Hlavní obsah

Nejpopulárnějším národním parkem v USA je Great Smoky Mountains

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani Yellowstone, ani Yosemite. Nejoblíbenějším národním parkem v USA je Great Smoky Mountains v Appalačském pohoří, který se rozkládá na území států Severní Karolína a Tennessee. Během minulého roku ho navštívilo skoro 11,5 milionu turistů. Zdaleka nejoblíbenějším místem pod správou úřadu National Park Service je ovšem promenáda u mostu Golden Gate, uvedl server CNN.

Národní park Great Smoky Mountains

Článek

Místa pod správou úřadu loni navštívilo více než 318 milionů lidí, což je oproti roku 2017 mírný pokles. „Americké národní parky jsou naším národním pokladem, vyprávějí naše příběhy a oslavují historii a kulturu,“ uvedl za National Park Service David Bernhardt. „Těší mě, že tolik Američanů i turistů z celého světa má zájem tato místa navštěvovat,“ doplnil.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Grand Canyon v únoru oslavil sto let od svého založení.

K poklesu návštěvníků mohl přispět i nedávný vládní „shutdown“, během nějž bylo množství parků uzavřeno, ale například Joshua Tree se stal terčem vandalů, kteří poničili stromy nebo za sebou zanechali graffiti a vyjeté koleje od aut.

Ve správě i památníky

Vůbec nejpopulárnějším místem pod správou úřadu je takzvaná národní rekreační zóna, promenáda v okolí sanfranciského mostu Golden Gate. Navštívilo ji přes 15,2 milionu lidí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Most Golden Gate

O zhruba 600 000 méně se vypravilo na scénickou silnici Blue Ridge Parkway, vedoucí stejnojmenným pohořím. Třetí místo v žebříčku zaujal národní park Great Smoky Mountains, který je tím pádem nejpopulárnějším národním parkem v USA.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z nejznámějších úkazu Yosemitského národního parku je takzvaný Half Dome.

Grand Canyon, který skončil hned za ním, navštívilo o pět milionů lidí méně, zatímco do Yellowstonu, který se řadí mezi nejznámější národní parky světa, zavítalo „jen“ 4,11 milionu turistů, do Yosemitu pak něco málo přes 4 miliony.

Ve správě National Park Service jsou nicméně nejen národní parky a přírodní a rekreační rezervace, ale i pomníky. Patří mezi ně například Lincolnův památník ve Washingtonu D.C. nebo Washingtonův monument v témže městě.

Nejpopulárnější národní parky USA
1. Great Smoky Mountains11,42 mil
2. Grand Canyon6,38 mil
3. Skalnaté hory4,59 mil
4. Zion4,32 mil
5. Yellowstone4,11 mil
6. Yosemite4 mil
7. Acadia3,53 mil
8. Grand Teton3,49 mil
9. Olympijský národní park3,1 mil
10. Glacier1, 96 mil
Zdroj: CNN

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám