Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Využijte volné vstupy, poznejte řemesla

Novinky, mšv

Dětem po celoroční dřině konečně začínají prázdniny. Oslavit je můžete volným vstupem do několika objektů, například do Muzea hlavního města Prahy. Jedničkáři mohou zdarma zase do zoologických zahrad v Děčíně nebo Ústí nad Labem. Začíná také řada letních akcí, ve skanzenu v Kouřimi třeba řemeslné soboty, v Liberci pak pravidelné podvečerní prohlídky.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi zdarma do zoo. Ilustrační foto

Článek
Praha

Jahodové slavnosti

Přijďte si s dětmi užít závěr školního roku. Navštivte v pátek Dvůr na Praze 8, kde se uskuteční Jahodové slavnosti. Těšit se můžete na stánky s jahodovými produkty, pochutnáte si na koláčích, palačinkách, marmeládách či limonádách. Chybět ale nebudou hlavně tvořivé dílničky pro děti, koncerty či divadlo.

Konec školy v muzeu

Ať už bude mít vaše dítko skvělé, nebo horší vysvědčení, oslavte společně konec školního roku v Muzeu hlavního města Prahy. Pokud v pátek dorazíte, budete se moci zdarma podívat do hlavní budovy na Florenci, kde si prohlédnete třeba stálou expozici od pravěku po novověk. S vysvědčením ale můžete také do Podskalské celnice, kde se dozvíte zajímavosti o životě na Podskalí. Více najdete zde.

Zámek, nůžky, papír

Chvalský zámek si připravil na léto pro děti novou zábavnou výstavu Zámek, nůžky, papír!, která návštěvníky vezme na cestu kolem světa. Chybět nebudou vystřihovánky, ale třeba ani modely aut či motorek v reálné velikosti a další. V expozici se seznámíte s historií papíru a také jeho recyklací, kromě toho zjistíte, co vše papír vydrží. Více zde.

Středočeský kraj

Řemeslné léto ve skanzenu

Počínaje sobotou začínají v Muzeu lidových staveb v Kouřimi řemeslné soboty. Seznámíte se na nich s několika starými řemesly a většinu z nich si budete moci také vyzkoušet. První sobota nese podtitul sladká. Dorazí na ní včelař, který návštěvníky obeznámí se svým řemeslem. Těšit se můžete také na část o zpracování cukrové řepy nebo ovoce. Podrobnosti najdete zde.

Dobrodružství se skřítky

Navštivte v sobotu zámek v Mníšku pod Brdy, kde se uskuteční pohádkové dobrodružství. Návštěvníci se při prohlídce památky podívají za tamními strašidýlky a skřítky. Připraveno je také kouzelné sklepení, výtvarný ateliér nebo prohlídky prvorepublikových interiérů. Více zde.

Jihočeský kraj

Hravé odpoledne

Všichni školáci jsou v pátek zváni na oslavu konce školního roku. V Housově mlýne v Táboře budou připraveny zábavné aktivity a hry, třeba molitanová bitva, puzzle a další. Malí nezbedové se mohou také převléknout do rytířské zbroje a vyzkoušet si bitvu s mečem. Dospělí se zatím mohou usadit do přilehlé krčmy.

Plzeňský kraj

Plzeňské báje

Do Plzně se opětovně vrátily tematické prohlídky. Poslední červnovou sobotu se uskuteční oblíbené Báje a pověsti plzeňské, které jsou ideální pro rodiny s dětmi. Doprovodí vás na nich alchymista ze dvora císaře Rudolfa II. nebo divoženka Jíkalka a dozvíte se nejrůznější zajímavosti o městském centru. Během prohlídky bude pro děti připraven také jednoduchý kvíz. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Festival medvídků

Plyšoví medvídci jsou evergreenem mezi hračkami. V sobotu nejen těm plyšovým začíná v Karlových Varech festival, na kterém se můžete těšit na bohatý program. Bude to třeba vyřezávání medvídků motorovou pilou, módní přehlídka, malování na obličej nebo soutěž o nejlepší masku. Akce potrvá do 8. července. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Do zoo zdarma

Pokud máte doma jedničkáře, vezměte ho od pátku do neděle do děčínské zoo. Bude mít totiž vstup zcela zdarma. Akce platí i do expozice Rajské ostrovy. Stejná akce je připravena i v ústecké zoo, kde na návštěvníky navíc čeká kvíz s rozličnými úkoly školních předmětů. Školáci si tak před prázdninami mohou udělat poslední opakování svých znalostí. Více zde.

Liberecký kraj

Dětské prohlídky

Počínaje sobotou až do půlky srpna se budou v Liberci konat podvečerní dětské prohlídky. Každý pátek se budete moci vydat na trasu, která představí nejrůznější zajímavosti z dějin města, během prohlídky možná potkáte i radničního rytíře. Kapacita prohlídek je ovšem omezená, proto si místo včas rezervujte. Začíná se vždy v 18:00 hodin. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Zámecký festival

V sobotu se bude na zámku v Novém Městě nad Metují konat minifestival pro celou rodinu, kde se bude oslavovat konec školního roku. Na návštěvníky čeká hudební i divadelní program, ale také benefiční dražba piknikových košů. V zahradách bude také probíhat řemeslný trh, zájemci si budou moci zahrát pétanque a další. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Loučení na hradě

Rozlučte se se školním rokem na hradu Lichnice v Třemošnicích. Těšit se můžete na historický program, příjezd a korunovaci Královničky Železných hor, ale také na zpěv lidových písní, jenž bude spojen s oslavou staročeských letnic. O nich také proběhne beseda. Akci doplní ochutnávka koláčů nebo workshop u kolovrátku. Více informací najdete zde.

Vysočina

Pouť v Třebíči

O víkendu se v Třebíči uskuteční Svatoprokopská pouť. Konat se bude v areálu baziliky sv. Prokopa a návštěvníci se mohou těšit na historické pouťové atrakce, řemeslný jarmark a s ním spojenou ukázku historických řemesel. Ochuzeny nebudou ani nejmenší děti, pro něž je nachystáno divadlo a pohádky. Více o akci najdete zde.

Jihomoravský kraj

Noční prohlídka

Uzavřete s dětmi další školní rok na netradiční noční prohlídce zámku Rájec nad Svitavou. Ta se ponese v duchu divadelní adaptace slavného příběhu Alexandra Dumase Paní z Monsoreau. Setkáte se tak s historickými postavami a vychutnáte si památku v netradičním duchu. Prohlídky se uskuteční celkem čtyři, první začíná v 19:00 hodin. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Zámecké letní kino

Doba letních kin je tu. Na jedno můžete vyrazit na nádvoří zámku Jánský vrch, první představení proběhne hned tuto sobotu. Bude jím pohádka Čertoviny od Zdeňka Trošky, příběh inspirovaný tvorbou Jana Drdy či Josefa Lady. V průběhu léta se uskuteční další čtyři promítání. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Slovácké léto

Od soboty do 8. července se bude v Uherském Hradišti konat hudebně sportovní festival Slovácké léto. Představí se třeba Iné Kafe, Ben Cristovao a poté především lokální kapely. Návštěvníci se mohou ale těšit na bohatý doprovodný program, jehož součástí budou třeba divadelní představení nebo nejrůznější turnaje v plážovém volejbalu, fotbalu a nebude chybět pétanque. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Pohádkové vysvědčení

V pátek se na frýdeckém zámku uskuteční tradiční akce k závěru školního roku. Děti se budou moci podívat, jak vypadaly školní třídy dříve a jak se v nich učilo. Připravena je také pohádková prohlídka zámeckým okruhem. Na ní se dozvíte třeba i to, jak to bylo se školní docházkou u šlechtických rodů. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám