Hlavní obsah

Oáza v centru města. Dánský Aarhus má od léta unikátní lázně

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O létu v Dánsku koluje množství vtipů – třeba ten, že je tamní léto nejlepším dnem v roce. Letos si ovšem na počasí nikdo stěžovat nemohl, obyvatelé Aarhusu si ho navíc mohli zpříjemnit jednou novinkou. Ve městě se totiž otevřelo údajně největší koupaliště s mořskou vodou na světě. A nebylo by to Dánsko, kdyby nešlo o vskutku designové dílo.

Foto: Profimedia.cz

Koupaliště se v Aarhusu otevřelo v červnu.

Článek

Aarhus, který se v roce 2017 stal jedním z Evropských hlavních měst kultury, neusíná na vavřínech a snaží se návštěvníkům i místním nabízet stále něco nového. Aktuálně je to tedy pobřežní koupaliště, nebo chcete-li veřejné lázně, s mořskou vodou. Podle turistického průvodce Lonely Planet se jedná o největší atrakci svého druhu na světě. Její součástí je padesátimetrový bazén, dětská brouzdaliště, kulatý potápěčský bazén a také dvě sauny.

Koupaliště se nachází na umělém ostrově v aarhuském přístavišti a dohromady pojme kolem 650 lidí. Jakmile se kapacita naplní, rozsvítí se u vstupu červené světlo a nově příchozí musejí počkat, než někdo z návštěvníků odejde. Nikoli ovšem ve frontě, promenáda u koupaliště je plná kaváren, bister a restaurací.

Jelikož Dánsko patří mezi největší průkopníky udržitelných zdrojů energie a nejvíce „zelené“ státy Evropy, je k prostředí přátelský i projekt městských lázní, zejména kvůli využití mořské vody. „V prvních týdnech navštívilo lázně více než 25 tisíc lidí. Je to oáza v nově vznikající čtvrti, která v následujících letech nabídne návštěvníkům další aktivity k trávení volných chvil,“ uvedl šéf pro sport a kulturu města Aarhus Rabih Azad-Ahmad.

Lázně navrhla společnost Bjark Ingels Group a plovoucí promenáda je vyrobena ze švédské borovice. Do budoucna by v okolí měly vyrůst například hřiště na plážový volejbal, další bary, kavárny, ale také prostor pro divadelní představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám