Hlavní obsah

Havana - největší město karibské oblasti s bohatou historií a pestrou nabídkou kulturního života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana, hlavní město Kuby od roku 1902, je vyhledávaným místem turistů. Láká především historií, kulturou, hudbou, tancem, společenským životem, architekturou i celkově příjemnou atmosférou a přívětivými Kubánci. Od roku 1982 je původní historické centrum zařazeno na seznamu UNESCO.

Foto: LICUBA

Budova El Capitolio

Článek

Město leží na severním pobřeží Kuby jižně od Florida Keys. Protéká jím od jihu k severu řeka Almendares River. Je též významným přístavním městem – hlavní přístavy jsou Marimelena, Guanabacoa a Atarés.

Současnou Havanu můžeme rozdělit na tři části – starou Havanu, životem pulzující Vedado spolu s Centro Habana a novější čtvrti. Úředně je rozčleněna do 15 obvodů. Město je sídlem vlády, je zde řada ministerstev, přes 90 diplomatických úřadů a též ústředí různých společností.

Foto: LICUBA

Večeře v katedrále

Havana má, podobně jako Kuba, tropické podnebí. Průměrná roční teplota se pohybuje od 22 – 28 ᵒC. Nejvíce dešťových srážek je v červnu až říjnu, nejméně pak od prosince do dubna, kdy je nejvhodnější doba k návštěvě.

Je to výjimečné město, které se díky své téměř 500leté existenci může pochlubit rozmanitými styly, od paláců ze 16. století, přes koloniální stavby až po moderní budovy.  Je kulturním centrem země, kde si každý může vybrat podle svého zájmu. Najdete tu muzea, kostely, pevnosti, galerie, koná se zde řada divadelních a hudebních představení. Vláda kulturní aktivity podporuje, takže mnohé z nich jsou zdarma či za minimální poplatek.

Foto: LICUBA

Kubánka

Stará Havana (španělsky La Habana Vieja) s druhou největší hustotou obyvatelstva v porovnání s dalšími částmi tvoří jádro původního města. Budete tu procházet  úzkými ulicemi s balkony vyzdobenými květinami. Upoutají vás i staré domy ve španělském koloniálním stylu. Stará Havana je obehnána pozůstatky městských hradeb. V 80. letech minulého století byl zahájen 35letý projekt na obnovu a zachování Staré Havany včetně Plaza de Armas za mnoho milionů dolarů. Podstatná část včetně hlavních náměstí (Plaza Vieja, Plaza de la Catedral, Plaza de San Francisco and Plaza de Armas) a hlavních turistických ulic (Obispo and Mercaderes) prošla obnovou.

Vedado je čtvrtí barů, restaurací, nočních podniků, diskoték, stojí zde řada výškových budov. V Centro Habana najdeme obchody, úřady, hotely, bary a kluby. Atmosféru Číny můžete nasát při návštěvě rozsáhlé čínské čtvrti Barrio Chino.

Foto: LICUBA

Old cars

Nejen historikové jistě ocení pozoruhodnou expozici v Muzeu revoluce, které najdete v budově dřívějšího prezidentského paláce. Z interiéru muzea se dostanete do dalšího pavilonu, kde stojí památník Granma Memorial. Je jím 18metrová jachta, která posloužila v roce 1956 k přepravě 82 bojovníků v čele s Fidelem Castrem z Mexika na Kubu za účelem svrhnout režim diktátora Fulgencia Batisty. Před budovou muzea stojí tank použitý v boji v roce 1961.

Rozlehlé náměstí Revolution Square je dějištěm mnoha obrovských shromáždění a přehlídek, najdete tu Národní knihovnu i řadu důležitých vládních budov. Náměstí dominuje památník José Martího. Věž je vysoká 109 m, socha 18 metrů.

Foto: LICUBA

Stará Havana

Krásná budova El Capitolio bývala do roku 1959 sídlem kubánské vlády, nyní zde sídlí Akademie věd. Stavebně se podobá Kapitolu ve Washingtonu. Uvnitř hlavní haly pod kopulí stojí socha Republiky, která je třetí největší sochou v uzavřeném prostoru. Je kryta 22karátovými zlatými plátky, váží 49 tun a měří i s podstavcem 17,54 metru.

Milovníci doutníků určitě znají světově vyhlášené kubánské doutníky Cohíba.  Mohou si je koupit v Real Fabrica de Tabacos Partagás, jedné z nejstarších továren na výrobu doutníků s vlastním obchodem. V továrně pracuje okolo 400 zaměstnanců, z nichž některé můžeme vidět při práci v době exkurze. Je zde též možnost nechat si vyrobit doutníky na zakázku v krabici se svým jménem. Za pozornost stojí i dobře udržovaná budova z roku 1845.

Foto: LICUBA

Real Fabrica de Tabacos

S názorným postupem výroby rumu a jeho uchováváním se seznámíte v Muzeu rumu Fundacion Destilera Havana Club. Nebudete ochuzeni ani o ochutnávku různých druhů rumu či výtečných koktejlů (mojito, daiquiri, Cata Vertical, Cuba Libre) v přilehlém Havana Club Baru. Posezení bývá doprovázeno tradiční živou kubánskou hudbou a zpěvem, nabídka jídel je také široká, ochutnat můžete i rumové speciality.

A kdo má raději sladké, může zajít do Muzea čokolády, kde po prohlídce můžete vychutnat šálek horké či studené čokolády či některou z čokoládových dobrot.

Foto: Archiv

Parisien Cabaret

Bodeguita del Medio je slavný bar a restaurace, který s oblibou navštěvoval spisovatel Ernest Hemingway.

V kabaretním baru Tropicana se stanete svědky úžasného představení, při kterém předvádí své umění až 200 tanečníků v nádherných kostýmech za doprovodu hudby a světelných efektů.

Foto: Archiv

Tropicana Cabaret

Romantické chvíle zažijete při procházce po pobřežní promenádě Malecón, která je dlouhá osm kilometrů. Vzhledem k tomu, že cestu lemují starobylé pouliční lampy, můžete sem zavítat i v nočních hodinách, kdy to tu bývá zvláště kouzelné.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Co byste chtěli v Havaně nejraději navštívit?
Továrnu na doutníky
21,9 %
Muzeum rumu
45,3 %
Muzeum čokolády
8,3 %
Kabaretní show Tropicana
24,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 654 čtenářů.

Zajímavosti o Havaně:

Počet obyvatel:  2 135 498  

Počet obyvatel:  2 135 498   Rozloha:  728  km²    

Počet obyvatel:  2 135 498   Rozloha:  728  km²     Ulice mívají často dva názvy, což může být někdy matoucí.

K osobní dopravě jsou stále ještě v oblibě staré americké vozy značky cadillac.

Související témata:

Výběr článků

Načítám