Hlavní obsah

Ideální destinace pro letní i zimní dovolenou – vydejte se s námi do kouzelného Aspenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aspen najdeme ve státě Colorado v okrese Pitkin. Žije tu 6 658 stálých obyvatel. Nejnižší nadmořská výška je 2 335 metrů, vrchol Aspen Mountain je ve výšce 3 415 metrů. Ačkoli město není rozlohou veliké, jeho obliba a popularita ve světě je obrovská. Je to jeden z nejvyhlášenějších lyžařských rezortů v USA.

Foto: Colorado Springs Convention Visitors Bureau

Aspen Cripple Creek

Článek

Město bylo založeno v dobách stříbrné horečky. Název je odvozen od hojnosti osikových stromů v oblasti (aspen = osika). Podzimní příroda tu hýří nádhernými barvami.

V létě mohou denní teploty dosahovat až 26° C, podzim bývá suchý a poměrně teplý, v září můžeme naměřit okolo 20° C, v zimě mohou teploty klesnout až na –14° C (rekordní teplota je –38° C), nejchladnější měsíce jsou leden a únor.

Foto: Colorado Springs Convention Visitors Bureau

Okolí Aspenu

Dlouhou dobu žil v Aspenu zpěvák John Denver, který tomuto kraji věnoval dvě písně. Aspen je díky přírodním krásám i skvělým službám vyhledávaným místem mnoha hudebních, filmových i jiných celebrit.

Na jeden skipas můžete využít rozsáhlou nabídku čtyř horských celků – Aspen Mountain, Buttermilk, Aspen Highlands a Snowmass. To umožní opravdu každému vybrat si podle jeho schopností a chutí. Najdete tu jak svahy určené naprostým začátečníkům, tak náročné sjezdovky pro profesionální lyžaře a snowboardisty. Populární je tu také jízda v otevřeném terénu, i když tu lze doporučit jen velice zkušeným lyžařům. V oblasti je 42 vleků.

Foto: Archiv

Zimní Aspen

Ani ti, kteří neholdují sjezdování, se tu nudit rozhodně nebudou. Vedle perfektně upravených sjezdových tratí tu jsou připravené kilometry běžeckých stop, oblíbené jsou jízdy se psím nebo koňským spřežením, vzrušující je jízda na sněžném skútru či můžete vyzkoušet chůzi na sněžnicích a v neposlední řadě lze obdivovat krásu zdejší přírody z horkovzdušného balónu.

V oblasti se pořádá celá řada sportovních soutěží světového významu, ale i množství kulturních a společenských akcí, festivalů a různých událostí.

Ačkoli Aspen je znám především díky zimním sportům, ostatní roční období mají také co nabídnout. Návštěvníky sem lákají turistické či cyklistické stezky, nepřeberné sportovní možnosti od golfu a tenisu po jízdu na koni či horolezectví, příjemnou atmosféru ve městě obklopeném horami umocňuje útulné posezení v některé restauraci či baru za současného poslouchání živé hudby.

Foto: Archiv

Shopping

K relaxaci těla i ducha slouží místní lázně, které nabízejí bezpočet různých procedur k uvolnění i zdravotní terapii.

V roce 1987 byl zahájen provoz na lanovce Silver Queen Gondola směřující k vrcholu Aspen Mountain. Je atrakcí v létě i v zimě. Vyveze vás z centra Aspenu na vrchol vysoký 3 415 metrů, odkud se vám naskytnou nezapomenutelné pohledy do údolí a na nádherné pohoří Elk Mountains. Vyrazit můžete i na některou z túr nebo jen tak posedět třeba na sluneční terase za doprovodu bluegrassové kapely, která tu hraje každou neděli.

Foto: Archiv

Okolí Aspenu

Fascinující přírodní scenérie na vás čekají v oblasti Maroon Bells poblíž Aspenu.  Maroon Bells tvoří dva vrcholy v pohoří Elk Mountains – Maroon Peak a North Maroon Peak.  Tyto vrcholy s okolními lesy se odrážejí ve stejnojmenném jezeře. Je to jedna z nejvíce fotografovaných a nejkrásnějších částí Colorada.

Kulturním centrem v Aspenu je Wheeler Opera House na East Hyman Avenue. Budova postavená v roce 1889 nedávno prošla rekonstrukcí. Po celý rok se zde koná řada divadelních a tanečních představení i krásných koncertů.

Foto: Colorado Springs Convention Visitors Bureau

Okolí Aspenu

Hezkým místem k odpočinku i pozorování je okolí fontány mezi Mill Street a Hyman Avenue naproti Wheeler Opera House. Zejména děti v letních dnech neodolají různě tryskající vodě z fontány. Je to zároveň i populární místo pro noční hudební představení.

Hřbitov Ute Cemetery umístěný na Ute Avenue je zahrnut v Národním registru historických míst a je připomínkou bouřlivé historie tohoto místa.

Foto: Archiv

Okolí Aspenu

Návštěva Aspenu v kterémkoli ročním období bude tedy dobrou volbou.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Které roční období Vás nejvíce láká k návštěvám přírody ?
jaro
43 %
léto
20,7 %
podzim
30,2 %
zima
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 242 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám