Hlavní obsah

Indie: Když se sochy milují, všichni se dívají

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Je to místo, kam se sjíždějí lidé z celého světa. Ženy i muži, staří i mladí, křesťané i muslimové, distingovaní gentlemani i pubertální floutci. Všichni chtějí vidět nevázané sexuální hrátky kamenných soch. Vítejte v Datlovnicích, okres Chhatarpur.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Sexuální výjevy představuje v Khajuraho zhruba 10 % soch.

Článek

Khajuraho (khajura je v sanskrtu datlovník) je městečko ležící mimo všechny hlavní indické tahy. Až poslední dobou (samozřejmě kvůli podpoře turismu) vyrostlo u města letiště – z vlakového nádraží je to do centra 9 kilometrů. Pyšní se ovšem tisíc let starými chrámy, které zdobí desítky obnažených postaviček užívajících si při všemožných sexuálních praktikách.

V době stavby těchto chrámů se v našich krajích proháněli na koních Přemyslovci, Oldřich u řeky přemlouval Boženu, ať se stane kněžnou a opati zařizovali Břevnovský klášter, kde se sochy raději modlily. Jiný kraj, jiný mrav…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Z celkových 85 chrámů se zachovalo 25 přístupných, jako třeba Vishvanatha Temple

A tak když v devatenáctém století objevil v džungli pozůstatky chrámového města britský důstojník a zkušený archeolog Alexander Cunningham, nevěřil vlastním očím.

To se mu ještě nestalo. Místo skulptur božských bytostí se na stěnách některých chrámů předváděli smrtelníci v choulostivých situacích. Vše nahlásil na patřičných místech a otevřel dveře k tomuto skvostu celému světu.

Foto: Ggia, Wikimedia Commons

Chrám Lakshmana s nejhledanějším výjevem

Ze zapadlé vesničky na kraji džungle se stala Mekka zvědavců. Indická vláda místo dopravně zpřístupnila, podél hlavní ulice vyrostly hotely a restaurace, vyrojily se davy obchodníčků prodávajících cokoli a samozřejmě i „zasvěcených“ průvodců.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Umělecké práce starověkých sochařů fascinují návštěvníky z celého světa

Kolem západní skupiny chrámů vznikl nádherný park plný rozkvetlých keřů a květin. Zde se právě odehrávají ony voyeurské orgie. Nicméně kromě tohoto seskupení se v blízkém okolí směrem na východ a na jih vyskytují další „temply“, ale jejich cudnost a odlehlost od centra láká už málokoho.

Foto: Arian Zwegers, Wikimedia Commons

Soustředění tanečníků před vystoupením. Letos se Festival tance v Khajurahu koná od 20. do 26. února – a pozor: Vstup volný!

Existuje spousta názorů, proč tyto erotické okrasy vznikly. Od 3D učebnice života pro místní mladíky přes výjevy z Kámasútry až po ochranný prvek před blesky (Védský bůh hromu a blesku Indra jako známý prostopášník by přece nezničil tak bohulibé sošky.)

Khajuraho

Město nacházející se ve státě Madhjapradéš. Je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Indii – především pro velké množství hinduistických a džinistických chrámů ze středověku, které jsou proslavené erotickými sochami. Tento architektonický skvost je rovněž zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

I já mám svůj názor. Národ, který dal světu tantrické meditace, kdy se přes sexuální energii hledá cesta k vyššímu vědomí, prostě vyjádřil toto svérázné přiblížení k božské podstatě na místech, která jsou pro spojení s vyššími bytostmi určena. Pro jednoho porno, pro jiného duchovní extáze. Tak si vyberte…

Reklama

Výběr článků

Načítám