Hlavní obsah

Sigiryia – skalní pevnost krále Otcovraha

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Už ze silnice vypadá ten skalní masiv, jako by ho tam pohodil nějaký obr. Kolkolem samá srílanská rovina (kromě jednoho kopce kousek od skály) a najednou tohle. Vyhýbáme se slonu s vlajícími turisty na hřbetě. Jejich zoufalý a odevzdaný pohled říká: Už nikdy!

Foto: archiv CK Arcadia Air

Mohutný žulový monolit skrývá na svém vrcholu pozůstatky královského hradu

Článek

My v klidu vystupujeme z autobusu a řadíme u prosklené budky prodavačů vstupenek. Potom přejdeme můstek – a jsme za vodou. Vodní příkop a následná zeď lemuje čtverec zeleně, který byl v dávných dobách podhradím královské pevnosti. Z domů zůstaly jen základové zídky a celý prostor je v současnosti pojat jako park, přes který kolem vodních nádrží vede cesta k hlavnímu cíli – Lví skále. Zabloudit nemůžete, pestrobarevný dav turistů je nejlepším ukazatelem.

Foto: Cherubino, Wikimedia Commons

Zahrady byly vytvořeny tak kvalitně, že vodní systém stále funguje

Jakmile skončí zelená plocha, připravte se na to, že od teď budete už jenom stoupat. Kamenná schodiště se táhnou podél skal. Nesmíte vynechat odbočku k jeskyni, kde skalní výčnělek připomíná hlavu kobry. Je to vlastně jen převis, ale v minulosti zde bydleli mniši a asketové.

Foto: archiv CK Arcadia Air

V jeskyni bydleli mniši už 200 let před Kristem

To bylo ale ještě 700 let před vznikem pevnosti. Tu nechal postavit král Kašyapa před rokem 500. Vzhledem k tomu, že Kašyapa byl levoboček a k trůnu se dostal násilím, raději se uchýlil z královského města Anuradhapura do Sigiryie, kde se obrnil na vysoké hoře. Nakonec mu to nebylo nic platné, neboť královský bratr Moggillan, který pomstil vraždu otce, ho probodl jeho vlastním mečem.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Původně se vstupovalo lví tlamou, ta se ovšem nedochovala

Vchod do horních pater chránila masivní Lví brána, která se nachází na střední terase. Kromě ní se zde nacházejí fresky sličných děv, které jsou původní a pocházejí z doby vzniku této stavby. Původně jich prý bylo několik stovek, do dnešní doby se jich zachovalo jen 22, které alespoň trochu chrání převis před tropickým počasím. Stále živé barvy vykreslují mladé dívky s odhalenými ňadry, které kryje téměř neznatelný závoj. Je na nich zajímavé i to, že jsou to na Srí Lance jediné kresby z této doby, které nemají náboženský motiv.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Tyto fresky zachránilo kryté místo ve skále

Cesta na vrchol je strmá a začíná vstupem mezi lvími pařáty, které jako jediné z celé brány zůstaly. Pak položebříkovité schody, visutá lávka, a když už si myslíte, že nemůžete, jste nahoře. Budovy tu nenajdete, jediné, co se zachovalo je vodní nádrž a královský trůn, který vypadá jako kamenná pohovka. Prosím, nesedat! Ale můžete se rozhlédnout do dálky. Zeleň okolní džungle narušuje jen obrovská bílá socha Buddhy.

Foto: J. Ollé, Wikimedia Commons

V horní části jsou zachovány cihlové zdi a vodní nádrž

Až cestou dolů získáte dokonalý přehled o struktuře spodní zahrady, jak byla vybudována s přehledem a rozmyslem. Úplně jsem si představil, jak to tenkrát – za krále Otcovraha – vypadalo…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Srí Lanku s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Související články

Safari na asijský způsob

Srí Lanka – kapka pevniny spojená s Indií Rámovým mostem korálových ostrůvků. Angličané ji nazvali Cejlon podle sanskrtského Sinhala. Sinha znamená lev, ale na...

Bali uspokojí všech šest smyslů

Bali není ani největší, ani nejkrásnější, přesto je ze všech ostatních indonéských ostrovů nejvíce navštěvován turisty. Čím to bude? Osobně si myslím, že je to...

Výběr článků

Načítám