Hlavní obsah

Severák v Jizerkách nadchne hlavně rodiny s dětmi

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařský areál Severák spadá do Skiarény Jizerky a z Prahy jste tu za pouhou hodinku a půl jízdy autem. U městečka Hrabětice se skví několik kratších svahů, které se ve skupinkách sdružují do zón, jako jsou Kids park nebo Junior park. Málokde je k vidění tolik lyžujících i nelyžujících dětí pohromadě.

Severák je ideální pro první lyžařské krůčkyVideo: Snow.cz

 
Článek

Severák je jedna z největších dětských arén v České republice, o čemž se přesvědčíte už při vstupu na tamní sjezdovky, kdy vás konkrétně v Kids parku zaujme množství slalomových prvků nebo plně obsazený dětský kolotoč. Park je od okolních sjezdovek bezpečně ohraničený a hlavním dopravním prostředkem v něm je pojízdný pás.

Foto: Tomáš Rucký

Severák je ideálním střediskem, kde mohou děti začít s prvními lyžařskými krůčky.

Jakmile děti zvládají lyžařské základy, mohou směle do School parku, který se nachází v horní části střediska. Jde o akorát tak mírný a dostatečně široký plácek, který je lemovaný dvěma pomami. Totéž se dá říci o Junior parku, který leží v levé části střediska, díváte-li se na kopec zespoda. Cvičné svahy jsou přiměřeně dlouhé, úměrně ke schopnostem malých lyžařů, stejně tak sklony svahů, které jsou pro začínající a mírně pokročilé lyžaře tím pravým místem v areálu.

Dospělí se nudit nebudou

Ve středisku samozřejmě natrefíte na širší spektrum lyžařů, a to díky svižnějším svahům, jako je například jižní strana. Tady najdete pohodovou červenou sjezdovku, které nebyl cizí pěkně sportovní carving. Díky jižní orientaci je tu svah oproti svým severním kolegyním pochopitelně měkčí, takže na tuto pistu se vydejte ideálně hned z rána. Právě tuto trať obsluhuje jediný kotvový vlek v areálu, jinak je zbývajících devět vleků typu pomy.

Na Severáku nejde jen o vykružování obloučků, ale zabavit se můžete hlavně v Suzuki Adrenalin parku, který nabídne jak možnost měřeného slalomu, tak pestrý snowpark. Ten vůbec není pro žádná „ořezávátka“, překážek je v něm mnoho a některé už vyžadují dost technického umu.

Foto: Tomáš Rucký

Sjezdovky jsou mírnějšího charakteru.

Foto: Tomáš Rucký

Nudit se ovšem nebudou ani dospělí.

Nejdelší sjezdovkou areálu je Přemostěná, která je dlouhá něco přes 600 metrů a zavede vás až na vedlejší Loučky, které působí jako další menší středisko, lehce odsunuté od hlavního dění. Možná i díky tomu jsou povětšinou svahy na Loučkách prázdnější a také tu lyžuje větší počet dospělých než dětí. Na této straně se mi nejvíc líbila sjezdovka Loučky, která, ač je modrého značení, je poměrně svižná a dá se na ní vykroužit solidní sportovní oblouk.

Foto: Tomáš Rucký

Ve středisku máte vše po ruce - parkoviště, půjčovnu vybavení i lyžařskou školu.

Rodinné zaměření střediska se projevuje i v komfortu hlavního zázemí, kdy máte mezi parkovištěm a sjezdovkou opravdu vše potřebné na jednom místě – tedy pokladny, půjčovnu lyží se zázemím lyžařské školy, restauraci a také velkou dětskou hernu vybavenou nejen hračkami, ale i dalšími nezbytnostmi, jako jsou postýlka s ohrádkou, nebo dokonce i kuchyňka s možností ohřátí jídla. V herně se dá využít služba hlídání dětí, kdy za 2 hodiny zaplatíte 120 Kč.

Severák v kostce

Vzdálenost z Prahy: 1 hod 30 min jízdy autem

Celodenní skipas:

dospělí (nad 18 let): 400 korun

děti (6-15 let): 280 korun       

junioři (15-18 let): 340 korun

senioři (nad 63 let): 340 korun

Děti do 6 let: 180 korun

Provozní doba lanovky: 9:00 – 16:00

Parkování: bezplatné, přímo pod sjezdovkami

Webové stránky: www.skijizerky.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám