Hlavní obsah

Japonci mohou bezvízově už do 189 zemí, Češi do 182

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít v současnosti japonský pas s sebou přináší nesporné výhody. Aktuálně je totiž nejsilnější na světě a jeho držitelé na něj mohou bezvízově vycestovat do 189 z 218 možných destinací. Vychází to z hodnocení poradenské společnosti Henley & Partners, která žebříček sestavila. Špatně si ale nevedou ani Češi, kteří mohou bezvízově do 182 států.

Foto: Profimedia.cz

Japonský pas je v současnosti nejsilnější na světě.

Článek

Ještě před několika měsíci se Japonci a Singapurci dělili o první místo. Obyvatelé země vycházejícího slunce ale nyní mohou bezvízově cestovat do rekordních 189 zemí, podle britského Telegraphu nejnověji například do Uzbekistánu, podle serveru Quartz také do Beninu, který splnil japonské podmínky pro bezvízový styk v dubnu. Singapur a Německo se dělí o druhé místo s bezvízovým přístupem do 188 zemí.

Třetí příčku sdílejí Finsko, Francie, Itálie, Jižní Korea, Španělsko a Švédsko, jejichž obyvatelé mohou bezvízově do 186 zemí. Špatně si ale nevede ani Česká republika, která společně s Maltou a Novým Zélandem obsadila sedmé místo. Češi mohou bez nutnosti zařizování víza vycestovat do 182 zemí.

Naopak nejhůře si vedou zejména africké či blízkovýchodní země, jako jsou Súdán (39 zemí), Jemen (37 zemí), Pákistán (33 zemí) nebo Somálsko a Sýrie (oboje 32 zemí). Vůbec nejslabší pas mají ale v Afghánistánu a Iráku, kde mohou obyvatelé bezvízově jen do 30 zemí.

Největšími skokany v síle pasu jsou podle společnosti Henley & Partners Ukrajina, která poskočila o 20 míst, Gruzie o 19 a Čína o 17.

Passport Index podle Henley & Partners
1. Japonsko189 zemí
2. Singapur, Německo188 zemí
3. Finsko, Francie, Itálie, Jižní Korea, Španělsko, Švédsko187 zemí
4. Rakousko, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Spojené království, USA186 zemí
5. Belgie, Kanada, Dánsko, Irsko, Švýcarsko185 zemí
6. Řecko, Austrálie183 zemí
7. Česká republika, Malta, Nový Zéland182 zemí
8. Island181 zemí
9. Maďarsko, Slovinsko, Malajsie180 zemí
10. Lotyšsko, Litva, Slovensko179 zemí
Zdroj: Henley & Partners

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám