Hlavní obsah

Loket na Sokolovsku není jen hrad

Právo, Šárka Vacková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedete-li na výlet do Karlových Varů, rozhodně si zajeďte i do Lokte. Malebné městečko kromě prohlídky hradu nabízí i neobvyklá muzea, dobré jídlo a domácí pivo.

Foto: Šárka Vacková, Právo

Loket

Článek

Loket patří mezi evropské rarity nejen z historického pohledu, ale i na základě bezkonkurenční polohy. Jako byste vzali drahokam, vložili jej do prstenu a otočili na slunce. Malinkaté hradní městečko je zasazeno na skalním útesu nádherného Slavkovského lesa. Městské hradby pevně obejmula řeka Ohře, která si svou cestičku prořízla ve tvaru loketského oblouku, a dala tak městu název.

Loket se nachází 11 kilometrů od Sokolova a čtrnáct od Karlových Varů. Zážitkem je už samotná cesta. Jedete po silnici – a najednou se před vámi rozprostře panoráma hradní homole. V tu chvíli jako by se zastavil čas. Vzal snad někdo skicu a namaloval město před jeho vznikem?

Foto: Šárka Vacková, Právo

V Lokti žijí asi tři tisíce obyvatel. Svou polohou se ideálně hodí pro aktivní turisty.

Hradní románskou siluetu doplňuje okrově červený kostel sv. Václava na místě původně gotického kláštera zničeného požárem. Na druhé straně odráží sluníčko své paprsky od žluté budovy rodinného Pivovaru Svatý Florián.

Loketský pivovar Svatý Florián vaří čtyři druhy piva z tuzemských surovin a nikde jinde zlatavý mok s pečetí patrona hasičů, svatého Floriána, nemůžete ochutnat. Pivovar je součástí restaurace, která se nachází v prostorách historické sladovny. V Lokti se zaradují i gurmánští fajnšmekři. Restaurace nabízejí bramboráčky se zelím a uzeným, domácí játrovou paštiku s brusinkami, horké lázeňské oplatky, sladké medové perníčky, točenou hradní zmrzlinu.

Payerův dům

Naproti pivovaru, jen pár metrů od náměstí, sídlí informační centrum. Ve středu náměstí si prohlédněte trojiční sloup Nejsvětější Trojice z počátku 18. století, který z pravé strany střeží Robičská věž a z levé Černá věž. Náměstí stráží středověký hrad, ze kterého vyjížděl král Karel IV. do okolí na hony, během nichž objevila jeho lovecká skupina první karlovarský horký pramen.

K nejstarším domům ve městě patří Payerův dům, který proslavil zdejší rodák a doktor Václav Payer z Lokte (1488 až 1537). Ten jako první lékař popsal léčivé účinky karlovarských minerálních vod a zavedl pitnou léčbu. Dům dlouhá léta chátral, dnes je zrekonstruovaný a je částečně přístupný.

V Lokti mají také Muzeum lázeňských pohárků. Sídlí v ulici T. G. Masaryka a vidět tu můžete největší sbírku pítek na světě.

Foto: Šárka Vacková, Právo

Sbírka pítek v Lokti je největší na světě.

Základ expozice, dnes již 1800 pohárků, položil v roce 1951 doktor Jaroslav Dolina, dědeček současného sběratele Lukáše Lojína. Většina pohárků z unikátní sbírky byla vyrobena před rokem 1945. Expozici si můžete prohlédnout buď individuálně, nebo s průvodcem.

Ráj pro sportovně naladěné

Vydat se lze na romantickou procházku stezkou dlouhou čtyři kilometry, která začíná za loketským mostem a končí na náměstí. Sportovněji naladění turisté nepohrdnou meandrovitou cyklostezkou podél Ohře z Lokte do Karlových Varů. Čtrnáctikilometrový úsek zvládnou i rodiny s dětmi, jede se po rovinatém terénu bez převýšení.

Po trase je spousta míst k odpočinku přímo u řeky, kde můžete pozorovat pstruhy, úhoře, candáty, štiky i sumce. Na půli cesty se klaní další slavkovský šperk – Svatošské skály. Každá skála dostala jméno, a to si hrdě střeží, stejně jako svou tajemnost, o které si povídají všudypřítomní horolezci. Od „Svatošek“, jak místní skalám říkají, se do Lokte můžete vydat pěšky i druhou stranou přes lesní cestu a po zelené turistické značce. Neopomenutelná je Soví vyhlídka s výhledem na skály a řeku.

Foto: Šárka Vacková, Právo

Cyklostezka podél Ohře z Karlových Varů do Lokte měří čtrnáct kilometrů.

Dále pokračujte po zelené kolem Farmy Hory i Smírčích křížů. Město Loket a okolí se vyplatí navštívit minimálně na dva dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám