Hlavní obsah

Slavné mayské ruiny podstupují renovaci. Experti zachraňují nástěnné malby

Novinky, mšv

Archeologové usilovně pracují na renovaci jedné z nejnavštěvovanějších mexických památek. V mayských ruinách Tulum obnovují nástěnné malby, které po staletích působení přírodních vlivů vybledly a téměř zmizely, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové restaurují mayské ruiny v MexikuVideo: INAH, Reuters

 
Článek

Tulum, který leží na březích Karibského moře, byl jedním z posledních měst, které Mayové mezi 13. a 15. stoletím vybudovali. V průběhu staletí ale dostala památka na poloostrově Yucatan pořádně zabrat. Neprospělo jí silné slunce, kvůli kterému vybledly nebo zcela zmizely kdysi pestrobarevné nástěnné malby. Vysoká vlhkost a časté srážky během dešťové sezóny k lepšímu stavu památky rovněž nepřispěly.

„Pořizujeme termální fotografie, díky kterým můžeme vidět, jak se liší teploty na povrchu zdí. Během dvou hodin se hodnoty mohou změnit klidně z 20 stupňů Celsia na 30,“ popisuje jedna z restaurátorek Patricia Meehanová. Právě velké teplotní skoky mohou za blednutí maleb. „Provádíme zde také další nezbytnou údržbu. Například opatřujeme střechy voděodolným povrchem,“ dodala Meehanová.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hlava na hlavě. V Tulumu jsou lidé běžně, tentokrát bylo však opravdu nemožné pořídit fotku bez zástupu lidí.

Mexický národní institut antropologie a historie se v Tulumu aktuálně zaměřuje na chrám jednoho z bohů, kde se experti snaží zvrátit zub času. Ačkoli restaurátoři ochrání malby od dalšího blednutí, původní sytost jim už nevrátí.

Expertům ovšem dělají starost také kyselé deště, které by mohly způsobit, že nápisy a malby na pyramidách do 100 let zmizí. Ohrožen je nespočet mayských památek, z nichž jsou některé i 4000 let staré.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám