Angkoru a Ho Či Minovo Město Poznávací zájezd, 13 dní, hotely 3*, snídaně
SEVERNÍ LEDOVÝ OCEÁN od 82 980 Kč Plavba za Severní polární kruh - Island Plavba, 8 dní, loď L´Austral, plná penze

Anketa

Láká vás se podívat do Nepálu?
Ano, zajímá mě turistika a příroda
58,1 %
Ano, zajímá mě poznávání a kultura
26,5 %
Ano, zajímají mě národní parky a divoká zvěř
4,5 %
Ne, nezajímá mě nic v Nepálu
10,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 155 čtenářů.

Něco málo o Nepálu

Nepál

V Nepálu se nachází nejvyšší hora světa Mount Everest. Tato hora se tyčí do výšky 8 848 m.n.m. v pohoří Himaláj, které tvoří téměř celou severní hranici s Čínou. Zbytek území pokrývají pahorkatiny a vysočiny v centrální části a nížiny zvané téraje na jihu při hranicích s Indií. Nejdelší řekou Nepálu je řeka Kosi s délkou povodí 730 km, která je levým přítokem posvátné řeky Gangy. V Nepálu na vás čeká 15 národních parků a chráněných území, z nichž NP Royal Chitwan National Park a Sagarmatha National jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Annapurna

Tento 55 km dlouhý masiv se nachází v pohoří Himaláj v jeho severní části, která je nazývaná jako Pokharské údolí. Jeho nejvyšším vrcholem je hora Annapurna I, která měří 8 091 m. Jedná se desátou nejvyšší horu světa a zároveň první osmitisícovku, která byla zdolána. Název Annapurna lze přeložit jako „bohyně sklizně“.

Zajímavosti

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.  

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.  

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.   Oblast kolem Annapurny byla zvolena jednou z 10 nejkrásnějších oblastní pro treky.

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.   Oblast kolem Annapurny byla zvolena jednou z 10 nejkrásnějších oblastní pro treky.  

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.   Oblast kolem Annapurny byla zvolena jednou z 10 nejkrásnějších oblastní pro treky.   Everest znamená v překladu „bohyně nebe“.

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.   Oblast kolem Annapurny byla zvolena jednou z 10 nejkrásnějších oblastní pro treky.   Everest znamená v překladu „bohyně nebe“.  

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.   Oblast kolem Annapurny byla zvolena jednou z 10 nejkrásnějších oblastní pro treky.   Everest znamená v překladu „bohyně nebe“.   V Nepálu se nachází oblast s největší koncentrací památek UNESCO. V samotném Káthmándském údolí se nachází 7 památek UNESCO.

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.   Oblast kolem Annapurny byla zvolena jednou z 10 nejkrásnějších oblastní pro treky.   Everest znamená v překladu „bohyně nebe“.   V Nepálu se nachází oblast s největší koncentrací památek UNESCO. V samotném Káthmándském údolí se nachází 7 památek UNESCO.  

Zajímavosti Lidé v Nepálu se nezdraví klasickým potřesením ruky. Ruce spojí před hrudí, mírně se ukloní a řeknou Namaste, což v překladu znamená „Vítám v tobě Boha“.   Pokud dostanete v Nepálu chuť na jídlo z klasického fast foodu, McDonald´s zde nehledejte. Nejčastější nepálský fast food se jmenuje „Momo“ a můžete zde ochutnat lahodné a stejnojmenné knedlíky anebo smažené kuře.   Oblast kolem Annapurny byla zvolena jednou z 10 nejkrásnějších oblastní pro treky.   Everest znamená v překladu „bohyně nebe“.   V Nepálu se nachází oblast s největší koncentrací památek UNESCO. V samotném Káthmándském údolí se nachází 7 památek UNESCO.   Nepál je držitelem mnoha rekordů. Nejen, že se zde nachází nejvyšší hora světa, nachází se zde i dalších 7 nejvyšších hor, nejvýše položené jezero Tilicho na světě, nejhlubší rokle Kalidanki a nejvýše položené údolí Arun.

Nepálčané si mohou užívat jeden z nejpomalejších internetových připojení na světě.

Související články

Živoucí bohyně se nedotkne nohama země

V Nepálu mají kromě tisíců starodávných hinduistických bohů jednu mladou bohyni z masa a krve. Jmenuje se Kumárí a je ztělesněním bohyně Durgy, která prý kdysi...

Mrtvé moře – tam to žije

Ta vodní plocha azurově se lesknoucí proti čistému nebi nenabízí jen koupání a mazání těla léčivým bahnem. Je to symbol. Přímo historický symbol. Místo,...

Spalovači mrtvol ve Váránasí

Řeka Ganga protékající Váránasí není jen obyčejnou vodou. Je to tělo bohyně, které dodává sílu a zdraví, otevírá čakry a odvádí duše ze zemského bytí. Evropan...

Výběr článků

Načítám