Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte vánoční speciality, vyrazte na lyže

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalaďte se na nadcházející Vánoce při speciálních programech na hradech a zámcích. Například na Lokti budete moci ochutnat nejrůznější regionální dobroty, vyrobit si františky, stejně tak si pochutnáte na trzích ve Žďáru nad Sázavou, kde kromě tuzemských specialit ochutnáte i ty zahraniční. A pokud se už klepete na lyže, v sobotu začíná ve Špindlerově Mlýně sezona. S koncerty a promítáním.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte dobroty na vánočních trzích. Ilustrační foto

Článek
Praha

Dyzajn Market

Nakoupit osobité dárky nebo se zkrátka jen pokochat autorskou tvorbou můžete na Dyzajn Marketu, který se o víkendu vrací na náměstí Václava Havla ve své zimní edici. Nebudou chybět šperky, oblečení, stánky s občerstvením i nápoji, které zahřejí. Jako vždy je připraven i doprovodný hudební program. Další informace najdete zde.

Veganské Vánoce

Chcete letos strávit Vánoce ohleduplně ke zvířatům? Pak se inspirujte na Veggie Vánocích v Galerii Mánes, kde se dozvíte o různých alternativách k živočišným výrobkům. Kromě bohaté nabídky veganských potravin nebude chybět ani literatura, oblečení, nebo celodenní kreativní dílna, kde budete moci vyrobit nějaké osobité dárky pod stromeček. Více naleznete zde.

Knižní veletrh

Pokud máte rádi knihy a nejste vybíraví na žánry, navštivte o víkendu knižní veletrh Knihex, kde se setkávají nakladatelé se čtenáři. Na akci, která se koná v holešovickém Studiu ALTA, naleznete nespočet menších nakladatelství, součástí jsou i tvořivé workshopy, jako třeba linorytová dílna, dále autorské čtení nebo divadelní představení. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Cukrářské slavnosti

Jestli vás bude o víkendu honit mlsná, vypravte se do Kutné Hory, kde se uskuteční zimní Cukrářské slavnosti. Vypravte se na ochutnávkovou stezku historickým centrem po cukrárnách a kavárnách, součástí akce jsou také vánoční trhy, které nabídnou různé sváteční výrobky a dekorace. Další informace najdete zde.

Vinný košt

Na degustaci vína je vždycky vhodná doba. O víkendu se jedna taková ochutnávka koná na zámku Poděbrady, kde ochutnáte vzorky od celkem 11 tuzemských vinařů. Vína si budete moci i nakoupit, k poslechu zahraje odpoledne také kapela. Více zde.

Jihočeský kraj

Mikulášské jízdy

Vydejte se v sobotu na projížďku parním vlakem. Speciální Mikulášské jízdy z Jindřichova Hradce do lesů České Kanady nabídnou výhledy do krásné krajiny, ale dorazí i celá Mikulášova družina. Své místo ve vlaku si včas zarezervujte. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Vánoční jarmark

Vyrazte v sobotu na vánoční jarmark v Ejpovicích, kde načerpáte inspiraci nebo pořídíte nějaké drobné dárky pod stromeček. Ke koupi budou mimo jiné adventní dekorace a ozdoby, keramika, hračky, textil a mnoho dalšího. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Krušnohorské trhy

V historických kulisách hradu Loket se o víkendu uskuteční vánoční trhy, na kterých budou návštěvníkům představeny řemesla a zvyky, vážící se ke Krušným horám. Na mlsné jazýčky čekají ochutnávky regionální kuchyně, zájemci si zase mohou vyzkoušet výrobu slaměných ozdob nebo vonných františků. Připraveno je i divadlo nebo hudební doprovod flašinetáře. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Advent na zámku

Nalaďte se na druhou adventní neděli na zámku v Roudnici nad Labem. První ročník slavností nabídne prodejní výstavu, kde pořídíte nejrůznější dekorace a výrobky, ale také víno a ochutnávky, nebude chybět ani prodej ryb či vánočních stromků a akci dokreslí také tematická hudba. Více informací zde.

Liberecký kraj

Adventní prohlídky

Prohlédněte si svátečně nazdobené interiéry hradu Grabštejn, na němž se o víkendu konají adventní prohlídky. Během nich si prohlédnete například apartmá vrchního nadlesního, pokoj hraběnky, sál s renesančním krbem či hodovní síň. Mimo to si připomenete tradice, které v minulosti držela šlechta i prostý lid. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Začátek sezony

V sobotu se ve Špindlerově Mlýně koná tradiční zimní SkiOpening neboli zahájení sezony. Kromě toho, že pořídíte skipasy za sníženou cenu, je připraven i nabitý program, který zahrnuje například vystoupení kapely Support Lesbiens. Večer nebude chybět show, jejíž součástí bude třeba tanec roleb, a vrcholem bude promítání nové pohádky Čertí brko. Další informace zde.

Pardubický kraj

Vyrábění vrkočů

Vrkoče v minulosti patřily k nedílné součástí vánoční výzdoby a tradicím. V sobotu si můžete jeden takový vyrobit v Městském muzeu a galerii Polička. Vstupné je 60 korun a v ceně je zahrnut i výrobní materiál, kromě malého hrnečku, který si přineste s sebou. Ten si na dílně ozdobíte hustým lesem ze špejlí, na nichž budou třeba perníčky, švestky a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Vysočina

Vánoční trh

Nasajte vánoční atmosféru na trzích, které se o víkendu uskuteční na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Jarmark se koná v běžně nepřístupných prostorách a najdete na něm nejrůznější lidové výrobky, nikoli však jen tuzemské, ale i ze zahraničí. Nahlédnete pod pokličku vánočním tradicím z různých koutů světa a mlsouni budou mít možnost ochutnat množství pochoutek. Více zde.

Jihomoravský kraj

Výstava betlémů

Vánoce bez betlémů by byly jen poloviční. V sobotu začíná v Letohrádku Mitrovských v Brně jejich výstava, která potrvá až do 13. ledna. Návštěvníkům budou představeny obě části největšího českého diorámatu na téma Kristova života. K vidění bude 130 postav a zvířat v celkem 22 scénách. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Historická kavárna

Hrad Šternberk se v sobotu promění v historickou kafírnu. Přímo na hradě se uskuteční tematický program s interaktivními ukázkami pražení kávy na historické pražičce z dob rakouské monarchie. Součástí budou samozřejmě i ochutnávky. Mimo to netradiční prohlídky nabídnou povídání o vánočních tradicích šlechty a prostého lidu. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Mikulášský běh

Chcete udělat něco prospěšného pro sebe i pro ostatní? Ve Zlíně-Loukách se v sobotu uskuteční benefiční Mikulášský běh, kde výtěžek ze startovného poputuje Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek. Ať jste závodníci pokročilí nebo rekreační, na pětikilometrové trati můžete poměřit svou zdatnost s ostatními. Podrobnosti o akci najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Setkání betlémářů

Nakouknout pod ruce mistrům řezbářům můžete v sobotu v Muzeu Novojičínska v Příboře. Zhlédnete různé řezbářské techniky při výrobě betlémů od celkem 12 řezbářů, pohodou atmosféru akce dokreslí také dudácké vystoupení, Mimo to si budete moci prohlédnout výstavu Zboží ukryté v roce 1938. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám