Hlavní obsah

Dlouhé povalování na pláži neprospívá psychice, tvrdí odbornice

Novinky, mšv

Lehnout si na plážové lehátko a naslouchat mořským vlnám. Zdá se to jako naprosto dokonalý relax, podle expertky z Purdueovy univerzity v americké Indianě Xinran Lehtové je ale přesně tento způsob odpočinku špatný pro psychiku. Lidé se totiž začnou velmi rychle nudit a následně přemýšlet o povinnostech a práci. Na dovolené by se proto měli lépe zabavit, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odbornice na cestovní ruch a turistiku Xinran Lehtová ve své studii uvedla, že klíčem k dokonalému odpočinku je zaměstnávat mysl různorodými činnostmi.

„Ležení na pláži po mnoho dní není tím nejlepším způsobem, jak si dobít baterie,“ konstatuje Lehtová. „Po chvíli se začnete nudit, budete mít úzkosti a začnete přemýšlet o práci a věcech, které doma musíte udělat. To není zdravé,“ dodala.

Podle expertky je důležité vybrat si destinaci, jež nabízí dostatek aktivit, ideálně takových, ke kterým mají lidé nějaký vztah. Lehtová tvrdí, že je několik faktorů, které naznačí, zda bude dovolená kvalitní.

Zapomenout na starosti

Lidé by si v prvé řadě měli vybrat místo, které je fascinuje. „Měli byste hluboce absorbovat vše, co na dovolené uvidíte a prožijete,“ tvrdí. Podle Lehtové je klíčové navštívit místo, které svým prostředím dokáže podnítit zvědavost a představivost.

Turisté by si také měli zvolit takovou destinaci, se kterou se cítí být kompatibilní. „Pokud lidé cítí harmonii s okolím, budou se cítit mnohem více odpočatí a svěží,“ řekla.

Důležitým faktorem je také určitá vzdálenost, nikoli však ve smyslu kilometrů. Jde spíše o jakousi unikátní atmosféru či vůni, zkrátka něco, co dá zapomenout na starosti každodenního života. Běžní dovolenkáři by si zároveň měli volit místa, kde se dokážou zorientovat, aby se cítili v pohodě.

Lehtová uvedla, že se svou studií začala v roce 2013, aby lidem pomohla naplánovat si lepší a klidnější dovolenou. Pracovní prostředí je podle ní totiž stále více stresující, proto je důležité umět odpočívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám