Hlavní obsah

Další obětí masového turismu může být Kjóto

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masový turismus trápí Amsterdam, Barcelonu nebo Benátky. Další obětí vlastního úspěchu by se mohlo stát i japonské velkoměsto Kjóto, kde už obyvatelé založili iniciativu, která si dává za cíl usměrňovat nevychované návštěvníky, píše The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Hrozí Kjótu stejný osud jako Benátkám či Amsterdamu?

Článek

Kampaň je namířena především proti vášnivým selfie fotografům a polonahým turistům, kteří by podle viceprezidenta iniciativy Kanji Tomita mohli město zkazit. Členové organizace podepsali memorandum, v němž od turistů požadují lepší mravy. Už v minulosti přitom město vydalo jakýsi manuál etikety, který návštěvníkům radí, aby neobtěžovali gejši, nejezdili na kole opilí, nenosili si do restaurací vlastní jídlo a pití a nedotýkali se starých budov nebo objektů.

Zatím se vše nese v duchu doporučení a rad a k žádným zákazům nedošlo. Ve městě nicméně pozorují, že se počet nevychovaných turistů zvyšuje, a to především v období, kdy se cizinci jezdí dívat na kvetoucí sakury.

Turistická organizace města Kjóto má několik strategií, jak zmírnit dopady masové turistiky a rozmělnit davy. Jednou z možností je prodloužit otevírací dobu, respektive otevřít památky dříve a navnadit turisty na brzkou prohlídku bez mas lidí, dále také propagaci méně známých městských čtvrtí. „Klíčem je rozptýlit davy v době, kdy začne být situace neúnosná, a na místech, kde mají tendenci se tvořit,“ uvedl starosta města Daisaku Kadokawa.

Počet zahraničních turistů mířících do Japonska měl od ledna do června vzrůst o 15,6 procent na 15,89 miliónu turistů. Největší skupinu návštěvníků tvořili Číňané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám