Hlavní obsah

Západ USA - klasický okruh Kalifornií, Arizonou, Utahem a Nevadou, den 12 - Národní park Sequoia a Kings Canyon

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovkou nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme Vám typický dvoutýdenní zájezd na západ USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent.

Foto: Archiv

Národní park Sequoia

Článek

V osm hodin jsme už na cestě vstříc Sequoia Parku. Národní park je domovem nejstarších živých organismů v Americe – obřích sekvojí. Tyto stromy jsou zároveň i vůbec nejobjemnějšími na Zemi. Jsme na ně proto jaksepatří zvědaví. Silnice opouští nejprve zeleninové plantáže, poté i citrusové háje, a opět začínáme citelně stoupat. Po vstupu do parku se silnice kroutí desítkami serpentin. Zalehlé uši nám zvěstují, že prudce měníme výšku. Dříve než s první sekvojí se setkáváme s prvním medvědem – černý baribal nám z houští vyráží přímo před kapotu.

Foto: Archiv

Medvěd

Náš průvodce Petr má co dělat, aby toto setkání nebylo pro huňáče tím posledním. Jen pominulo překvapení, všichni se chápeme foťáků a hrneme se ven, ale medvěd na nic nečeká a uhání dál po svahu dolů pryč od nás. Slušnou fotku nemá nikdo, ale ujišťujeme se, že si to když tak navzájem dosvědčíme. Petr se jen usmívá a říká, že obvykle v tomto parku u jednoho medvěda nezůstane, jen ať se pozorně díváme do lesa. Oči si můžeme vykloubit… když vtom je tu první sekvoj.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Národní park Sequoia

Sekvoj opravdu v lese nepřehlédnete. Proti její majestátní velikosti jsou ostatní dřeviny jen obyčejné křoví, snad jen zdejší jedle s mohutnými zcela rovnými kmeny se jim trochu mohou přirovnat. V místě zvaném Giant Forest zastavujeme a jdeme si na obří stromy sáhnout. Fotoaparáty zase cvakají na plné obrátky. Brzy zjišťujeme trpkou pravdu – žádná sekvoj se nám do objektivu prostě celá nevejde. Tak to každý zkouší, jak to jde, zblízka, zdálky, naležato, nastojato…

Foto: Archiv

Národní park Sequoia

Pokračujeme lesem a míjíme ohromné stromy, které se zcela vymykají našim dosavadním představám. Přijíždíme k místu zvanému Tunnel Log – do padlé sekvoje je vydlabán tunel, kterým auta projíždějí. Samozřejmě si tuto zvláštnost fotíme.

Foto: Jan Kužel

Tunnel Log

Zastavujeme na parkovišti a Petr nás „vyhání“ na skalní vyhlídku Moro Rock. Jenže vyhlídka je až několik set metrů daleko, na samém vrcholu skály, údajně největšího existujícího skalního monolitu světa. Šplháme vzhůru po vytesaných schůdcích a přidržujeme se lan. Naše námaha je oceněna jednou z nejhezčích vyhlídek, jaké jsme zatím během zájezdu viděli. Za námi panoráma Sierry Nevady, před námi pohled do hlubin kalifornského údolí. Nebýt mírného oparu na obzoru, viděli bychom odtud až Pacifik!

Foto: Jan Kužel

Moro Rock

S častými zastávkami projíždíme parkem. Nyní směřujeme k největšímu, a patrně i nejstaršímu stromu, General Sherman Tree. Tato přes 3700 let stará sekvoj je jednou z mála, které jdou celé vyfotit. Naše skupina využívá nepřítomnosti jiných turistů, přelézáme rychle zábradlí kolem největší sekvoje a pořizujeme hromadné foto.

Foto: Jan Kužel

General Sherman

Pokračujeme v cestě a vstupujeme do národního parku Kings Canyon. Navštěvujeme visitor center v Grant Grove Village, kde potkáváme dalšího medvěda. Vlastně medvědici se dvěma odrostlými medvídky. Tentokrát na rozdíl od prvního setkání mají dobré fotky všichni, protože medvědi nejenom neutíkají, ale vůbec nejeví známky plachosti. Ranger z návštěvního centra, který vidí shlukující se turisty, se snaží medvědy odehnat do lesa, ale teprve po několika minutách si medvědice dá říci, „zavelí“ mladým a trio huňáčů mizí v lese.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Medvědice s medvídětem

Poslední dnešní zastávkou je General Grant Tree a trail lesem obřích sekvojí dlouhý kolem půldruhého kilometru. Je pozdní odpoledne, v horkém vzduchu voní sekvojové jehličí, procházka je nanejvýš příjemná. Odjíždíme do údolí plni zážitků. Tam nás ještě čeká již známý čínský bufet, hotelový bazén a pohodlná postel.

Foto: Jan Kužel

Národní park Sequoia

Zítra nás čeká přejezd přes Sacramento do San Franciska!

Autor: Michal Kužel America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám