Hlavní obsah

Zase ty Benátky. Tentokrát zakázaly nové podniky, které nabízejí občerstvení s sebou

Novinky, mšv

Italské Benátky se snaží bojovat s dopadem masové turistiky, jak jen mohou. Na tři roky je nově zakázán vznik podniků nabízejících občerstvení s sebou. Návštěvníci totiž ve velkém svačí v ulicích a na kostelních schodech, což jde proti charakteru města, ale především za sebou mnohdy nechávají spoušť, informoval britský server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Současný zákaz následuje loňskou regulaci, která stanovila, že ve městě nemohou vznikat nové hotely. Obojím se vedení Benátek snaží snížit dopady masové turistiky, která postupně vytlačuje z města místní obyvatele. Nejenže radnici nejsou po chuti návštěvníci svačící v ulicích, na náměstích, mostech nebo na schodech historických kostelů – hlavním důvodem nového zákazu je spoušť, kterou po sobě zanechávají.

Nepořádek pak přitahuje hmyz, ale také hejna mořských racků nebo holubů. Ptáci byli podle serveru Independent také spatřeni, jak mnohdy vytrhávají jídlo z rukou nic netušících turistů. Zákaz má platit nejen v Benátkách, ale také na ostrovech v laguně – Muranu a Buranu, které jsou rovněž oblíbené mezi turisty.

Jedná se už o druhý poměrně razantní krok, který benátská radnice za poslední dobu představila. Začátkem května vyvolaly rozruch turnikety, které byly nainstalovány při dvou vstupech do města. Město se tak chtělo při prodlouženém víkendu bránit očekávanému přílivu turistů. Aktivisté ale na protest turnikety rozmontovali, protože odmítali myšlenku, aby Benátky fungovaly jako zábavní park. Později byly turnikety opět zprovozněny. [celá zpráva]

Benátky loni také spustily kampaň #EnjoyRespectVenezia, která turisty nabádá, aby se ve městě chovali slušně a způsobem, který k historickému městu náleží. Přesto ulicemi nadále proudí davy turistů se selfie tyčemi a zbytek místních se nezdá být nijak výrazně uspokojen.

Reklama

Výběr článků

Načítám