Hlavní obsah

Magnetem australského městečka jsou veřejné záchody

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památky, muzea nebo vyhlášené restaurace. Ani jedním z těchto turistických magnetů australské městečko Cummins nedisponuje. Největší atrakcí v něm jsou překvapivě veřejné toalety, které nedávno obdržely mezinárodní ocenění International Toilet Tourism Award. Záchodky jsou totiž zároveň malou galerií a k nevábně vypadajícímu prostředí mají daleko, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchody v australském městečku vyhrály mezinárodní cenuVideo: AuBC, AP

 
Článek

Veřejné toalety mají v městečku, které obývá méně než tisíc obyvatel, od minulého roku. Nenápadná cihlová budova turisty uchvátila díky mozaikovým obrazům a sochám, které se uvnitř i venku nacházejí.

Atraktivita místa je nyní stvrzena i mezinárodní cenou, toalety porazily soupeře v Evropě, Severní Americe i Asii. „Všechny nás ten úspěch těší o to víc, že se jedná o mezinárodní ocenění,“ uvedla Wendy Holmanová z organizace Cummins Loo Improvement Group, která se o výstavbu i výzdobu toalet postarala.

Doufají ve více turistů

Veřejné záchody jsou inspirované železniční historií městečka a obyvatelé doufají, že výhra ceny je jenom začátkem a turistů bude přibývat. „Veřejné toalety jsou pro Cummins přínosem, zlepšil se díky nim obchod. Potkáváme tu lidi nejen z různých koutů Austrálie, ale i ze zámoří. Na záchodky jsme pyšní, stejně jako na naše město,“ uvedla místní pekařka Louise Seckerová.

Městečko Cummins, které leží nedaleko jižního pobřeží svazového státu Jižní Austrálie, má podle pracovnice tamní turistické centrály Aniky Swafferové návštěvníkům co nabídnout. „Kromě těchto úžasných toalet máme i historické dědictví, stejně tak překrásné pobřeží i okolní prostředí,“ uvedla.

S tím nelze než souhlasit. Jižní Austrálie je sice nejsušším státem na kontinentu, ale drsná a vyprahlá příroda dokáže okouzlit nejednoho návštěvníka. A v Cummins doufají, že jim tyto aspekty třeba dopomohou k dalším cenám.

Reklama

Výběr článků

Načítám