Hlavní obsah

Park Joshua Tree poničili vandalové, obnova potrvá stovky let

Novinky, mšv

Národní park Joshua Tree v Kalifornii má za sebou náročný měsíc. Kvůli takzvanému „vládnímu výpadku“ v něm nepracovalo tolik lidí, kolik bylo potřeba k jeho ohlídání, a výsledem jsou zničené stromy nebo vyjeté koleje od aut. Podle bývalého vrchního správce parku potrvá i 300 let, než se přírodní rezervace vzpamatuje, uvedl server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Po vandalech zůstaly i zlámané staleté stromy.

Článek

Park, nesoucí jméno podle anglického názvu pro juku krátkolistou (Yucca brevifolia), byl do plného provozu uveden v pondělí po takzvaném shutdownu, rekordně dlouhém 35denním výpadku financování federálních institucí kvůli sporu prezidenta Donalda Trumpa s Kongresem o peníze na zeď u hranice s Mexikem.

Původně se zamýšlelo během výpadku park zcela uzavřít, nakonec k tomu ale nedošlo a zůstal po celý měsíc otevřen, ovšem jen s hrstkou zaměstnanců, kteří kvůli vládní krizi pracovali de facto zadarmo.

Když se všichni vrátili do práce, zjistili, že během měsíce park utrpěl značné škody: některé stromy jsou poškozené či zlomené, výjimkou nejsou graffiti nebo zničené cesty. „Zatímco většina lidí, kteří park navštíví, se chová zodpovědně, měli jsme tu pár incidentů, kdy motoristé vyjeli v krajině koleje nebo zničili stromy,“ uvedl mluvčí parku George Land.

Foto: Profimedia.cz

Vandalové po sobě zanechaly kromě vyjetých kolejí také graffiti.

Podle bývalého vrchního správce Curta Sauera potrvá dlouhou dobu, než se dá park opět dohromady. „Co se našemu parku přihodilo za posledních 34 dní, je nenapravitelné po dalších 200 až 300 let,“ tvrdí.

Kritici to ovšem přičítají faktu, že park neměl zůstávat otevřený vůbec. „Místní komunita je rozhořčená, že se z našich parků stala rukojmí a že zůstaly přístupné jen s hrstkou zaměstnanců. Nebylo to dobré pro park, pro veřejnost, pro nikoho,“ uvedl šéf neziskové organizace Friends of Joshua Tree John Lauretig.

Tisíce lidí bez práce

Kvůli tzv. shutdownu, tedy zablokování financí pro vládní instituce, zůstaly doma stovky tisíc vládních pracovníků, mimo jiné muzeí či památníků, mnoho národních parků se muselo obejít bez rangerů. Ti, kteří v práci zůstali, tak činili zdarma, ruku k dílu přiložili i dobrovolníci, kteří sbírali odpadky nebo uklízeli toalety.

Nestačilo to ovšem ke korigování návštěvníků, kteří vládní výpadek zřejmě využili, aby si v parku pořádně zařádili. Pokud by k podobné situaci opět došlo, podle Lauretiga by se měly parky úplně zavřít.

Joshua Tree

Juka krátkolistá je nejvyšším zástupcem rodu juka, dorůstá až 12 metrů. V ČR roste její příbuzná juka vláknitá (Yucca filamentosa), která ale netvoří kmen, jen přízemní růžice, které po odkvětu odumírají. Juka krátkolistá se naproti tomu dožívá až sta let.

Jméno Joshua Tree jí dali mormonští osadníci, kterým její rozvětvené kmeny připomínaly k nebi vztažené ruce modlícího se biblického Jozua, který vyvedl Izraelity z pouště.

Podle této juky se také jmenuje nejslavnější album irské kapely U2.

Reklama

Výběr článků

Načítám