Hlavní obsah

V Bahrajnu potopí do moře boeing, aby přilákali návštěvníky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytvořit lákavou turistickou atrakci chtějí v Bahrajnu, státu na Arabském poloostrově. Středobodem tamního podvodního parku se má stát potopený Boeing 747, přičemž projekt by měl být ke spuštění připraven už v létě. Vyvstává však otázka, nakolik je potápění tak rozměrných objektů do moře ekologické, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle expertky na mořskou biologii Adriany Humanesové z australské Univerzity Jamese Cooka není budování umělých korálových útesů, který má vzniknout i kolem boeingu, vždy zcela vhodné. „Umělé korálové útesy se staly populární alternativou, kterou vlády využívají k podpoře turistického ruchu, a aby přilákaly návštěvníky do určitých oblastí. Potápění vraků je jednou z nejstarších metod, jak toho dosáhnout a vybudovat nové prostředí pro mořské organismy a ryby,“ tvrdí Humanesová.

Dodává, že vraky sice poskytují unikátní potápěčské zážitky, ale existuje i celá řada minusů. „Materiály těchto objektů mohou korodovat, čímž se dostanou do vody těžké kovy, které ovlivní živočichy,“ tvrdí.

Podle organizací Bahrain Tourism a Exhibiton Agency, které na projektu spolupracují, bude ale letadlo speciálně upraveno, aby bylo takzvaně eco-friendly. „Celý povrch omyjeme bio prostředky, abychom zajistili, že na něm nic chemického nezůstane,“ uvedl mluvčí projektu pro CNN. „Mimo to jsme už dost času věnovali vyjmutí všech součástí, které by mohly mít negativní dopad na vodu. Zahrnuje to odstranění vší kabeláže, hydrauliky, pneumatik nebo palivových systémů, gum a tak dále,“ dodal.

Populární jinde ve světě

Bahrajn není prvním státem, který chce lákat na podobnou atrakci, podvodní parky vznikají různě po světě a lákadly v nich jsou sochy, ale i vraky lodí či právě letadel.

Například při pobřeží Miami byl v roce 1993 umístěn pozůstatek Boeingu 727, který byl ovšem během hurikánu o dva roky později zcela zničen. Boeing 727 byl potopen do jezera v americkém státu Illinois. V Turecku byl do Egejského moře zase potopen airbus, rovněž se záměrem vzniku umělého korálového útesu.

V bahrajnském podvodním parku, který zabere 100 000 metrů čtverečních, má být i množství dalších objektů, které přilákají potápěče. Letadlo z nich má být ale rozhodně tím největším.

Anketa

Co si myslíte o potápění tak rozměrných objektů do moře?
Přijde mi to v pořádku
21,8 %
Je to špatně
75,5 %
Nemám názor
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám