Hlavní obsah

Do Tuniska se začali vracet turisté, příjmy z cestovního ruchu rapidně stouply

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Tuniské příjmy z cestovního ruchu stouply v první polovině roku meziročně o 40 procent na 522 miliónů dolarů (11,6 miliardy Kč), informovala tuniská vláda. Hlavní zásluhu na tom má masový návrat evropských turistů, kteří se před třemi roky stali v této severoafrické zemi oběťmi teroristických útoků.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Nádherné pláže s hebkým pískem v Hammametu obdivovali už před sto lety evropští malíři.

Článek

Návrat evropských návštěvníků znamená silnou vzpruhu pro strádající ekonomiku a podpoří slabou tuniskou měnu, uvedla agentura Reuters.

Odliv turistů přišel po atentátech teroristů v roce 2015 na pláži v letovisku Súsa a v Národním muzeu Bardo v hlavním městě Tunisu. Vyžádaly si životy 60 lidí, převážně zahraničních turistů. Dopad těchto činů, k nimž se přihlásila organizace Islámský stát, na tuniský turistický sektor byl drtivý.

Zatímco v roce 2014 navštívilo zemi 7,1 miliónu turistů, propadl se jejich počet v roce 2015 na 5,3 miliónu. Letos úřady odhadují, že by se počet návštěvníků mohl vyšplhat vůbec poprvé na osm miliónů z loňských sedmi miliónů.

V prvních šesti měsících letošního roku do bývalé francouzské kolonie přicestovalo na 3,23 miliónu turistů, tedy meziročně o 26 procent více, citovala agentura Reuters oficiální statistiky. Z toho 900 000 tvořili Evropané, kterých bylo o 60 procent více.

Stejný počet návštěvníků přijel ze sousedního Alžírska, což představuje nárůst o 18 procent. Počet Francouzů se zvýšil o 50 procent na 300 000, Němců bylo 200 000, o 60 procent více.

V samotném Tunisku sice teroristé nikdy nezískali větší úspěchy na rozdíl od sousední Libye nebo Sýrie, Iráku a a Sinaje, ale nejvíce zahraničních bojovníků Islámského státu pocházelo právě z Tuniska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám