Hlavní obsah

Lipno je královstvím dětských lyžařských radovánek

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Skiareál Lipno můžeme bez nadsázky prohlásit za jedničku rodinných středisek v České republice. Není to jen zásluhou množství sjezdovek vhodných pro děti a začátečníky, ale i kvalitním zázemím a možností ubytování prakticky pod sjezdovkou. Množství atrakcí nejen na sjezdovkách tu zabaví děti, ale i dospělé.

Lipno potěší především rodiny s dětmiVideo: Snow.cz

 
Článek

Největším dětským tahákem Lipna je dětský Foxpark, kam je vstup zcela zdarma, což je jeho hlavní konkurenční výhoda oproti jiným dětským parkům. Tři pojízdné pásy, slalomová zvířata, kužely a další metodické prvky dělají pro děti z lyžování hlavně zábavu. Dětský park je umístněn hned vedle centrálního parkoviště, takže se s dětmi nemusíte trmácet daleko.

Jakmile mají děti v malíku pluh, můžou s instruktory lyžařské školy vyrazit čtyřsedačkovou lanovkou na sjezdovku Školní, která je velmi mírná, dostatečně přehledná, určená jen klientům lyžařské školy a z důvodu maximální bezpečnosti oddělená od vedlejší sjezdovky Jezerní. Děti mají na Školní dostatek klidu na trénování lyžařských dovedností a lyžaři na Jezerní tak nejsou rušeni „hady“ lyžařských kurzů.

Foto: Tomáš Rucký

Na Lipně vycházejí vstříc hlavně rodinám s dětmi.

Foto: Tomáš Rucký

Děti mohou projet tunelem nebo po mostě.

Lipno je sice známé pro svou náklonnost k dětem a začátečníkům, neznamená to ale, že zkušenější lyžař si ve středisku vůbec nezajezdí. Na straně odkloněné od přehrady, tedy na Kramolíně, se svezete i na svižných červených sjezdovkách, které můžete brousit i po hranách, na druhou stranu jsou stále zvládnutelné i pro menší děti.

Černá dlouho drží

Sjezdovky na Kramolíně jsou si parametrově podobné – zatímco horní pasáže jsou prudší a rychlejší, dojezdy sjezdovek se modrají a dá se říct, že se ke konci všechny spojí v jednu velkou širokou pláň.

Trio barev doplňuje i černá barva, která na Lipně náleží sjezdovce Střecha. Na tuto trať stromy jen tak nepustí sluneční paprsky, takže povrch dlouho drží. Konstantně prudký sklon na padáčku je docela přehledný a ke konci se zmírní do pohodového dojezdu, takže se nemusíte bát, že nabytou rychlost neukočírujete.

Foto: Tomáš Rucký

Ostré obloučky mohou na Lipně řezat i ostřílení lyžaři.

Foto: Tomáš Rucký

Ve snowparku si můžete zkusit i skoky a další triky.

Největší koncentrace dětí, ale i dospělých na této straně areálu byla jednoznačně na skicrossových tratích, které se vzájemně křižují mezi sjezdovkami Promenádní a Vyhlídka. Zatímco na mírnější crossovce projíždíte tunelem, na rychlejší červené skicrossové trati to vezmete přes most.

Zkušenější lyžaři si mohou na Lipně vyzkoušet i snowpark mezi sjezdovkou Promenádní a lišáka Foxe a trénovat můžete na bedně, zábradlíčku nebo na několika skocích. Kdo rád jezdí s časem o závod, může si vyzkoušet paralelní měřený slalom. Pokud tedy nebudete soupeřit s časomírou, můžete vyzvat do souběžné dráhy klidně kamaráda či šikovnou ratolest.

Foto: Tomáš Rucký

Nechybí ani měřený slalom.

Během obědové pauzy jsme tentokrát vyzkoušeli novou restauraci na vrcholu Kramolína, která disponuje prosluněným posezením na terásce. Objednat si tu můžete například rajskou omáčku s masovými kuličkami, lasagne nebo šišky s mákem.

Lipno v kostce

Vzdálenost z Prahy: 2 h 39 min

Celodenní skipas:

dospělý (19-65 let): 710 korun

junior (16-18 let) a studenti do 26 let: 580 korun

dítě (6-15): 480 korun

senior (60+): 480 korun

Provozní doba střediska: 8:30-16:00

Webové stránky: www.lipno.info

Parkování: zdarma na velkokapacitním parkovišti u nástupu na lanovku

Kdo by chtěl svoje sportovní aktivity ještě více obohatit, může vyrazit na běžky nebo bruslit na zamrzlé lipenské přehradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám