Hlavní obsah

Na jihu Francie sklízejí růže pro nejslavnější parfém světa. Kvetou pouze měsíc

Novinky, mšv

Každé jaro provoní jih Francie lány růže stolisté, přezdívané májová. To proto, že během roku kvete pouze po zhruba tři až čtyři týdny právě v květnu. Za tu dobu ji musejí pracovníci kolem městečka Grasse sklidit, protože se používá do mnoha parfémů, ale především je klíčovou složkou toho nejslavnějšího, Chanelu No. 5, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na jihu Francie sklízejí růže do parfému Chanel No. 5Video: AP

 
Článek

Růže stolistá je pro Francouze opravdovým darem, bez ní by staletá tradice výroby parfémů, pojící se ke Grasse, možná už dávno neexistovala. Podle expertů lze květinu, která byla v 16. století vyšlechtěna právě ve Francii, pěstovat kdekoli, ale jen růže pocházející z okolí městečka dodávají parfémům, zejména Chanelu, stále tu stejnou a charakteristickou vůni.

„Tato květinová pole jsou pro nás velmi důležitá. Jsou to ta stejná, která poskytla ingredience pro Chanel No. 5 v době jeho vytvoření,“ tvrdí vrchní parfémář Olivier Polge.

„Růže a jasmín, které jsou klíčovými složkami, poskytují parfému velmi speciální a svébytnou vůni. Proto jsme se v průběhu let snažili udržet kvalitu stále na špičce,“ dodal s tím, že úspěch ikonického parfému spočíval i v tom, že ve své době porušil všechna možná pravidla někdejší výroby, když představil celou „komplexní symfonii květin a esencí“.

Foto: Profimedia.cz

Francouzské město Grasse je kolébkou moderní výroby parfémů.

Hollywoodská ikona Marilyn Monroe pomohla parfém proslavit, ale podle Polge úspěch tkví i v samotných růžích, které na polích kvetou.

„Samozřejmě, že tajemství je v oné formuli, ale je to také kvalita jednotlivých ingrediencí, co může za věhlas parfému. Jsou jako barvy na malířově paletě. Máme svou vlastní paletu, kterou je potřeba zachovat,“ vysvětluje odborník.

Tajemství je v půdě i klimatu

Osud nejslavnějšího parfému byl ale nejednou ohrožen. V pozdních 70. letech a začátkem 80. let minulého století mělo stále méně lidí z regionu zájem o pěstování růží a jasmínu, počet polí se postupně zmenšoval.

Krizi si pamatuje také Joseph Mul, na jehož polích se dodnes růže pro slavnou značku pěstují. „Mnoho malých producentů rozprodávalo půdu, protože se jim nechtělo pracovat na polích. Někdy kolem roku 1978 za námi přišel někdejší hlavní parfémář od Chanelu. Byli jsme tehdy největšími pěstiteli růže v okolí, tak nám nabídl exkluzivní smlouvu, pokud je budeme zásobovat stále kvalitními květinami,“ vzpomíná Mul.

Druhy květin na polích se postupně rozrostly, protože dobré klima i terén v okolí Grasse jejich růstu svědčí. Není překvapením, že moderní výroba parfémů se zrodila právě tam a že se tu dodnes pěstují květinové ingredience do řady světových parfémů.

„Tajemství leží ve zdejší půdě. Interakce mezi písčito-hlinitou půdou a dobrým klimatem je velmi důležitá,“ tvrdí vedoucí farmy Fabrice Bianchi. „Během května jsou rok co rok velmi podobné podmínky. To vše může za specifický květinový buket, který nenajdete jinde na světě,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Grasse je známo i díky popkultuře, odehrává se v něm příběh knihy a filmu Parfém: Příběh vraha.

Jakmile je sklizeň u konce, jsou okvětní plátky růží lisovány, aby se z nich získala tolik chtěná esence. Je důležité nelenit, protože všichni chtějí, aby si růže zachovaly nejsilnější možnou vůni. Díky různým chemickým procesům vzniká z květů specifická hmota — na kilo její výroby připadá 400 kilo růží. Co konkrétního následuje posléze, je samozřejmě tajemstvím.

Tajemstvím ovšem není, že městečko Grasse v regionu Provence právem přitahuje mnoho turistů, kteří se v okolí kochají pitoreskními scenériemi a levandulovými poli. Taháky jsou ale samozřejmě i exkurze do tamních menších výroben parfémů.

S Grasse se pojí i slavný knižní román nazvaný Parfém od Patricka Süskinda, který byl v roce 2006 zfilmován jako Parfém: Příběh vraha.

Reklama

Výběr článků

Načítám