Hlavní obsah

Oslnivá příroda? Nikoli, hitem Nového Zélandu jsou veřejné záchodky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Nový Zéland, je jasnou asociací nádherná příroda. Není to však jen ona, kdo se může těšit z turistického zájmu. Jedním z návštěvnických hitů Severního ostrova jsou veřejné záchodky z dílny rakouského umělce Friedensreicha Hundertwassera, které ročně navštíví až čtvrt milionu lidí. A to na pouhé toalety není málo, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Záchody jsou dílem rakouského umělce Friedensreicha Hundertwassera.

Článek

Veřejné záchody ale nejsou zcela obyčejné, jsou spíše jakousi galerií – podlaha a zdi jsou vyloženy mozaikou, mají také celou řadu dalších ozdobných prvků, jako jsou podloubí či sloupy všemožných tvarů a barev. Hundertwasserovi navíc na srdci ležela příroda, řada materiálů je proto recyklovaných, respektive pochází z budov, které byly zdemolovány. Vykonávat potřebu na takovém místě se mnohým zdá až neuctivé, a tak si toalety raději na památku vyfotí.

Foto: Profimedia.cz

Toalety zdobí sloupy a podloubí.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí si záchody spíše fotí.

Autor se návštěvnické přízni ale už těšit nemůže, zemřel totiž na přelomu milénia, zhruba rok poté, co své excentrické dílo v novozélandském městečku Kawakawa dokončil. Během necelých dvaceti let se toalety staly populární turistickou atrakcí, a i když samotné městečko není v podstatě ničím výjimečné, návštěvníci se tu zastavují jen díky nim. Ročně sem zavítá přes 250 000 lidí.

Rakouský architekt na Novém Zélandu žil od roku 1970 a veřejné záchodky jsou jeho jediným dílem na jižní polokouli. Obdržely také mnoho ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Architekt při tvorbě zrecykloval některé materiály.

Kawakawa není však jediným městem na jižní polokouli, které by turisty lákalo právě na veřejné toalety. Podobnou strategii mají v australském Cumminsu, kde tamní záchody obdržely i cenu International Toilet Tourism Award. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám