Hlavní obsah

Los Angeles - město andělů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jižní části státu California, asi 150 km na sever od San Diega a 550 km jižně od San Francisca, se nachází velkoměsto Los Angeles.

Článek

Je to město kontrastů, najdeme tu lesk a bídu, šílenou spleť dálnic, mozaiku kultur, kulinářský ráj, kontrast šedi betonu s azurovou modří Pacifiku, kolébku módních hitů, mekku superstar i začínajících hvězdiček, promenádu dokonale vytrénovaných těl vedle sotva se valících cvalíků. Po počátečním vnitřním chaosu zjistíme, že něco do sebe toto bláznivé město opravdu má. Každý si zde nakonec najde to své. Vítejte v City of Angels – Městě Andělů.

V Los Angeles byste mohli pobýt nekonečně dlouho a pořád byste měli co nového objevovat a poznávat. Máte-li ale pouze omezený čas, budete se muset rozhodnout, čemu dát přednost. Náš stručný výčet nejzajímavějších a nejnavštěvovanějších míst vám možná pomůže ve výběru lokalit, které zahrnete do svého cestovního plánu.

Downtown Los Angeles

Civic Center – správní centrum města. Sídlo novinové společnosti Los Angeles Times.

Civic Center – správní centrum města. Sídlo novinové společnosti Los Angeles Times.City Hall – městská radnice z roku 1928, výška 138 m, 28 pater. Tuto nádhernou stavbu budete možná znát jako budovu společnosti Daily Planet ze slavného seriálu Superman.

Civic Center – správní centrum města. Sídlo novinové společnosti Los Angeles Times.City Hall – městská radnice z roku 1928, výška 138 m, 28 pater. Tuto nádhernou stavbu budete možná znát jako budovu společnosti Daily Planet ze slavného seriálu Superman. Walt Disney Concert Hall – jedna z nejnovějších budov ve městě je sídlem filharmonického orchestru. Velmi netradiční lámavé tvary připomínají loď na rozbouřeném moři. Výbornou akustiku si může vychutnat najednou 2 265 diváků.

Civic Center – správní centrum města. Sídlo novinové společnosti Los Angeles Times.City Hall – městská radnice z roku 1928, výška 138 m, 28 pater. Tuto nádhernou stavbu budete možná znát jako budovu společnosti Daily Planet ze slavného seriálu Superman. Walt Disney Concert Hall – jedna z nejnovějších budov ve městě je sídlem filharmonického orchestru. Velmi netradiční lámavé tvary připomínají loď na rozbouřeném moři. Výbornou akustiku si může vychutnat najednou 2 265 diváků.El Pueblo de Los Angeles – historické jádro města, které začalo vznikat v roce 1781. Hlavní atrakcí je Plaza, tj. centrální náměstí.

Civic Center – správní centrum města. Sídlo novinové společnosti Los Angeles Times.City Hall – městská radnice z roku 1928, výška 138 m, 28 pater. Tuto nádhernou stavbu budete možná znát jako budovu společnosti Daily Planet ze slavného seriálu Superman. Walt Disney Concert Hall – jedna z nejnovějších budov ve městě je sídlem filharmonického orchestru. Velmi netradiční lámavé tvary připomínají loď na rozbouřeném moři. Výbornou akustiku si může vychutnat najednou 2 265 diváků.El Pueblo de Los Angeles – historické jádro města, které začalo vznikat v roce 1781. Hlavní atrakcí je Plaza, tj. centrální náměstí. Cathedral of Our Lady of the Angels – sídlo arcibiskupa arcidiecéze Los Angeles. Areál pokrývá plochu 10 000 m ² a pojme až 3 000 věřících.   

Civic Center – správní centrum města. Sídlo novinové společnosti Los Angeles Times.City Hall – městská radnice z roku 1928, výška 138 m, 28 pater. Tuto nádhernou stavbu budete možná znát jako budovu společnosti Daily Planet ze slavného seriálu Superman. Walt Disney Concert Hall – jedna z nejnovějších budov ve městě je sídlem filharmonického orchestru. Velmi netradiční lámavé tvary připomínají loď na rozbouřeném moři. Výbornou akustiku si může vychutnat najednou 2 265 diváků.El Pueblo de Los Angeles – historické jádro města, které začalo vznikat v roce 1781. Hlavní atrakcí je Plaza, tj. centrální náměstí. Cathedral of Our Lady of the Angels – sídlo arcibiskupa arcidiecéze Los Angeles. Areál pokrývá plochu 10 000 m ² a pojme až 3 000 věřících.    Union Station – výstavní nádražní budova železnice Amtrak postavená v klasickém španělském misijním stylu v roce 1939.

Civic Center – správní centrum města. Sídlo novinové společnosti Los Angeles Times.City Hall – městská radnice z roku 1928, výška 138 m, 28 pater. Tuto nádhernou stavbu budete možná znát jako budovu společnosti Daily Planet ze slavného seriálu Superman. Walt Disney Concert Hall – jedna z nejnovějších budov ve městě je sídlem filharmonického orchestru. Velmi netradiční lámavé tvary připomínají loď na rozbouřeném moři. Výbornou akustiku si může vychutnat najednou 2 265 diváků.El Pueblo de Los Angeles – historické jádro města, které začalo vznikat v roce 1781. Hlavní atrakcí je Plaza, tj. centrální náměstí. Cathedral of Our Lady of the Angels – sídlo arcibiskupa arcidiecéze Los Angeles. Areál pokrývá plochu 10 000 m ² a pojme až 3 000 věřících.    Union Station – výstavní nádražní budova železnice Amtrak postavená v klasickém španělském misijním stylu v roce 1939.Chinatown – čínská čtvrť. Čeká vás tu spousta malých i větších obchůdků s typickými potravinami, kořínky a bylinkami, levným oblečením a dalším zbožím všeho druhu. Návštěva místní restaurace vás určitě nezklame.

Civic Center – správní centrum města. Sídlo novinové společnosti Los Angeles Times.City Hall – městská radnice z roku 1928, výška 138 m, 28 pater. Tuto nádhernou stavbu budete možná znát jako budovu společnosti Daily Planet ze slavného seriálu Superman. Walt Disney Concert Hall – jedna z nejnovějších budov ve městě je sídlem filharmonického orchestru. Velmi netradiční lámavé tvary připomínají loď na rozbouřeném moři. Výbornou akustiku si může vychutnat najednou 2 265 diváků.El Pueblo de Los Angeles – historické jádro města, které začalo vznikat v roce 1781. Hlavní atrakcí je Plaza, tj. centrální náměstí. Cathedral of Our Lady of the Angels – sídlo arcibiskupa arcidiecéze Los Angeles. Areál pokrývá plochu 10 000 m ² a pojme až 3 000 věřících.    Union Station – výstavní nádražní budova železnice Amtrak postavená v klasickém španělském misijním stylu v roce 1939.Chinatown – čínská čtvrť. Čeká vás tu spousta malých i větších obchůdků s typickými potravinami, kořínky a bylinkami, levným oblečením a dalším zbožím všeho druhu. Návštěva místní restaurace vás určitě nezklame.Financial District – finanční a obchodní centrum.

Los Angeles Central Library – centrální knihovna města, jejíž exotický design byl inspirován objevem hrobky krále Tutanchamona. Sbírky obsahují 2,1 milionů knih a 500 000 historických fotografií.

Severozápadně od Downtown LA leží slavný Hollywood

Z dálky viditelný nápis Hollywood na jižních svazích Hollywood Hills je světově známým symbolem a jedním z nejfotografovanějších míst návštěvníky LA. Ocelová písmena jsou vysoká 14 m a byla umístěna na kopec v roce 1923 jako součást reklamní kampaně na novou výstavbu Whitley Hights. Původní slogan zněl Hollywoodland, osvětlovalo ho 4 000 žárovek a po roce a půl měl být odstraněn. Nakonec zde ale zůstal natrvalo a stal se neodmyslitelnou součástí LA.

Až 2 000 hvězd se jmény známých osobností filmového světa najdeme na slavném Chodníku slávy Hollywood Walk of Fame umístěném na Hollywood Boulevard.

Až 2 000 hvězd se jmény známých osobností filmového světa najdeme na slavném Chodníku slávy Hollywood Walk of Fame umístěném na Hollywood Boulevard. Mann´s Chinese Theater – Mannovo čínské divadlo, postavené ve stylu čínských pagod a chrámů s výjevy draků a lvíčků. Místo konání filmových premiér.

Hollywood and Highland – nákupní a zábavní moderní komplex, otevřený v roce 2001.

Kodak Theater – právě zde od roku 2002 probíhají ceremoniály předávání filmových Oskarů

Kodak Theater – právě zde od roku 2002 probíhají ceremoniály předávání filmových OskarůCapitol Records Tower – jeden z nejvýraznějších bodů Hollywoodu, sídlo několika nahrávacích studií. Široké zahnuté okenní markýzy v každém z třinácti pater a vysoký bodec na vrcholu dodávají stavbě vzhled štosu vinylových desek na otočném stojanu. 

Hollywood Bowl – přírodní amfiteátr, jehož jeviště je ve tvaru lastury, je letním sídlem losangelské filharmonie. Vejde se sem až 18 000 sedících diváků. Probíhají tu koncerty jazzové, lidové, populární hudby i country. Slovo bowl znamená v překladu mísa, jejíž tvar připomíná vyklenutá stráň, do níž je amfiteátr zasazen.

Beverly Hills

Řadí se k nejbohatším místům na světě. Je to luxusní místo k bydlení a užívají si ho hollywoodské celebrity, vysoce postavení úředníci a mnoho dalších zámožných osobností a rodin. Ulice jsou čisté, udržované a panuje zde klid.

Řadí se k nejbohatším místům na světě. Je to luxusní místo k bydlení a užívají si ho hollywoodské celebrity, vysoce postavení úředníci a mnoho dalších zámožných osobností a rodin. Ulice jsou čisté, udržované a panuje zde klid. Beverly Hills Hotel – památná stavba postavená r. 1912 napodobující misijní sloh, často  přezdívaná Růžový palác. V minulosti tu pobývala celá řada hvězd (Marilyn Monroe, Clark Gable, Richard Burton, Elizabeth Taylor atd.)    

Rodeo Drive – světově proslulá nákupní zóna s exkluzivními značkovými obchody.

Griffith Park

Jeden z nejrozsáhlejších městských parků v Severní Americe. Na ploše 17 km² se střídají údolí, kopce, louky – to vše téměř v centru města. Lidé vyhledávají park jako oázu klidu a pohody, pořádají tu pikniky a rodinné oslavy, provozují turistiku, zájemci o sport mohou využít veřejná golfová hřiště či tenisové kurty.

Pobřeží

Pláže LA jsou velmi oblíbeným cílem turistů. Vody okolo Malibu jsou vyhledávány milovníky surfaření.

Santa Monica - jedna z nejlepších lokalit k procházkám ve městě. Pěší zóny jsou lemované  kavárnami, restauracemi a značkovými obchody. Úžasný výhled na oceán, zejména při západu slunce, se nám naskytne z pěkného parku s palmami, který lemuje okraj útesu nad širokou písečnou pláží.

Venice – americká podoba italských Benátek. Z původních 11 km kanálů se sice dochovalo jen pár kilometrů, ale přesto vás návštěva určitě nezklame. Zejména o víkendech zde panuje unikátní, až téměř cirkusová atmosféra.

Universal Studios

Poznání Los Angeles by nebylo úplné bez návštěvy filmových studií Universal Studios. Hlavní součástí prohlídky je projížďka tramvají filmovým zákulisím, tzv. Studio Tour. Budete projíždět ateliéry a ocitnete se uprostřed působivých filmových scén. Ocitnete se třeba v epicentru zemětřesení, zřítí se před vámi most, přižene se záplava a podobně.  Součástí areálu je celá řada ojedinělých atrakcí, které nadchnou a ohromí návštěvníky všech věkových kategorií. Ojedinělou atmosféru dotváří filmové kulisy, takže se vám možná vybaví nejeden filmový trhák.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Chtěli byste mít svou hvězdu na Chodníku slávy ?
ano
52,3 %
ne
47,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 354 čtenářů.

Zajímavosti Los Angeles :

Počet obyvatel: 4 065 000, s přilehlými oblastmi 15 500 000

Počet obyvatel: 4 065 000, s přilehlými oblastmi 15 500 000 Rozloha: 1 290 km² (z toho vodní plocha 76 km²)

Nejvyšší vrchol města: Mount Lukens (1 544 m)

Související témata:

Výběr článků

Načítám