Hlavní obsah

Vlna daleko od oceánu. Australská skála přitahuje unikátním tvarem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie je domovem mnoha unikátů. Kromě endemických zvířecích druhů jsou to i různé přírodní úkazy, ať už Velký korálový útes, posvátný monolit Uluru nebo zkamenělá „vlna“, ležící daleko od oceánu. Našli byste ji v Západní Austrálii asi 300 kilometrů od Perthu.

Foto: Profimedia.cz

Skála je vysoká přes 15 metrů.

Článek

Pro pozoruhodnou skalní formaci se vžil název Wave rock, protože svým tvarem skutečně připomíná lámající se vlnu, která dosahuje výšky až 15,2 metru. Pozoruhodná formace se podle oficiálního turistického průvodce Západní Austrálie tvořila přes 2,7 milionu let a dnes je jednou z nejnavštěvovanějších přírodních památek v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Wave rock leží od Perthu tři až čtyři hodiny jízdy.

Skála dlouhá 110 metrů je, obdobně jako třeba rudý monolit Uluru, významným místem pro Aboridžince, původní obyvatele Austrálie. Turisté, kterých sem ročně zamíří kolem 100 000, by proto měli respektovat duchovní význam místa. A třeba na jaře budou ještě odměněni pohledem na záplavu kvetoucích rostlin, kterých je tu obzvlášť po vydatných zimních deštích požehnaně.

Foto: Profimedia.cz

V blízkosti skály se nachází i rezervace s klokany a koaly.

Wave rock se nachází přes 300 kilometrů od Perthu, hlavního města státu Západní Austrálie. Cesta autem zabere kolem tří až čtyř hodin, výchozím bodem ke skále je městečko Hyden. U něj se nachází také rezervace, kde se můžete setkat s koaly a klokany. Kromě toho se nedaleko nachází jeskyně Mulka se zhruba 450 skalními malbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám