Hlavní obsah

Objevte pestré možnosti lyžařského areálu SkiWelt

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 284 kilometrů sjezdovek nejrůznějšího charakteru a obtížnosti nabízí lyžařům tyrolský areál SkiWelt. Sdružuje devět lyžařských středisek a leží u hranic Rakouska s Německem.

Foto: Petr Veselý, Právo

SkiWelt nabízí 284 kilometrů sjezdovek.

Článek

Stál jsem na lyžích na vrcholu hory Hartkaiser (1555 m) nad městečkem Ellmau, nad hlavou jasnou oblohu a kolem dokola romantické panorama hor. Z vrcholu se šlo vydat po sjezdovkách prakticky do všech stran. Protože nejsem žádný excelentní lyžař, vyrazil jsem po komfortně široké modré trati, kde nejezdilo tolik lyžařů a její povrch vydržel delší dobu pěkně upravený.

Nebyl však vůbec žádný problém zajet někam víc stranou, kde lyžovalo ještě méně lidí. Pro mírně a středně pokročilé je tu ideální terén. Na vrcholu Hartkaiseru narazíte navíc hned u lanovek na rozlehlý plácek určený dětem a začátečníkům. Je ohraničený lesem a dvěma pojízdnými gumovými koberci, aby nedocházelo ke střetům s pokročilými lyžaři.

Jedno ze špičkových středisek

Z tratí nad Ellmau můžete vyrazit také na lyžařské safari, tedy přejíždět mezi sjezdovkami a sousedními středisky, abyste si užili kus z těch bezmála 300 kilometrů sjezdovek. Většina z nich je středně dlouhá a kratší s převýšením do 400 metrů. Najdete tu ale i desetikilometrové sjezdy.

Zhruba 80 procent zdejších tratí je v případě potřeby uměle zasněžovaných, což je podstatné vzhledem k tomu, že většina z nich leží na tyrolské poměry ve středních a nižších polohách. Ve SkiWeltu jsou dobré podmínky pro snowboardisty, najdete tu také spoustu funparků, snowparků, freeridy, skikrosovou trať i úseky, na kterých vám změří rychlost nebo vám udělají videoklip.

Foto: Petr Veselý, Právo

Na tyrolské poměry leží sjezdovky v relativně nízkých polohách.

Foto: Petr Veselý, Právo

Středisko je vhodné i pro nejmenší lyžaře.

K přírodě se tu snaží chovat opravdu šetrně, třeba tím, že při výrobě umělého sněhu používají vodu z nádrží, do kterých se zachytává ta z tajícího sněhu nebo z dešťů. Má kvalitu pitné vody, a na výrobu sněhu ji tady používají bez chemikálií. Když skončí zima, mohou zdejší farmáři využívat svahy zase jako čisté horské pastviny.

Na večeři do chaty 

Zapadající slunce osvítilo rozeklané štíty tyrolského pohoří Wilder Kaiser a scenerii mraků nad nimi. Pod tím zářila světla vesničky Ellmau. Vyjeli jsme z ní lanovkou na vrchol hory Hartkaiser povečeřet do horské chaty.

Dal jsem si v ní místní specialitu — sivena, který připomíná pstruha. Šéfkuchař ho připravil na másle a horských bylinkách se smetanovou omáčkou s bílým vínem.

Foto: Petr Veselý, Právo

Steak na solném kameni

Když jsme druhý den v podvečer stoupali z městečka Söll pěšky k lanovkám, míjeli jsme rozlehlou cvičnou louku, na které se učí lyžovat děti. Mají tu k dispozici i pojízdný gumový koberec, aby se snáz dostaly do svahu. V oblasti nabízejí i hlídání malých dětí přes den.

Foto: Petr Veselý, Právo

Svézt se v rolbě je romantika.

Ani na chvíli jsem nezaváhal, když mi tady nabídli, jestli se nechci svést v rolbě během úpravy tratě. Ale byl to spíš romantický než adrenalinový zážitek.

Při sáňkování pozor na chodce

Sjezdovky nad městečkem Söll mají sportovnější charakter a jsou tu i zajímavé černé tratě. Dá se na nich lyžovat také v noci, je zde deset kilometrů osvětlených sjezdovek. My jsme ale přijeli kvůli nočnímu sáňkování. Od horské chaty Stöckalm jsme vyrazili z kopce dolů.

Problém byli chodci, kteří šli po sáňkařské dráze nahoru k chatě, často i vedle sebe. V některých hůř osvětlených úsecích tratě je člověk viděl až na poslední chvíli, a nebylo vůbec jednoduché se jim vyhnout. Ještě větší problém jsme měli se snowboardistou, který nevypočitatelně křižoval úzkou dráhu. Nepřekvapilo mě, že se s ním jeden ze sáňkařů srazil.

Foto: Petr Veselý, Právo

Při sáňkování není opatrnosti nazbyt.

Vyzkoušeli jsme i druhou sáňkařskou trať, kterou tu mají. Na ní jsme snowboardisty ani chodce nepotkali. A tak jsme mohli bez zábran závodit a také se trochu vyřádit.

Praktické rady

Z Prahy je to do Ellmau kolem 500 km. Většina cesty vede po dálnici, Můžete jet kolem Salcburku nebo přes Mnichov, z dálnice sjedete kousek za hranicemi u Kufsteinu. Pokud nechcete platit dálniční známku, sjedete u německého Kiefersfeldenu, do Kufsteinu je to odsud po silnici první třídy pár kilometrů.

Jaké možnosti máte ve SkiWeltu, jak to tam vypadá se sněhem, jaké nabízí slevy a výhody, jaké se tam konají akce, tyto a další informace zjistíte na jeho webových stránkách.

Milovníci jídla si mohou v areálu užít typická tyrolská jídla na 81 horských chatách, gurmány by pak mohla zajímat restaurace hotelu Relais & Châteaux Rosengarten v Kirchbergu, která získala v prestižním hodnocení Gault-Millau čtyři kuchařské čepice.

Komu by nestačilo 284 km SkiWeltu, může zajet do nedalekého Kitzbühelu, který nabízí dalších 170 km sjezdovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám