Hlavní obsah

South Carolina - stát palmetových stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Carolina se nachází na jižním pobřeží Atlantického oceánu. Na jihu sousedí s Georgií, na severu se Severní Carolinou. South Carolina se svou velikostí řadí mezi ostatní státy USA na 40. místo, počtem obyvatel pak na 24.

Foto: Ninety Six National Historic Site

Ninety Six National Historic Site

Článek

Kolem pobřeží oceánu se rozpíná rozsáhlá nížina Atlantic Coastal Plain. Jejich prvních asi 110 km směrem do vnitrozem,í tzv. Outer Coastal Plain (vnější pobřežní nížina), je poměrně plochá oblast s mnoha řekami a močály. Ještě kousek dál do vnitrozemí zasahuje Inner Coastal Plain (vnitřní pobřežní nížina) s nejúrodnější půdou South Caroliny.

V centrální části Atlantic Coastal Plain je zalesněná oblast, zvaná Pine Barrens. Na severozápadě se zvedá Piedmont s vyššími nadmořskými výškami, mezi 130 – 460 m. Krajinu tvoří táhlé kopce.

Severozápadní kout South Caroliny pokrývají hory Blue Ridge. Jsou o něco nižší a méně rozeklané než jejich severní část v North Carolina. Region je zalesněný, vrcholy zřídka přesahují 1000 m n. m. Zde najdeme nejvyšší vrchol státu, Sassafras Mountain.

Foto: Anderson CVB

South Carolina

Zajímavosti:

• Jméno „Carolina“ nese stát na počest anglického krále Charlese I. – z latinského Carolus.

• Jméno „Carolina“ nese stát na počest anglického krále Charlese I. – z latinského Carolus. • Zdi americké pevnosti na ostrově Sullivan Island (přístav Charleston) byly postavené z porézních palmetových klád. To pomohlo při ochraně pevnosti před britskými dělovými koulemi, které se od měkkých klád odrážely.

• Jméno „Carolina“ nese stát na počest anglického krále Charlese I. – z latinského Carolus. • Zdi americké pevnosti na ostrově Sullivan Island (přístav Charleston) byly postavené z porézních palmetových klád. To pomohlo při ochraně pevnosti před britskými dělovými koulemi, které se od měkkých klád odrážely. • Město Myrtle Beach leží uprostřed asi 100 km dlouhé pláže Grand Strand. V posledních 25ti letech se z Myrtle Beach stalo prvotřídní letovisko východního pobřeží.

• Jméno „Carolina“ nese stát na počest anglického krále Charlese I. – z latinského Carolus. • Zdi americké pevnosti na ostrově Sullivan Island (přístav Charleston) byly postavené z porézních palmetových klád. To pomohlo při ochraně pevnosti před britskými dělovými koulemi, které se od měkkých klád odrážely. • Město Myrtle Beach leží uprostřed asi 100 km dlouhé pláže Grand Strand. V posledních 25ti letech se z Myrtle Beach stalo prvotřídní letovisko východního pobřeží. • První bitva občanské války Severu proti Jihu se odehrála u Fort Sumter.

• Nedaleko města Andrews se rozkládá chráněná rezervace Black River Swamp Preserve. Voda této pomalu tekoucí řece má vysoký obsah organického uhlíku, což jí dodává typickou barvu čaje a je také důvodem, proč se v okolí řeky tolik daří rozličným druhům živočichů.

Foto: Congaree National Park

Congaree National Park

• Ostrůvek Isle of Palms (palmový) se původně nazýval Hunting Island (lovecký) a potom také Long Island (dlouhý). Odhaduje se, že vznikl asi před 25 000 lety a že prvními jeho obyvateli byli indiáni Seewee.

• Ostrůvek Isle of Palms (palmový) se původně nazýval Hunting Island (lovecký) a potom také Long Island (dlouhý). Odhaduje se, že vznikl asi před 25 000 lety a že prvními jeho obyvateli byli indiáni Seewee. • Ostrůvek Bomb Island na jezeře Murray je místem, kam se každé léto navracejí tisíce jiřiček. Byl vyhlášen ptačí rezervací a je to opravdu úžasná podívaná, když se večer ptáci při západu slunce navracejí.

• Ostrůvek Isle of Palms (palmový) se původně nazýval Hunting Island (lovecký) a potom také Long Island (dlouhý). Odhaduje se, že vznikl asi před 25 000 lety a že prvními jeho obyvateli byli indiáni Seewee. • Ostrůvek Bomb Island na jezeře Murray je místem, kam se každé léto navracejí tisíce jiřiček. Byl vyhlášen ptačí rezervací a je to opravdu úžasná podívaná, když se večer ptáci při západu slunce navracejí. • Když byl v roce 1894 představen ve městě Mullins tabák, znamenalo to pro celou komunitu ohromný zlom. Jako houby po dešti tu vyrostlo na 200 tabákových stodol a velkoskladů a 28. dubna 1895 se začalo s tabákovým prodejem.

• Ostrůvek Isle of Palms (palmový) se původně nazýval Hunting Island (lovecký) a potom také Long Island (dlouhý). Odhaduje se, že vznikl asi před 25 000 lety a že prvními jeho obyvateli byli indiáni Seewee. • Ostrůvek Bomb Island na jezeře Murray je místem, kam se každé léto navracejí tisíce jiřiček. Byl vyhlášen ptačí rezervací a je to opravdu úžasná podívaná, když se večer ptáci při západu slunce navracejí. • Když byl v roce 1894 představen ve městě Mullins tabák, znamenalo to pro celou komunitu ohromný zlom. Jako houby po dešti tu vyrostlo na 200 tabákových stodol a velkoskladů a 28. dubna 1895 se začalo s tabákovým prodejem. • Upper Whitewater Falls je nejvyšší kaskáda vodopádů ve východní Americe (125 m).

• Campbellův krytý most, postavený v roce 1909, je jediným svého druhu, který v Jižní Karolíně zůstal (dálnice č. 14 v Gowensville).

Foto: Anderson CVB

South Carolina

Historie:

Když v 16. století přišli do oblasti španělští a francouzští objevitelé, žilo tu mnoho menších indiánských kmenů, z nichž nejdominantnějším byly Cherokee a Catawbas. První evropské pokusy o osídlení se nejprve nedařily, až teprve Angličané v roce 1670 založili na pobřeží permanentní sídlo v místech dnešního Charlestonu, tehdy Charles Town.

Postupně se kolonie, zvaná Carolina, rozrostla natolik, až se v roce 1710 rozdělila na dvě části – severní a jižní. Osadníci z Británie, Francie a dalších částí Evropy budovali po celém území plantáže a pěstovali výnosné plodiny – rýži a indigo. Z Afriky byli ve velkém množství dováženi otroci, aby zastali těžkou dřinu na plantážích.

V roce 1720 byla většina obyvatel Caroliny černoši. Charleston se rozrostl v důležité centrum obchodu a kultury. Ve vnitrozemské části státu se pomalu usazovali malí farmáři a obchodníci, kteří vypudili řídnoucí řady indiánů na západ.

Foto: Charles pickney Historic Site

Charles Pickney Historic Site

V době před revolucí byla South Carolina jednou z nejbohatších kolonií Ameriky. Zdejší kupci a pěstitelé vytvořili silnou vládnoucí třídu a poskytli do bojů o nezávislost mnohé zdatné vůdce. V South Carolině se odehrálo více bitev války o nezávislost než v ostatních státech. Mezi hlavní střety patřily boje u Sullivan´s Island, Camdenu, Kings Mountain a Cowpens. South Carolina ratifikovala Konstituci USA 23. května 1788 a stala se tak 8. státem, který vstoupil do Unie.

Foto: Anderson CVB

Whitewater Falls

V následujících letech stát dále rostl a prosperoval. Když byla vynalezena čistička bavlny, stala se bavlna hlavní plodinou, zvláště ve vnitrozemí. Ve středu státu bylo založeno nové hlavní město Columbia, které znamenalo utlumení politické síly elity v pobřežní oblasti. V této době také narostla nespokojenost s federální vládou a její taktikou. John C. Calhoun ze South Carolina přišel s teorií anulování, podle níž jakýkoliv stát mohl odmítnout federální zákon, pokud tento porušoval jeho práva.

Nespokojená s restrikcemi obchodu a také z obav postavení držení otroků mimo zákon South Carolina 20. prosince 1860 vystoupila z Unie, jako první z jižanských států. 12. dubna 1861 vypukla občanská válka Severu proti Jihu. Její výsledky byly pro South Carolinu devastující. Stát ztratil téměř pětinu populace bílých mužů a jeho ekonomika byla v troskách.

Poslední rána přišla na začátku roku 1865, kdy generál W. T. Sherman pochodoval se svou jednotkou napříč územím South Caroliny a vypálil neskutečné množství plantáží a také velkou část města Columbia.

Foto: Ninety Six National Historic Site

Ninety Six National Historic Site

Poválečné období bylo těžké. Původní bílí lídři byli bez peněz a politické síly, zatímco osvobození černoši si v mnohém polepšili. Ekonomika upadala. Ceny bavlny byly velmi nízko a plantážnický systém, na kterém bylo bohatství South Caroliny tak závislé, byl v troskách.

Začátkem 20. století se začala ekonomická situace státu zlepšovat. První se začal rozvíjet textilní průmysl, v dalších letech se do země přesunuly mnohé manufaktury, které poskytly pracovní místa a stabilitu. V pozdějších letech se stal důležitým cestovní ruch. Lidé objevili zdejší krásné pláže a hory.

Autor: Pavla Janková, America Tours

Anketa

Znáte průběh války Severu proti Jihu ?
ano
76,4 %
ne
23,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 157 čtenářů.

Fakta o státu South Carolina :

Rozloha: 82 931 km²

Rozloha: 82 931 km² Nejvyšší bod: Sassafras Mountain (1 085 m)

Rozloha: 82 931 km² Nejvyšší bod: Sassafras Mountain (1 085 m) Počet obyvatel: 4 625 000

Rozloha: 82 931 km² Nejvyšší bod: Sassafras Mountain (1 085 m) Počet obyvatel: 4 625 000 Hlavní město: Columbia (129 000 obyvatel)

Rozloha: 82 931 km² Nejvyšší bod: Sassafras Mountain (1 085 m) Počet obyvatel: 4 625 000 Hlavní město: Columbia (129 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 23. května 1788 jako 8. stát, vystoupila 1860, znovu přijata 1868

Rozloha: 82 931 km² Nejvyšší bod: Sassafras Mountain (1 085 m) Počet obyvatel: 4 625 000 Hlavní město: Columbia (129 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 23. května 1788 jako 8. stát, vystoupila 1860, znovu přijata 1868 Přezdívka: Palmetto State (Palmetový stát)

Rozloha: 82 931 km² Nejvyšší bod: Sassafras Mountain (1 085 m) Počet obyvatel: 4 625 000 Hlavní město: Columbia (129 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 23. května 1788 jako 8. stát, vystoupila 1860, znovu přijata 1868 Přezdívka: Palmetto State (Palmetový stát) Státní pták: Střízlík karolinský (Carolina Wren, Thyrothorus ludovicianus)

Rozloha: 82 931 km² Nejvyšší bod: Sassafras Mountain (1 085 m) Počet obyvatel: 4 625 000 Hlavní město: Columbia (129 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 23. května 1788 jako 8. stát, vystoupila 1860, znovu přijata 1868 Přezdívka: Palmetto State (Palmetový stát) Státní pták: Střízlík karolinský (Carolina Wren, Thyrothorus ludovicianus) Státní květina: Jasmínovec vždyzelený (Carolina/Yellow Jessamine, Gelsemium semprevirens) Národní parky, rezervace a monumenty: • Charles Pinckney National Historic Site • Congaree National Park • Cowpens National Battlefi eld • Fort Sumter National Monument • Gullah/Geechee Cultural Heritage Corridor • Kings Mountain National Military Park  • Ninety Six National Historic Site • Overmountain Victory National Historic Trail • South Carolina National Heritage Corridor

Související témata:

Výběr článků

Načítám