Hlavní obsah

České tramvaje v Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při poslední návštěvě hlavního města USA Washingtonu D.C. jsem navštívil překrásné muzeum americké historie. Snad každý, kdo jednou či vícekrát byl v tomto městě, ví, že muzea nejen v prostranství hlavního náměstí National Mall jsou zdarma.

Foto: Archiv

Tramvaje v Portlandu

Článek

Dozvíme se zde o životě Afroameričanů za dob před občanskou válkou, podíváme se na inaugurační róby prvních dam a zjistíme, jak dalece známe všechny prezidenty USA. Výstava, která se jmenuje America on the Motion, mě osobně nadchla nejvíce. Najdeme zde zajímavé informace, jak se v minulém a předminulém století cestovalo.

Věrohodná kopie burácejícího lodního motoru, dobové fotografie a makety automobilů z šedesátých let, počátky letecké dopravy a další expozice, vás  přemístí do minulé doby.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Historická tramvaj ve Washingtonu

Je určitě fascinující zjistit, že mezi léty 1862 a 1962 byl Washington D.C. doslova prošpikován kolejemi, po kterých se proháněly tramvaje bezmála 100 let. Zprvu byly taženy koňmi (tzv. koňky), které byly schopny jezdit pouze v rovném terénu.

Postupem času se vozy tažené koňmi staly neefektivní. V roce 1888 byla uvedena do provozu první tramvaj poháněná elektřinou. S elektrickým pohonem bylo možno pustit tramvaje i do náročnějších terénů, a tak se začalo s budováním tratí severně od centra města, do sousedního Marylandu a Virginie.

Foto: Archiv

Tramvajová mapa Washingtonu z roku 1888

Psal se rok 1916 a tramvajová doprava ve Washingtonu byla na svém vrcholu. Tratě všech linek dohromady měřily okolo 200 kilometrů a spojovaly více než 100 městeček na předměstí hlavního města. Na tehdejší dobu to byl unikát, který se jinde ve Spojených státech nevyskytoval. Ale jak už to bývá, nikdo a nic na světě si neudrží prvenství a popularitu na věky. A tak i populární tramvajové dopravě odzvonilo.

Foto: Archiv

Georgetown

První náznak ohrožení a potenciální konkurent přišel v roce 1891, kdy byl vynalezen taxametr spolu se spalovacím motorem. První taxíky začaly jezdit v Paříži v roce 1899, New York nezaostával a prvním taxíkem se lidé svezli v roce 1907.

No a o rok později už byly taxíky nasazeny i do města Washington.

V roce 1909 se všechny tramvaje tažené koňmi nahradily autobusy s benzinovým pohonem. Celý tento systém provozovala společnost Metropolitan Coach Company, která byla předchůdkyní autobusových společností.

V roce 1915 společnost vyhlásila finanční úpadek a otevřel se prostor  pro nové dopravní společnosti. V roce 1921 byla ve Washingtonu založena první formální autobusová společnost a tramvajové dopravě ve Washingtonu odzvonilo.

Foto: Archiv

Plán současné tramvajové dopravy ve městě Seattle

Ostravské tramvaje v Americe

Dne 12. 12. 2007 se slavnostně otevřela tramvajová linka ve městě Seattle, které leží v severozápadní části USA ve státě Washington. Tramvaje v tomto městě spojují centrum se severním a jižním předměstím, ale také s mezinárodním letištěm Sea-Tac.

Foto: Archiv

Tramvaj v Seattlu

Ostravská společnost Inecon Group dodala tramvaje do Seattlu, Portlandu, Tacomy, Toronta a chystá se dodávka i do hlavního města USA Washingtonu, kde bude téměř po jednom století znovu zprovozněna tramvajová doprava. Dvacet metrů dlouhé a třicet tun vážící tramvaje byly do Ameriky přepraveny zaoceánskou nákladní lodí.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Jeli jste někdy tramvají načerno ?
ano
67,8 %
ne
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1285 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám