Hlavní obsah

Acadia - malý park s velkými krásami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi šest hodin jízdy severně od Bostonu, na ostrově Mount Desert Island, najdeme národní park Acadia. Rozkládá se podél drsného, rozeklaného a kamenitého pobřeží státu Maine. Ačkoli je park malý rozlohou – pouze 192 km² - řadí se k jednomu z nejnavštěvovanějších národních parků v celých USA.

Foto: Acadia NP

Ranger v NP Acadia

Článek

Ráz krajiny může někomu připomenout skandinávské borové a jedlové lesy.

Park je přístupný celoročně. Je nutno ale počítat s tím, že většina zařízení (návštěvnické centrum, pikniková místa, muzea, kemp Seawall i mnohé silnice) je v zimním období uzavřena. Od 1. prosince do 14. dubna a kdykoli během nepříznivých klimatických podmínek se uzavírá větší část silnice Park Loop Road a silnice vedoucí na Cadillac Mountain.

Foto: Acadia NP

Acadia Dam

V zimě a časně zjara bývají ledové bouře. Prší zde velmi často během celého roku. Průměrný roční úhrn srážek je 135 cm, roční úhrn srážek sněhových je 155 cm.

Jsou zde i značné rozdíly mezi dnem a nocí. V létě teplota může vystoupat až ke 30˚ C, na podzim přes den bývá příjemných 20˚ C, v zimě klesají teploty pod bod mrazu a na jaře teploty kolísají od 0 - 20 ˚ C.

Foto: Archiv

Léto v NP Acadia

Fauna a flora

Acadia N. P. je domovem asi čtyřiceti druhů divoké zvěře. Žijí zde např. jelenec běloocasý, los, dikobraz, ondatra, liška, kojot, rys červený, medvěd černý, čipmankové, červené a šedé veverky, téměř vyhubený bobr a mnoho dalších. Okolní vody jsou útočištěm velkého množství mořských živočichů.

Foto: Acadia NP

Fauna

Floru zastupují kapradiny, sladkovodní rostliny, traviny, řasy, mechy a lišejníky. Roste zde více jak 1 000 druhů cévnatých rostlin, které se dokonale přizpůsobily kyselým, méně výživným močálům a holým skalnatým vrcholkům hor. Zdejší jezera poskytují životní prostor pro plovoucí vegetaci. Přibližně 25 druhů je uvedeno na státním seznamu vzácných rostlin. Kapradinám se daří na chladných, vlhkých a stinných místech.

V srpnu a září jsou v plném květu původní rostliny, jako astry a zlatobýl.

Foto: Archiv

Baker Island

Zajímavá místa

Na území parku jsou kempy, ve kterých lze tábořit na povolenku. Kolem celého ostrova je udržováno více než 150 km turistických stezek. Nejvyšší horou v parku, ale také zároveň na celém východním pobřeží USA, je Cadillac Mountain – 470 metrů nad mořem. Nabízí kouzelné výhledy na ostrovy Porcupine Island a zátoku Frenchman Bay. Až na vrchol vede zhruba půlkilometrová naučná stezka. Na horu se lze dostat též po klikaté, úzké, 5,5 km dlouhé silnici.

Foto: Acadia NP

Acadia Park

Vynikající výhledy na břehy oceánu, pobřežní lesy a siluety kopců nám umožní 43 km dlouhý okruh Park Loop Road.

Srdcem parku je Sieur de Monts Spring Area, jehož součástí je mimo jiné také přírodovědné muzeum a krásné zahrady Wild Gardens of Acadia.

Foto: Acadia NP

Bass Harbor Head Lighthouse

Jediným majákem na ostrově Mount Desert Island je Bass Harbor Head Lighthouse. V současné době slouží jako soukromá rezidence velitele místní jednotky pobřežní stráže. Od majáku se můžeme vydat různými směry po turistických stezkách a vychutnávat úžasné přírodní scenerie.

Zájemci o historii jistě rádi uvítají návštěvu Islesford Historical Museum, ve kterém se prostřednictvím modelů lodí, panenek, hraček, fotografií a různých dobových nástrojů seznámí s historií města Town of Cranberry Isles a jeho obyvatel.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Navštěvujete často muzea ?
ano
25 %
ne
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 220 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám